»

Cisco prevzel Pure Digital

TG Daily - Podjetje Cisco Systems je uradno najavilo prevzem manjšega podjetja iz San Francisa Pure Digital Technologies, za katerega so odšteli 590 milijonov dolarjev. Tarča se ukvarja z razvojem majhnih video kamer, ki so namenjene uporabnikom, ki želijo hitro prenesti svoje posnetke na spletne strani, kot sta Facebook ali YouTube. S prodajo kamer, ki stanejo med 130 in 230 dolarjev, je podjetje lani držalo četrtinski tržni delež, saj so jih prodali kar 1,5 milijona.

In kaj ima od tega Cisco? Podjetje je leta 2003 s prevzemom Linksysa vstopilo na trg domačih mrež, dve leti kasneje pa so kupili še Scientific-Atlanta. Lani so se ogreli za Pure Networks, letos pa je padel še Pure Digital. Kot pravijo, bodo z uporabo tehnologije prevzetega podjetja, v katerem bodo obdržali vse zaposlene, in njihove programske opreme FlipShare razvili nove video funkcionalnosti in novo generacijo zabave in komunikacije. Vse legalne podrobnosti transakcije bodo zaključene v letošnjem zadnjem četrtletju.

2 komentarja

Micron v hudih škripcih

CNet - Micron je v poslovnih rezultatih za fiskalno četrtletje, ki se je končalo 4. decembra, spet zabeležil visoko izgubo. Pri prihodkih, ki so znašali 1,4 milijarde dolarjev oz. 8,7 odstotka manj kot lani, so nabrali 706 milijonov dolarjev izgube, kar je dvakrat več, kot so pričakovali analitiki glede na slabe rezultate v predpreteklem kvartalu. V enakem obdobju lani so pridelali četrt milijarde dobička. Za izgube v Micronu krivijo nižanje cen pomnilnika, ki so se v zadnjem četrtletju spustile za tretjino, in nizko potrošnjo. Že prej je Micron napovedal, da bo odpustil 15 odstotkov zaposlenih zaradi varčevanja in krčenja stroškov. Namesto 1 do 1,3 milijarde dolarjev želijo v novem četrtletju zapraviti le 650 do 750 milijonov.

7 komentarjev

10-Gigabitna povezava med Ljubljano in Mariborom

Telekom Slovenije - Telekom Slovenije je v telekomunikacijskem centru v Dravljah v Ljubljani priključil desetgigabitno "ethernet povezavo", na IP-hrbteničnem omrežju med Ljubljano in Mariborom.

Po napovedih Financ naj bi nadaljevali z nadgradnjo in zagotavljanjem tako zmogljivih povezav z drugimi regijskimi vozlišči v Sloveniji. Še letos načrtujejo terabitno povezavo v Sloveniji.

Visoko zmogljivo IP omrežje je dobra novica za ponudnike multimedijskih storitev in za široko pasovno povezovanje oddaljenih enot podjetij za poslovanje v realnem času. Tudi IP telefonija bo zagotovo imela svoj prostor v tem omrežju.

Vir: Telekom Slovenije.

33 komentarjev

Zamenjava v vrhu Telekoma

STA - Na današnji seji je nadzorni svet Telekoma Slovenije razrešil Petra Graška z mesta predsednika uprave Telekoma. Kmalu zatem je z mesta direktorja SiOL-a odstopil tudi Miran Kramberger. Za vršilca dolžnosti direktorja SiOL-a je bil imenovan Matevž Turk, vodja tehničnega področja (SiOL), Telekom pa bo do imenovanja nove uprave vodila Darinka Virant, dosedanja podpredsednica uprave Telekoma.

Razlog za razrešitev je po vsej verjetnosti nestrinjanje dosedanjega predsednika uprave Petra Graška in ministra za informacijsko družbo glede pripojitve SiOL-a Telekomu, kar bi naredilo razmere na slovenskem trgu internetnih storitev še bolj nepregledne, kot so sedaj, ko je SiOL samostojno podjetje z lastno bilanco.

Po besedah ministra za informacijsko družbo Pavla Gantarja pa je edini evidentirani kandidat za novega predsednika uprave Telekoma Libor Vončina, ki naj bi bil na mesto prvega moža Telekoma imenovan 1. marca. Libor Vončina je v decemberski zamenjavi na vrhu Telekoma na položaju...

31 komentarjev

ADSL brez ISDN

Finance - Kot smo že izvedeli iz forumov, bo SiOL začel ponujati ADSL brez pogojene ISDN telefonske linije. SiOL bo ponujal tudi IP telefonijo, kar pomeni, da ne bomo ostali čisto brez fiksne telefonije. Komercialni začetek opravljanja teh storitev obljubljajo za prvo četrtletje letos. Cene naročnine za telefonijo obljubljajo nižje, kot so sedaj pri Telekomu.

Verjetne cene bodo naslednje: Priklop: zagotovo ne bo dražji od 30.000 SIT Mesečna naročnina za ADSL: nespremenjena (od 8.000 do 14.600 SIT za fizične osebe) Mesečna naročnina za telefonijo: cenejša od Telekomovih 2.568 SIT.

Seveda lahko obstoječi uporabniki odjavite ISDN priključek in poveste Telekomu, da se ta linija upošteva kot razvezana linija pri Siolu. Siol bi vam naj po besedah direktorja Mirana Krambergerja priklopil ADSL v roku 2 tednov. Prav tako bi naj še letos uvedli VDSL, ki na razdalji do 1500 metrov od centrale dosega hitrosti do 24 Mbit/s prenosa do uporabnika in do pet Mbit od uporabnika. Prvih nekaj 10 uporabnikov...

56 komentarjev

Ciscu gre dobro.

The Register - Finančna poročila za najzanimivejša podjetja so na Slo-Techu postala že stalnica -- in tako je tudi prav. Tokrat bomo razveselili delničarje Cisca: podjetje je imelo v 2. fiskalnem četrtletju $991 MIO čistega dobička, kar nakazuje 50 % rast v primerjavi z enkim obdobjem leto prej ($660 MIO). Ob tem je zanimivo poudariti dejstvo, da so bili sicer prihodki nižji za 2.1 % kakor v enakem obdobju lani ($4.7 proti $4.8 MRD).

Podjetje kot razloge navaja boljše rezultate pri poslovanju z grosisti, vendar pa bralec ne sme biti zaveden. Temu je lahko poleg vsega razlog tudi v knjigovodstvu -- to pa je (kot smo videli v primerih nedavno propadlih uspešnih podjetij) svojevrstna umetnost.

2 komentarja

Cisco tožen

Vnunet - Eh, tokrat se govori o 1.3 milijarde prekooceanskih zelencev vredni tožbi podjetja Vox2Vox, ki se ukvarja z IP telefonijo in podobnim, kateremu naj bi omrežni gigant Cisco o omrežju, katerega sta skupaj gradila, posredoval napačne oz. zavajujoče podatke ter se nasploh vedel skrajno neotesano. Klik!

0 komentarjev