»

Creative Labs po več kot dveh letih izdal gonilnike za X-Fi zvočne kartice za Linux

Creative - Creative je podjetje, ki budi v uporabnikih Linuxa mešane občutke. Njihove starejše zvočne kartice so v Linuxu odlično podprte, saj je pri odprtokodnih gonilnikih sodeloval programer iz Creative-a. Ker so odprtokodni gonilniki za zvočne kartice Soundblaster Live! in Audigy dovolj dobri, niti ni bilo potrebe po lastniških. S prihodom X-Fi zvočnih kartic, pa so pri Creative-u spremenili svoj odnos do Linuxa. Na voljo niso dali niti specifikacij niti lastniškega gonilnika. Danes pa so po več kot dveh letih zavlačevanja končno izdali njihov lastniški gonilnik. Gonilnik podpira najnovejšo verzijo ALSA in jedra 2.6. Je pa zanimivo, da je zaenkrat na voljo samo 64-bitna verzija. Uporabniki 32-bitnih sistemov pa bodo morali še malo počakati.

Creative je bil eden izmed prvih proizvajalcev strojne opreme, ki je podprl Linux. Upam, da se bodo vrnili na stara pota.

34 komentarjev

So MS Windows končno nared za povprečne uporabnike?

Kiberpipa - Pojavlja se vedno več vprašanj, ali so Microsoftova Okna končno postala pravšnja tudi za namizja povprečnih uporabnikov?

Nekdo je odgovor poizkušal poiskati tako, da je naložil WindowsXP. Izdelek je nato temeljito preizkusil in prišel do zaključka, da kljub njegovim velikim upom Microsoftova Okna vendarle še niso uporabna za povprečne ljudi. Očitno bomo morali še naprej ostati na Linuxu...


Dodatek: za vse, ki še vedno niste ugotovili: GRE ZA JOKE

23 komentarjev

Creative najavil Audigy 2

MeriStation - Sredi oktobra naj bi na evropske prodajne police prispel naslednjik iz dinastije SoundBlaster, SB Audigy 2. Osvežena kartica bo imela izboljšane karakteristike, povdarki pa bodo na podpori novim tehnologijam in standardom kot so Audio DVD, EX- Dolby Digital 6.1, THX... Kartico bodo zvok predvajale z 24biti in 192KHz pri 106dB. Zajemanje zvoka bo še vedno potekalo pri 24bitih in 96KHz... Več podatkov bo znanih ob uradni napovedi kartice, ki se bo zgodila konec meseca.
Creative bo sočasno predstavil še osveženo linijo MP3 predvajalnikov, zvočnikov ter eno novo miš. :-) Več si lahko, ako obvladate špansko preberete tukaj, avtomatski googlov prevod pa najdete tukaj.

1 komentar

Audigy in njega gonilniki

Tweak Town - Najbrž ste vsi ponosni lastniki Creativovega Audigyja samo presenečeno bevsknili, ko ste videli, da Microsoftova Okna XP ne prepoznajo zvočne kartice ter da je za namestitev gonilnikov nujno potrebna priložena zgoščenka. No, TweakTownovci so ugotovili, kako to obiti. Postopek je preprost: Ko Okna prvič vprašajo za lokacijo gonilnikov za Audigy, jim kar namestite napačen gonilnik, za Soundblaster Live, ki ga imajo Okna v svoji bazi gonilnikov. Nato iz interneta vunpotegnite nadgradnjo gonilnikov za Audigy ter datoteko enostavno zaženite. Novi gonilniki bodo nameščeni brez prvotne uporabe namestitvenega cedeja, ki ga nadgradnja tako izrecno zahteva. Kul, ane?

5 komentarjev

Kaj točno je Audigy?

Tech Report - To vprašanje se je dobro vprašati vsake toliko enkrat. Odgovor je najbž že vsakemu na dlani, saj bi ga moral izklepetati opolnoči, nasilno zbujen, v samih gatah. Audigy je nova Creativova zvočna kartica, ki temelji na procesorju EMU10K2 ter podpira 24-bitno ter 96 KHz predvajanje - ostalo je pa itak zanemarljivo. No, sodeč po tem članku, ki zaenkrat temelji še na popolnih govoricah ter nedokazanih trditvah, se zna zgoditi, da je Audigy le olepšan Live. Kako je to mogoče? Kot kaže, pobere vse zasluge za kvaliteto Audigyja le izboljšava gonilnikov, za 96/24 statistiko pa je zaslužen prispajkani Philipsov DAC. Je to sploh možno? Na tej strani (originalno kitajska, prevedena v angleščino) je nekemu hekerju uspelo usposobiti Livea, da se prepozna ter deluje kot Live, z vsemi Audigyjevimi možnostmi vključenimi. No, nekako se mi zdi zadeva malo na trhlih nogah (saj lahko Detonatorje 4 namestimo tudi na TNT2 kartico, mar ne?), spet bo pa pri razvoju te debate glavno besedo povedal čas.

4 komentarji

Peticija proti Creativu

Jaz - Ko sem na neki drugi računalniški strani opazil link na peticijo, sem pomislil le kaj je narobe, saj Creative za uporabnike, vsaj po mojih izkušnjah, skrbi bolje kot večina drugih podjetij. A ko sem si prebral peticijo sem ugotovil, da bi se dalo marsikaj spremeniti. Peticija se poteguje za boljšo podporo SBLive! in Audigy kartic, za možnost vunpotegovanja vseh gonilnikov in programske opreme ter še za nekaj koristnih izboljšav. Peticija tukaj.

3 komentarji

Svoboda tipkanja na internetu?

Ace's Hardware - Dober glas seže v deveto vas, pravijo stari. In res je tako. Eden hardveraš naj bi ugotovil, da je razlika med zvočno kartico SB Live ter SB Audigy minimalna in da se da nekatere razlike premostiti preprosto z gonilniki. Čeprav v to dejstvo sploh ne verjamem (razlika med čipoma EMU10K1 in EMU10K2 - Audigy - je zelo velika), je Tajvanec ugotovil, da so beta gonilniki za Audigy kartice, katerih ne dobimo več, delovali tudi na starih Live karticah in da naj bi veliko razlike celo bilo opazne. Seveda je možno, da je Tajvanec lahko lagal, a to nekako pade v vodo, ko opazimo reakcijo Creativa, ki jo komentirajo na Ace's Hardware. Creative je zahteval, da se osemstranska razlaga brezpogojno umakne iz dotične domače strani, iz njihovega strežnika zbriše povezave na in dejanske gonilnike, ki so omogočali sporno namestitev, ter prosili, naj brišejo vse teme v forumu, ki naj bi slabo vplivale na Creative. Zanimivo, kaj? Upam le, da bo informacija prišla necenzurirano tudi do nas in da bomo...

3 komentarji

Včerajšnja Slo-Tech fleš akcija

Slo-Tech - Kot ste videli včeraj, če ste se od devete zvečer pa do sedme zjutraj poskusili logirati na stran, je Slo-Tech doživljal težke fleše. Razlog? Bug fix, ki je v resnici Bug Make. Ampak, pozabimo kruto preteklost ter dejstvo, da imamo ob špicah zasedenega tudi do 200 MB swap prostora - danes je nov dan. Uživajte ga na sedaj delujočem Slo-Techu

5 komentarjev