»

Pomnilnik DDR3 se draži

X-Bit Labs - Pri X-Bit Labs poročajo, da se je cena pomnilnika tipa DDR-3, praktično edinega v uporabi v osebnih računalnikih ta trenutek, v vsega dveh tednih povišala za vsaj 15 %. Povišanje cene velja za 4 GB module z delovno frekvenco 1600 MHz, medtem ko se je manjšim, 2 GB modulom cena povišala za kar 25 %. Vzrok za to naj bi se skrival predvsem v kitajskih proizvajalcih mobilnih naprav (tablice, mobiteli), ki namesto namenskega, LPDDR2 oz. LPDDR3 pomnilnika (LP pomeni low power, torej še varčnejše izvedenke) uporabljajo kar običajen DDR3 pomnilnik. Poraba naprave se s tem poviša, avtonomija jasno pade, a pade tudi cena naprave, kar je v tem segmentu trga zelo pomembno. Večji potrebi po...

51 komentarjev

Hynix je razvil DDR4 čipe

X-Bit Labs - Pri Hynixu so objavili, da so končali z razvojem svojih pomnilniških čipov za standard DDR4. Čipi, izdelani s 30 nm-proizvodnim procesom, bodo od predhodnikov jasno hitrejši in varčnejši obenem. Pripravili so 2-gigabitne pomnilniške čipe in SODIMM modul s kapaciteto 2 GB, ki podpira preverjanje napak v zapisu (ECC) in bo namenjen predvsem vgradnji v kompaktne sisteme. Ta deluje pri 2.400 MHz, kar je 80 % več od trenutno najhitrejšega modula SODIMM na standardu DDR3, ki teče pri vsega 1.333 MHz. Prenos pri tej frekvenci in pri 64-bitnem pomnilniškem vodilu (en pomnilniški kanal) bo dosegel kar 19,2 GB/s.

Za varčnost bo poleg finejšega proizvodnega procesa poskrbljeno še z nižjo standardno napetostjo, v...

33 komentarjev

Spletno pretvarjanje v porastu

smh.com.au - The Sydney Morning Herald v svojem članku piše o novi nevarnosti, ki preži z interneta in je dobila zagon s popularizacijo strani za ustvarjanje spletnih profilov, katerih najbolj znan primer je Facebook. Praksa, ki jo označujejo kot space faking ali spletno pretvarjanje po naše, pomeni, da nekdo na splet naloži fotografije neke druge osebe, dopiše osnovnih nekaj podatkov in se nato pretvarja, da je to profil dotičnega. Ker so ljudje običajno zaupljivi in pogledajo le sliko ter mogoče še nekaj prijateljev, ki jih oseba ima, se je na ta način z lahkoto mogoče infiltrirati v skupine kot nekdo drug.

Cilja sta dva. Tako je mogoče zbrati mnogo osebnih podatkov, kar omogoča krajo identitete, ki je kaznivo dejanje, ali pa nekomu samo res zagreniti življenje. Spet drugi pa se pretvarjajo, da so zvezdniki in ustvarijo lažne osebne strani, odgovarjajo na pošto oboževalcev ipd. Do pred kratkim je celo obstaja stran FakeYourSpace.com, ki je za 99 centov na mesec uporabnikom na lastnih straneh...

6 komentarjev

Micron, Hynix: obnovitev pogajanj

The Register - Lep čas nazaj smo pisali o pomnilniški tovarni Hynix, ki je bila v čednih finančnih težavah ter podobno usmerjenemu Micronu, ki je bil pripravljen odkupiti lep paket delnic Hynixa (hec: pomnilniška vojna [>:D]).

Prodaja takrat ni uspela (beri povezane novice), predstojnik korejske finančne nadzorne komisije pa delničarje in upravo poziva k obnovitvi pogajanj. Namreč, še pred decemberskimi predsedniškii volitvami bi želeli na Hynixovih papirjih videti ameriško zastavo. Oh say, can you see...

0 komentarjev

Pomnilniški moduli visokih kapacitet

AnandTech - Domači računalniki in strežniki so se že od nekdaj malce razlikovali med sabo. Če že ne po tehnologiji, pa po različnih zahtevah po pomnilniku. Če za zahtevnejše uporabnike domačih mlinčkov zadošča kakih 512 MB pomnilnika, v zmogljivejših strežnikih najdemo tudi do več gigabajtov pomnilnika vseh vrst.

In kako pridemo do tako visoke številke? Preprosto: da bi proizvajalci pomnilniških modulov le-te naredili bolj zmogljive (beri: večje kapacitete), na tiskano vezje poizkušajo stlačiti kar se da veliko pomnilniških čipov.

