»

Madžarska želi obdavčiti internetni promet

Slo-Tech - S prihodnjim letom želi madžarska vlada obdavčiti prenos podatkov po internetu, razkriva osnutek proračuna za prihodnje leto. Dostop do interneta seveda ni neobdavčen, saj se na storitev normalno obračuna davek na dodano vrednost, a Madžarska želi dodati poseben davek, katerega višina bi bila odvisna od količine prenesenih podatkov prek interneta.

Predvidena višina davka znaša 150 forintov na gigabajt, kar je približno pol evra. Madžarski gospodarski minister Mihaly Varga pojasnjuje, da se je način uporabe interneta v preteklosti spremenil, zato se mora spremeniti tudi davčna obravnava. Poudaril je, da si vlada z novim davkom obeta 20 milijard forintov (65 milijonov evrov) prihodkov.

Če upoštevamo, da so lani madžarski uporabniki interneta prenesli 1,15...

62 komentarjev

Enotne cene za prenos podatkov znotraj EU

TG Daily - Visoki računi za storitve mobilne telefonije nekaterih nesrečnežev so povzročile, da je vpogled v tematiko naredila kar Evropska Unija. Rezultat je, da so uvedli enotne cene za storitve, ko uporabniki nekega operaterja gostujejo v tuji državi (t.i. roaming). Bolj znana sta predvsem dva primera. V prvem je nemški turist na dopustovanju v Franciji prek mobilnega telefona prenesel in pogledal neko oddajo ter nato od svojega, nemškega operaterja dobil račun za kar 46.000 €. V drugem primeru je šlo za britanskega študenta na izmenjavi, ki mu je v enem mesecu uspel nabrati za 9.000 € stroškov...

43 komentarjev

Wii bo predvajal video vsebine

X-Bit Labs - Nintendo je objavil, da bo začel sodelovati z japonskim podjetjem Dentsu in prek interneta ponujati video vsebine za svojo konzolo Wii. Sprva bodo risanke in drugo razvedrilno vsebino ponudili le na Japonskem in sicer nekaj zastonj, ostalo pa proti plačilu, kasneje pa se nameravajo usmeriti še na ameriški trg. Uporabniki lahko že sedaj uporabljajo Wii za brskanje po spletu, spletno nakupovanje, urejanje fotografij in komunikacijo, poudarjajo v Nintendu, z novo možnostjo pa želijo postati še bolj konkurenčni v boju z Microsoftom in Sonyjem. Ocenjujejo, da jih od 34,55 milijona Wiijev 80 odstotkov počiva blizu televizij v dnevnih sobah in da jih ima 40 odstotkov dostop do interneta, tako da se za manko povpraševanja ne bojijo.

8 komentarjev

Apple nadgradil iBooke

Mac Central - Apple je danes predstavil novo serijo svojih prenosnikov iBook. Vsem modelom je vgradil AirPort Extreme (prej možen le kot nadgradnja, razen pri najmočnejšem modelu), kartico za brezžično komunikacijo s svetom. Procesorje so nadgradili, tako da zdaj v najmočnejšem tiktaka 1,33GHz G4 procesor, v šibkejšem pa 1,2Ghz. Spustili so tudi cene, tako da zdaj dobite iBook že za 999 ameriških zelencev (plus davek seveda). V močnejšem modelu zdaj najdete tudi DVD pekač, za šibkejša dva pa je možen le če ga posebej doplačate.

več o novih iBookih

Omenim naj tudi, da je Apple poleg iBookov predstavil še nov, cenejši model Powermaca G5. V novem modelu boste našli namesto dveh le en procesor, ki deluje pri 1.8GHz (64bit). FSB-ja ima novi model "le" 600MHz, ostale lastnosti pa so enake kot pri njegovem močnejšem, dvoprocesorskem bratcu.

6 komentarjev

Philipsov najhitrejši DVD zapisovalnik

Yahoo News - Philips, podjetje, ki je dobro poznano na področju zabavne elektronike, je že pred časom kot prvo izdelalo DVD zapisovalnik z 8-kratno hitrostjo. Sedaj jim je uspelo to hitrost zapisovanja podvojiti in nastal je prvi DVD zapisovalnik na svetu, ki je zmožen pisati na DVD medije s 16-kratno hitrostjo -- to pomeni, da je DVD zapisan v manj kot šestih minutah. Njegova odlika pa je tudi zmožnost pisanja na dvoslojne DVD medije. Philipsov poslovni partner Dell naj bi po podatkih Yahoo! News bil prvi naročnik teh DVD pogonov. Znane so tudi cene in sicer od 80 do 90 evrov za proizvajalce računalnikov, medtem, ko bo posameznik za nakup moral odšteti okrog 180 evrov. Izvirna novica

14 komentarjev

NEC predstavil prenosnik na metanol

Yahoo News - V ponedeljek je japonski gigant NEC predstavil prototip novega prenosnika, ki namesto baterij kot vir energije uporablja celice, napolnjene z metanolom. Kot poroča Yahoo News, se tudi druga podjetja ukvarjajo s podobnimi rešitvami, pri podjetju NEC pa pravijo, da bo "kartuša", napolnjena z metanolom, zadostovala za pet ur neprekinjenega dela, v dveh letih pa naj bi razvili celice, ki bi zdržale tudi do 40 ur dela. Klik!

