»

Predstavljen poizkus dokaza P = NP

Slo-Tech - Ruski matematik Vladimir Romanov je naslednji v vrsti znanstvenikov, ki predstavljajo svoj poizkus dokaza milenijskega matematičnega problema, ali je P enako NP. Lani je k temu resno pristopil Vinay Deolalikar, a je bil njegov poizkus neuspešen. Problem P = NP vprašuje, ali lahko vsak problem z v polinomskem času preverljivo rešitvijo enako hitro tudi rešimo. Zdi se, da to ne drži, a v matematiki slutnje in domneve bolj malo štejejo.

Romanov je objavil članek z naslovom Non-Orthodox Combinatorial Models Based on Discordant Structures, v katerem predstavlja algoritem za rešitev problema 3-sat v polinomskem času. Ker je 3-sat NP-poln problem, bi bil to že dokaz, da velja P = NP. V...

13 komentarjev

Wine zaživel v 64 bitih

Slashdot - Pred nekaj meseci je priljubljeni emulator Windows za Linux, ki to ni, ampak gre za skupek knjižnic, ki omogočajo poganjanje programja za Windows v Linux, po petnajstih razvoja ugledal različico 1.0. Sedaj lahko poročamo o še enem pomembnem dosežku. Eden izmed razvijalcev Maarten Lankhorst je uspel z Winom pognati 64-bitni program za Windows, ki sicer ne reče nič drugega kot hello world, a doslej niti to ni bilo mogoče. Avtorjev repozitorij je že na voljo, od koder lahko eksperimentalno verzijo prenesete in preizkusite.

57 komentarjev

Spet nove verzije Intelovih prevajalnikov

Intel - Pred kratkim je Intel ponovno posodobil svojo kolekcijo razvojnih orodij - c++ in fortranskih prevajalnikov za Windowse in Linux, in sicer na 8.1.

Kaj je tokrat novega? Ne prav veliko, vsaj na IA32 fronti ne. Že tako hitre so jih še nekoliko bolj pohitrili, seveda pa so podprti vsi najnovejši Intelovi procesorji.

Z verzijo 8.1 pa je prišla podpora AMD64 arhitekturi oziroma po Intelovo EMT64. Po prvih lastnih izkušnjah so 64 bitni programi občutno hitrejši, merjeno na AMD Opteronu.

Omenjene prevajalnike lahko dobite v 30 dnevno preizkušnjo ali pa v brezplačno trajno last, če uporabljate Linux, ki je mimogrede tudi 64 biten.

Izbira je vaša.

23 komentarjev

Prescott, Canterwood in Springdale

Overclockers.com - Pred kratkim so se po internetu razlezle črnoglede napovedi, češ, v aroganco odeti, Intel bo s Prescott ponovil packarijo, ki jo je storil z Willametti na socketu 423 in zanj zahteval nove matične plošče. Vsi novopečeni lastniki Pomladnih dolov pa v jok in na drevo.

Na srečo iz dreves prestrašeno gledajočih kupcev si niso vsi složni v tej napovedi. Namreč, ako malo pobrskamo po specifikacijah i875P (oziroma i865PE, saj sta si bolj ali manj enaka) vidimo, da v njih Intel dobrodušno predvideva podporo Prescotta, le par malenkosti nam je postoriti v tej smeri, začenši z novim standardom VRD 10.0 (nekoč znan pod imenom VRM) in končavši z vezjem za prepoznavo omenjenih procesorjev. To pa je tudi vse.

Kaj lahko se zgodi, da bo imela ta pravljica srečen konec, le proizvajalci matičnih plošč morajo poškilti v specifikacije in pogoltniti zgubo nekaj centov, ki jo te dopolnitve prinesejo, vsekakor Intel, enkrat za spremembo, ni zlohotnež. Kaj lahko se izkaže, da si je zlo tokrat...

