»

Kapaciteta človeštva tristo eksabajtov

Martin Hilbert

vir: BBC
BBC - Ob vsej hiperprodukciji elektronike se je zanimivo vprašati, koliko digitalnih podatkov je človeštvo proizvedlo in koliko jih lahko ta hip shrani. To sta preiskovala Martin Hilbert in Priscilla Lopez z Univerze v Južni Karolini in izsledke objavila v članku The World's Technological Capacity to Store, Communicate, and Compute Information v najnovejši številki revije Science.

V članku sta avtorja izračunala podatke za leto 2007 in ugotovila, da je človeštvo tedaj hranilo okrog 295 eksabajtov podatkov. V oceni sta upoštevala podatke na 60 različnih medijih, od trdih diskov v računalnikih prek DVD-jev do knjig in reklamnih letakov. Za ponazoritev povejmo, da bi vsi ti...

13 komentarjev

Kako varen je Microsoftov požarni zid?

Slashdot - Čeprav želi microsoft z novim požarnim zidom ljudem omogočiti varen dostop do interneta, se mnogi sprašujejo kako varen požarni zid pravzaprav je. Pri Flexbeti so opravili nekaj testov in zaključili, da varnost ni na visokem nivoju. Pravijo, da je Microsoftov požarni zid najbolje ugasniti in si poiskati drugega. Že dejstvo, da njihov požarni zid lahko ugasne druga aplikacija je dovolj, da ugotovimo, da se je Microsoftu spet ponesrečilo. V prispevku za PCWorld so pri Microsoftu priznali, da to ni nič posebnega in da ni naloga požarnega zidu, da omejuje izhodne paketke.

53 komentarjev

Albatron Gigi GeForce FX5700 Ultra pod drobnogledom

X-Bit Labs - Vsem preskusom, ki se dandanes pojavljajo po internetu kot gobe po dežju, navkljub se je pridružil še en, ki so ga spisali ruski tovariši na X-bit Labs. Pod prste so vzeli Albatronov FX5700 Ultra, ki so ga testirali na dolgo in široko v sedemnajstih igrah in 3D Marku, vse skupaj pa spisali v obliki štiriindvajset(!) strani dolgega članka. Na koncu so zapisali, da se kartica odnese primerno (dobre zmožnosti navijanja, dobro hlajenje in dobri rezultati), vendar pa je zaradi hlajenja precej glasna. Za daljše branje pa odklikajte sem.

0 komentarjev

Širokozaslonski LCDji

PC World - Zaradi naraščanja popularnosti gledanja DVD filmov tudi na prenosnikih, so se nekateri izdelovalci ekranov odločili poseči po zanimivi alternativi običajnim LCD zaslonom - širokozaslonski oziroma "widescreen" LCD monitorji bodo tako našli mesto v prihajajočih prenosnih PCjih. Samsung bo prvi, ki bo naredil tak zaslon in bo večji od petnajstih palcev in sicer 15,4-inčni WXGA (1.280 pikslov x 800 pikslov). Več si preberite na PCWorld.com.

3 komentarji

Predstavitev GeForceaFX

ZephirTech - O GeForceFX grafičnih karticah je bilo povedanega že mnogo, a tokrat malce daljša predstavitev nVidiine kartice. Na ZephirTech so spisali namreč kar devet strani dolg članek o tem čudu. Njegove osnovne specifikacije so vam verjetno že znane, a vendarle:
  • 500MHz GPU
  • DDR-II RAM na 1GHz
  • 0.13-mikronska tehnologija
  • 125 milijonov tranzistorjev
  • podpora AGP 8x
  • popolna podpora DirectX9 ter Pixel in Vertex Shaders ter
  • 8 cevovodov
Če vas zanima še več ter želite vedeti vse podrobnosti, klik!

1 komentar

Računalnik prihodnosti?

Dan's DATA - Verjetno si večina računalnik še vedno predstavlja kot veliko, bež belo, ponavadi zelo glasno ohišje in škatlo s precej kilogrami in temperaturo, ki ob mrzlih večerih daje prijetno toploto, imenovano CRT monitor. Temu, da je še vedno big tower najboljša zadeva za modifikacije, in da prostora v ohišju ni nikoli dovolj, ne gre oporekati, samo kaj pa imamo na voljo, če želimo imeti kaj manjšega?

Odgovor na vprašanje nam ponujajo v članku Small or Smaller na Dan's Data. Primerjali so dve različni ohišji, vsako s svojimi prednostmi in slabostni, ter komentirali izbor periferije. Iz vse skupaj je nastal precej dolg članek z ogromno uporabnimi povezavami, tako da če imate petnajst minut preveč, ga vsekakor preberite.

Ati, kaj pa je bila ta bela kišta na tleh?
Sine, to je bil pa računalnik..


4 komentarji

Velika primerjava notesnikov

PC World - Na PCWorld.com so naredili veliko primerjavo najnovejši prenosnih računalnikov. Vsi tiktakajo pri procesorskih hitrostih višjih od 1GHz, za lažjo primerjavo pa so jih razdelili na dve skupini: "power" in "value", jih stehtali, preizkusili trajanje baterije, prijaznost do uporabnika, velikost ekrana...

Saj je bolje da ne naštevam, ker vem, da so imeli ogrooomno dela. Razpredelnico z vsemi podatki in ocenami si oglejte tule, začetek celotnega 19 strani dolgega članka pa je tu.

1 komentar