17 komentarjev

Evropska Unija: Digitalni policaj

Vnunet - Kakor sem dobil vtis, da bi Američani najrajši imeli popoln nadzor že kar nad osebkom, ne le njegovo korespondenco s soljudmi, tako se mi (osebno) zdijo dejanja evropske unije veliko bolj razumljiva (pa saj imajo včasih kakšne 'divje', a še vedno ne tako kot čezlužniki).

Tokrat 'naš' ljubi bruseljski krožek želi, da bi 'ponudniki telekomunikacij' (beri: ponudniki emailov ter mobilne telefonije) podatke (loge) hranili do kar leta dni. To seveda ne vključuje celotne vsebine, ampak 'le' pošiljatelja, naslovnika ter čas. EUlik!

0 komentarjev

Spremembe v internetnem režimu

Australian IT - ICANN (oni, ki so vrhovno telo pri administraciji spletnih domen) trenutno izvaja pravo reformo. Na uradniški strani bo sedaj tako več predstavnikov raznih spletnousmerjenih organizacij, prav tako pa naj bi se sčasoma povečalo število "regionalnih predstavnikov" iz petih na devet.

Za nas bolj zanimive pa znajo biti novosti na področju domen. Tako bodo upravitelji ccTLD (country-code top level domain, .si, .uk...) registrov imeli več svobode, uvedba "zavarovanja domene" pa daje lastnikom možnost, da svojo domeno podaljšajo še 30 dni po preteku lastništva. Klik!

0 komentarjev

Đorđ V Buš:

Newsfactor - Ameriški prezidente poziva 'odgovorne' k hitrejšemu razvoju in nameščanju širokopasovnih dostopov do interneta. Chlick!(hec: če to prevedemo v slovenske razmere, si lahko predstavljamo kakšnega e-sekretarja, ki podjetja poziva k pospešenemu uvozu interneta [:D])

K bolj klišejskemu izpadu poziva pa vpliva tudi dokaj 'liberalna' zakonodaja, po kateri morajo recimo lastniki kabelske infrastrukture njih uporabo dovoliti tudi drugim operaterjem. No, to se za naše razmere zdi idealno (predstavljajte si prihod konkurence Telekomu, ki bi tako relativno poceni prišla do infrastrukture!), vendar je na stvar potrebno pogledati iz oči ponudnikov, ki jih ta poziv zadeva: po ekonomskem zakonu ponudbe pač velja, da so ponudniki pripravljeni ponuditi več, če je cena višja. Vlaganja v kablovje, ki pride v "skupno rabo" pa v tem pogledu ni ravno smiselna poteza. No ja, morda pa bi Bush rad le izvedel en burn-in test novega ciinega abaka......

0 komentarjev

Slo-Tech mi dela:

Slo-Tech - Ne prehitro; 30% (281)
warp3. 25% (237)
po polžje; 23% (211)
ne prepočasi; 22% (207)
Skupaj glasov: 936
Rezultati so dokaj enakomerno razporejeni... Sedaj bom moral ugotoviti, ali je vse skupaj pogojeno s hitrostjo vaših linij, ali samo s hitrostjo Slo-Techa?!

Nova anketo je predlagal "r b" in jo navajam dobesedno (da ne bo kdo potem meni težil! [>:D] ).

4 komentarji

EU bo obdavčila kupovanje preko interneta

Yahoo News - Po poročanju Yahoo! News bo Evropska unija obdavčila kupovanje preko interneta. S pridobljenim denarjem naj bi pomagala evropskim podjetjem, ki se ukvarjajo z internetnim poslovanjem, da bi bila bolj konkurenčna ameriškim. Nov davek naj bi začel veljati 1. julija leta 2003, vse skupaj pa naj bi izgledalo nekako takole: če bomo hoteli na primer kupiti datoteko MP3 iz nekega strežnika v Ameriki ali drugod po svetu, bo ta strežnik moral ugotoviti, da se geografsko nahajamo v Evropi in končni ceni dodati še dodaten "evropski davek". Seveda pa ni dvakrat za reči, da se da tak sistem tudi ogoljufati. Več tukaj.

1 komentar