Tukaj se neredko poslužujejo tudi manjših trikov, kot so cinjenje pomnilniških čipov enega nad drugim, kar jim uspeva z uporabo različnih tehnologij. Ravno teh tehnologij pa so se lotili v članku na strani Anandtech. Kakšna je razlika med TCP, EPOC in FEMMA, si lahko preberete tukaj.

1 komentar

Hynix Micronu "ne"

ARNet - 22. 4. je bila objavljena novica dneva, saj smo zvedeli, da je Micron s Hynixom podpisal Memorandum of understanding, saj sta se odbora podjetij strinjala z Micronovo namero o nakupu Hynixa. Danes, le nekaj ur pred iztekom pogodbe, je Hynix zavrnil Micronovo pogodbo. Razlog? Načrt naj bi znatno precenil vrednost Micronove delnice, ki naj bi odkupila celotno Hynixovo pomnilniško proizvodnjo. Veselo na branje!

0 komentarjev

Micron bo kupil Hynix

CNN - Micron in Hynix sta podpisala predpogodbo, ki naj bi stopila v veljavo tridesetega aprila, po kateri naj bi Micron kupil Hynixov oddelek pomnilniških ćipov za 3.4 milijarde amerikanerjev in s tem vzel zastavico podjetju Samsung kot največjemu proizvajalcu pomnilniških modulov, kar za nas pomeni samo eno stvar - Micron si bo lahko sam postavljal cene. Klik! Pa ravno so začele padati cene...

2 komentarja

Hynix se ne bo prodal Micronu

The inquirer - Vodilni pri pomnilniškem velikanu Hynix, ki se še vedno otepa velikanskih dolgov in trenutno ni niti slučajno v ugodnem položaju, so se odločili, da se ne bodo prodali Micronu. Do te odločitve naj bi prišlo zaradi tega, ker naj bi si bili podjetji preveč različni, po nekaterih drugih napovedih pa je za vse skupaj kriv Micron, ki ni hotel kupiti Hynixa. Očitno se bo drama okoli pomnilniške krize nadaljevala še dolgo časa, mi uporabniki pa lahko samo upamo, da se bo pomnilnik zopet drastično pocenil.

0 komentarjev

Nepričakovano sožitje velikanov

X-Bit Labs - Očitno si lahko proizvajalci pomnilnika oddahnejo, saj cene pomnilnika spet ustaljeno potujejo na običajno raven. To pa še ne pomeni, da je čas za spanje. Ne, če poslušamo podjetje Micron, ki ga zahtevnejši uporabniki po vsem svetu poznajo kot proizvajalca, ki ne razočara in izdeluje izjemno kvaliteten pomnilnik, potem je čas, ko cene pomnilnika rastejo, čas, ko se sklepajo nova zavezništva. Tako nas je pred kratkim presenetila novica o sodelovanju med podjetjema Hynix in Micron. To je preprosto povedano kar presenetljivo, saj sta Hynix in Micron največja tekmeca na tem področju in kar tekmujeta med sabo, kdo bo prevzel več tržišča. No ja, izgleda, da je krizno in postkrizno obdobje čas, ko se začnejo povezovati tudi najhujši konkurenti. Biznis, kaj hočemo .

0 komentarjev

Micron kupuje Hynix?

EETimes - Micron, eden največjih proizvajalcev pomnilniških modulov, ki ima pod kapo več kot eno milijardo ameriških dolarjev sredstev za nakup konkurentov, se pogovarja s podjetjem Hynix o poslovnem sodelovanju. Hynix je podjetje (njihove pomnilniške module boste našli na ATIjevih produktih), ki se ponaša z zelo neprofitnim delovanjem, saj svoje izdelke prodaja dobesedno po dumpinških cenah. Medtem ko podjetje druge proizvajalce prisiljuje v nižanje cen, se podjetje ukvarja z ogromnimi izgubami (okoli sedem milijard dolarjev jih že ima). Micron se pogovarja o nakupu Hynixa, a problem je, da čisto noben od borznih analitikov ne vidi večje koristi v tem početju. Je to odgovor na grožnje, da se bosta združila Infineon ter Toshiba? Sicer ima pa najbrž Micron nekaj drugega v načrtu: Nakup podjetja Hynix dobesedno za drobiž, s čimer si posledično zagotovi višje cene ter posledično večji profit na trgu, ker Hynix ne bo več imel pogojev nižanja cen. Micron nato samo še razproda ter zapre podjetje....