5 komentarjev

Novi Intelovi prevajalniki

X-Bit Labs - Intel je danes predstavil dodatne oz. izboljšane prevajalnike, ki bodo programerjem pomagali optimizirati njihove programe oz. bolje učinkoviteje prevesti njihovo kodo. Glavna naloga teh orodij bo nedvomno prilagoditev programov na Intelove napredne funkcije kot npr. HyperThreading ter posledična pospešitev izvajanja programov. Prevajalnika Intel C++ ter Fortran naj bi tako amplikacije pohitrila za tudi do 40 odstotkov. Podrobne informacije najdete na X-Bit Labs.

Ah, da, še cena: Intel C++ stane 400 dolarjev, medtem ko cena Fortrana kovergira med 500 ter 700 dolarji.

6 komentarjev

Sedma generacija Intelovih prevajalnikov

Intel - Intel je izdal novo verzijo prevajalnikov (C++ in Fortran) za ia32 in ia64 arhitekturi. Uporabniki Linuxa jo lahko dobijo zastonj, ostali pa žal ne.

Kdor še ne ve, Intelovi prevajalniki so izredno kvalitetni in z njimi testira svoje CPUje tudi AMD in veliko PeCejašev, rezultate pa si lahko ogledate na tej strani. Seveda nimajo nobenega switcha, ki bi optimiziral prevajanje za Athlone. [:D]

Kakorkoli že, če se vam zdi, da vaša 32-bitna aplikacija nekam po polžje deluje na ravnokar novem Itaniumu2, se nemudoma odpravite sem.

0 komentarjev

Novi Intelovi prevajalniki

Slo-Tech - Intel je izdal nove prevajalnike (C++ in Fortran) za Windows in Linux. Za Windows so na voljo 30-dnevne preizkusne različice, potem pa je treba seči v žep, medtem ko za Linux lahko dobimo nekomercialno in nepodprto verzijo zastonj. Še dokaz: http://developer.intel.com/software/pro... Kdaj točno so objavili nove verzije, ne vem, kakšna dva meseca nazaj je bila aktualna verzija 5.01 tako za C++ kot za Fortran.

0 komentarjev

Kot Napster - le drugače

Slo-Tech - Sicer ne vem, če je o tem programu že bilo kaj govora in glede na to, da je to moja prva "novica" mi morate, v primeru napake, oprostiti. Program REGET je podoben programom tipa Napster, vendar s to razliko, da išče samo datoteke, ki so shranjene na internetnih strežnikih, katerih pa prav gotovo tudi ni malo, tako da se za "prihodnost" le-tega zaenkrat zagotovo še ni bati. Program je sicer plačljiv, 30 dnevna preizkusna različica pa je tu. Dolvleka pa tukaj!

2 komentarja

Nov scarabaeus v Outlooku in Outlook Express

ZDNet - Microsoft je včeraj obvestil javnost, da so odkrili še en scarabaeus (lat. hrošč) v Outlooku. Problem se je pojavil v vCardu, neke vrste elektronski posetnici, kjer vam lahko lahko kakšen hudoben škrat v obliki uporabnika računalnika pravilno skodira programcek, ga postavi v polje "Rojstni dan", ter vam pošlje v obliki priponke na vaš e-mail.
Ko odprete vCard z Outlookom 2000 ali 97, ali z Outlookom Express 5.01 ali 5.5, bo koda vsaj zrušila program Outlook, lahko pa bo tudi zagnala kakršenkoli program, kot je npr. kakšen trojanski konj.
vCard se ne more zagnati kar avtomatično; tako da samo odpiranje e-mail-a ne bo povzročilo ničesar. Edina nevarnost tako leži v zaganjanju vCarda kot priponke ali v premikanju vCard-a v mapo Stiki/Contacts.
Microsoft priporoča, da uporabniki Outlooka in Outlooka Express dol-povlečejo patch. Popravek bo tudi vključen v Service Pack-u 2 za Internet Explorer 5.01 in 5.5, ter v Windows 2000 SP2.

Več o tem pa tukajle....

0 komentarjev