»

Microsoft resda kršil patente, a odškodnina je previsoka

Reuters - Microsoft je aprila lani izgubil tožbo proti francoskemu podjetju Alcatel-Lucent zaradi kršitve patentov. Zaradi kršitve patenta, ki opisuje tehnologijo za vnos datumov v koledar v Outlooku (tako imenovani "Day patent"), je porota takrat prisodila Francozom 358 milijonov dolarjev odškodnine. Microsoft se je na razsodbo pritožil in sodni mlini so do danes mleli. Pritožbeno sodišče je odločilo, da je Microsoft resnično kršil patente, a je prisojena odškodnina nerazumno visoka, zato bo postopek ponovljen. Microsoft je bil z odločitvijo zadovoljen in po besedah tiskovnega predstavnika Kevina Kutza že načrtuje naslednje poteze. Medtem je predstavnik Alcatel-Lucenta izrazil razočaranje nad zavrnitvijo odškodnine.

14 komentarjev

Veliki test pomnilnika DDR2 za zahtevne uporabnike

Tom's Hardware - Ob bližajoči se prelomnici, prehodu na pomnilnik DDR3, se zgodovina ponavlja. Ko smo prvi DDR zamenjali za drugega, le-ta kljub višjim nazivnim frekvencam zaradi drugih razlogov (predvsem višjih zakasnitev) ni dosegal zmogljivosti starejše generacije. Tisti, ki potrebujejo maksimalne zmogljivosti in jih naložba v prihodnost ne zanima pretirano, bodo tako ostali pri pomnilniku DDR2, in ravno zanje so na THG spisali test nekaterih trenutno najboljših palčk omenjenega tipa.

Med sabo so se pomerili G.skill, Corsair, OCZ in Patriot, ki je tudi zmagal, a opisovalci nad pridobitvijo performans, ki jo nudi dražji...

3 komentarji

Macromedia MX 2004: na voljo!

Macromedia - Bodimo subjektivni: paket mojih najljubših programov za izdelavo spletnih strani, MX 2004, je uradno izšel. Na spletni strani Macromedie so na voljo poskusne verzije, ki pa tokrat v stilu Windowsev XP zahtevajo aktivacijo (še danes, jutri, morda tudi pojutrišnjem ...). Ta pri Macromediinem programju sicer ni popolnoma nova, saj jo je uvedel že Contribute, vendar se bo tokrat z njo prvič srečalo večje število negodovalnikov.

Splošni vtisi seveda variirajo -- kot vedno. Če nadaljujem s subjektivizmom, me najbolj moti morda pretiran premik k "uporabniški prijaznosti", zaradi katere je marsikakšna funkcija sicer še vedno na voljo, vendar klik ali dva dlje, kakor smo navajeni. Namig vsem, ki so jim ZliProgramerji™ pohabili/premaknili ljube funkcije, pa je preprost: posezite po navodilih za uporabo ter še posebej poglavju Extending ... [0:)].

Žal pa se mi je zadnjič pri napovedi nove družine v novico nehote prisolila nesramna laž. Agronomi tokrat vseeno niste bili v prednosti -- če...

4 komentarji

Macromedia MX 2004

Dreamweaver MX 2004: izboljšano urejanje in prikaz CSS elementov

vir: Macromedia
Macromedia - Macromedia je najavila nadaljevanje serije razvoju internetnih aplikacij namenjenih izdelkov MX. Z oznako MX 2004 se bo najprej kitil 'standarden' nabor, torej programi Fireworks (namenjen pripravi slikovnega gradiva za splet), Dreamweaver (postavitev in prelom spletnih strani), Flash (namenjen izdelavi koristnih multimedijsko opremljenih interaktivnih strani, zlorabljen za izdelavo...

5 komentarjev

Spletni Patenti: okvirji

The Register - SBC Communications Inc. je po angleškem BT-ju drugo podjetje, ki ga bo web-ljudstvo sežgalo na grmadi za trosenje z dokazi podkrepljenih traparij'c: trdijo namreč, da si pod patentnima številkama 5,933,841 in 6,442,574, ki sta sicer poimenovani "Structured Document Browser", lastijo pravice do uporabe postopka, s katerim se na spletnih straneh po kliku na povezave zamenja vsebina, a ključni deli ostanejo nedotaknjeni; z drugimi besedami: frames.

Bonbonček, ki ga je verjetno prvi podprl Netscape v verziji 2.0, je bil v "zgodnjih dneh interneta", kakor bi temu upravičeno lahko rekli v Sloveniji, sila uporabljan in uporaben, saj je omogočil hitrejše nalaganje strani, preprostejše razvijanje spletnih aplikacij ... vendar pa je s pojavom hitrejših povezav, strežniških programov, svojeglavo podporo brskalnikov ter nenazadnje (predvsem?) tudi z razcvetom domačega spletnomojstrstva izgubil na svojem pomenu celo do te mere, da se ga je prijel že skoraj slabšalen prizvok.

BT-jeva polomija s...

7 komentarjev

Adobe vs. Macromedia: 1 : 0

CNet - Pravijo, da sodni mlini niso ravno z oljem namazani. No, po letu in pol je končno razrešena zadeva, v kateri je Adobe tožil Macromedio, da je z uporabniškim vmesnikom Flasha kršila njegove patente. Bit se skriva v spustnih menijih ter možnostjo njih združevanja v palete. Kakorkoli že, $2.8 MIO vredne odškodnine Macromedia ne bo sprejela kar tako (ob zadnjem fiskalnem obdobju delničarji niso bili ravno navdušeni nad rezultati podjetja), saj je že vložena protitožba, saj naj bi fotošopovci kršili Macromediin patent nekega risalnega orodja. Klik!

3 komentarji

Macromedia MX

Jaz - Stvarci mojih najljubših nujnikov, Macromedia, so dokaj nepričakovano javnosti ponudili paleto treh novih "MX" izdelkov, vseh sicer še v razvojni fazi: Dreamweaver, Fireworks in ColdFusion MX.

Kaj je novega? No, ker sam že lep čas uporabljam dva izmed neizdanih (in ne-preview release, hehe) programčkov, lahko zapišem nekaj več. Glavna noviteta je "FlashMXovski" vmesnik, torej možnost sidranja palet v gruče (prej zgolj v manjša okenca), DW pa še vedno vsebuje možnost "starega" uporabniškega vmesnika. Omenjeno izdelovalo spletnih strani ima sedaj podporo za več strežniških tehnologij (PHP in MySql... Jupi!), izboljšano delo s predlogami (več možnosti urejevabilnih področij), možnost nastaviteh testnega (lokalnega) strežnika ter še mnogo mnogo bonbončkov. FireWorks na drugi strani ne prinaša toliko novitet, vendar roko na srce, je FW 4 zame ata in mam vsakovrstnega oblikovanja (sem Photoshop-idiot), v novi različici pa se pojavi okence lastnosti, znano kot "properties" v...

8 komentarjev