0 komentarjev

Podražitev pomnilniških modulov

Overclockers.com.au - Nekaj časa se že govori, da se bodo pomnilniški moduli drastično podražili. Ne, razlog ni nič kaj preveč drastičnega, kot na primer stečaj Microna ali karkoli drugega, kar lahko pade človeku s preveč domišljije ter naspidiranim delom možganov, ki premlevajo teorije zarot, na pamet. Razlog za tokratno podražitev, ki naj bi se gibala okoli 30 do 40 odstotkov je prenovitev proizvodnih linij podjetja Hynix (ki je vam najbrž dosti bolj znan pod imenom Hyundai). Med sámo prenovitvijo naj bi prišlo do pomanjkanja zalog, kar naj bi se posredno odražalo v tej podražitvi. Cene naj bi se spustile nazaj nekje do novega leta, če ne še kak mesec kasneje. Navali narode na pomnilnik - ali pa čakaj do pusta .

Dodatek k novici, 20:19 - Še malo sem brskal ter uvidel, da x-bit labs mislijo drugače. Njihova razlaga za tako podražitev pomnilnika naj bi bila prav neka vrsta zgoraj omenjene teorije zarote, saj x-bitovci nakazujejo, da so se proizvajalci pomnilniških modulov preprosto domenili za...

1 komentar

Proizvajalci RAM-a se puntajo

The inquirer - Nekateri proizvajalci RAM-a kot sta Samsung in Hynix (Hyindai) ne prenesejo več tako nizkih cen, zato razmišljajo o umetnem zvišanju cen. Samsung in Hynix naj bi ustvarila umetno pomanjkanje tako, da bi preprosto izklopila proizvodnjo. Kar se proizvodnje samega RAM-a tiče imata prav, saj so dobički precej ubogi v primerjavi z "zlatimi" časi dragega pomnilnika. Kar pa se nas uporabnikov tiče, pa ugašanje proizvodnje ne bo naletelo ravno na kake prijateljske odzive. No, čeprav Hynix še vedno razmišlja o izklopitvi proizvodnje, je Samsung najavil, da v prihodnosti nima takih namenov (kakšen preobrat ). Na dogodke se je odzval še Micron, ki je najavil, da ga nizke cene RAM-a ne motijo in da tudi on ne bo zmanjševal proizvodnje (yeah, long live Micron ). Več na The Inquirerju.

3 komentarji

Prihodnost tržišča po Infineon-ovo

X-Bit Labs - Infeon/Micron je danes predstavil svoj načrt razvoja pomnilniškega tržišča. Ogledate si ga lahko tukaj. Kaj pravi? Očitno je, da Micron ni najbolj navdušen nad RDRAM-om (ali imajo tožbe kaj opraviti s tem ali gre za premišljeno potezo?), saj ta nikoli ne preseže 6% celotne izdelave. Se pa Micron bolj posveča DDR pomnilniku. Letos je DDR-ramov delaž še majhen (5%), naslednje leto pa se bo povečal na 31%! Micron v svojem načrtu celo upošteva prihodnje tehnologije, ki jim pripisuje tudi delež proizvodnje. Sicer teh tehnologij ne definira, ampak jih označuje z frazo "Nove tehnologije". Ta "roadmap" je zanimiv tudi iz drugega vidika; vsaj približno nam nakaže prihodnost računalniške tehnologije in hitrost razvoja.

0 komentarjev

Znane prve cene DDR rama!!

HardOCP - Novica, ki ste jo po mojem vsi več ali manj kar dolgo pričakovali, namreč koliko bo beštija od DDR rama splohstala? No, na HardOCPju so bojda dobili podatke iz ZARES zanesljivega vira, ki pa znašajo: HCD/DDR-266: 64MB/Micron Chip USD $ 130 128MB/Micron Chip USD $ 250 64MB/Samsung Chip USD $ 120 128MB/Samsung Chip USD $ 230 256MB/Samsung Chip USD $ 460 Moj komentar? Cene vsekakor ne bodo nizke, namreč jaz sem pričakoval dosti nižje! 250$ za 128MB pri nas pomeni okoli 70.000 SIT in več! To pa vsekakor ni cena, ki bi jo bil vsaj jaz pripravljen plačati za cca 10-15% višje performanse (+ nakup plošče, ki po moje tudi ne bo prav poceni). Glede na Rambusove izdeleke so cene resda nižje, vendar za moje pojme še vedno odločno previsoke, če seveda sploh držijo.

9 komentarjev