»

WinAmp vstal od mrtvih

Slo-Tech - Še pred razmahom pretočnih storitev, ko smo glasbo na računalnike kopirali z zgoščenk ali internetnih storitev (Napster), je kraljeval predvajalnik Winamp. Časi so sedaj drugačni, a WinAmp ostaja, dasiravno prilagojen novostim. Pred štirimi leti je izšla verzija 5.8, sedaj pa je na voljo WinAmp 5.9 RC1 Build 9999. Za zdaj jo označujejo še kot RC1, saj ima nekaj hroščev, ki jih bo treba še odpraviti (tudi lažno pozitiven odtis v nekaterih protivirusnih programih).

Zgodovina WinAmpa je pestra. Prva verzija je izšla davnega leta 1997, nato pa je bolj ali manj redno izhajal do leta 2013, ko je z verzijo 5.666 umrl. Tako je ostalo dolgih pet let, dokler ni oktobra 2018 na internet pricurljala verzija 5.8, ki so jo potem razvijalci tudi uradno postavili na splet. Obljubili so nadgradnjo in da projekt še ni mrtev, smo lahko opazili novembra lani, ko je prenovo dobila spletna stran. Sedaj pa je pred nami WinAmp 5.9 RC1.

Vizualnih sprememb ni zelo veliko, večina novosti se skriva pod...

67 komentarjev

Radionomy kupil Winamp

TechCrunch - Novembrski strahovi, da bo decembra konec Winampa, saj je njegov lastnik AOL novembra napovedal konec razvoja, se očitno ne bodo udejanjili. Ne bo ga kupil Microsoft, kot se je začelo špekulirati le nekaj dni po najavi konca, temveč Radionomy.

Radionomy je belgijski ponudnik glasbe, ki upravlja Pandori podobno storitev, ki uporabnikom omogoča izbiro priljubljenih spletnih radijskih postaj. Trenutno imajo na seznamih več kot 6000 postaj, vsakdo pa lahko skombinira tudi svoj kanal. O nakupu so sprva začeli razpravljati na Winampovih forumih, kjer so ljudje opazili, da so Winampove imenske strežnike prenesli pod Radionomy. Kasneje so novico, da bo Radionomy odkupil Winamp, potrdili tudi viri blizu podjetij, čeprav uradnega sporočila za javnost še ni. Radionomy naj bi hkrati kupil tudi Shoutcast.

Tako ni jasno, kakšna bo prihodnost...

46 komentarjev

Nov WinAMP

Winamp - Izšla je nova verzija priljubljenega programa za predvajanje glasbe, WinAMP. Tokratna izdaja nosi oznako 2.90, ponuja pa nam kar nekaj novih bonbončkov. Ti so
  • integrirana podpora za vse vrste videa (AVI, MPEG, ASF ...);
  • nov privzeti skin;
  • posodobljena knjižica izvajalcev in nove možnosti urejanja tagov skladb;
  • dodane nove tipkovinčine bližnjice in
  • mnogo odpravljenih bugov in kozmetičnih popravkov.
Dolpoteg treh različnih verzij (lite, standard in full) je mogoč na tem naslovu. Program je freeware.

Zahvala za novico gre Tr0nu.

27 komentarjev

Licenčnina tudi za MP3 dekoderje?

2CPU - MP3, priljubljen format glasbenih datotek, morda kmalu ne bo več tako privlačen. Lastnik patentnih pravic za MP3, Thomson in Fraunhofer Gesellschaft, je namreč spremenil licenčne pogoje - sedaj bo treba plačati tudi dekoderje in sicer 0.75 Zelenca za dekoder. Cene si lahko pogledate na tem naslovu.

Prva posledica tega dejanja se je že pokazala - Red Hat je že zbrisal vse MP3 predvajalnike iz Rawhide razvojne različice.
Hja, kaj moremo...se bo, kot kaže, treba ozret po alternativah - na primer OGG Vorbisu.

10 komentarjev

Winamp

Winamp - Vsi vemo da je program Winamp najbolj priljubljen med uporabniki po svetu za predvajanje mp3 datotek in slovenci zagotovo nismo izjema. Zakaj torej ne bi imeli tudi mi svoj "language pack" za Winamp, če ga imajo že domala vse države sveta [:D]? Na tem naslovu si lahko vunpotegnete "slovenski language pack" za program Winamp (čeprav verjamem, da bi ga vsak znal upravljati sredi noči v hebrejščini če je treba [;)]). Pa vseeno. Ko zadevico pretočite na svoje računalo (cca. 50 kb) in ko file zaženete se vam namesti privzeto v direktorij c:\Program Files\WinAmp\, kar ni nujno prav. Če imate program Winamp v kakšni drugi mapi, preprosto vsebino iz Program Files\Winamp skopirajte v vaš direktorij. Zaženite program, kliknite setup, izberite jezik Slovenščina, Winamp se bo ponovno zagnal in viola, vsa okna in meniji so v slovenščini.

5 komentarjev

Winamp 3

Winamp - Izšla je predogledna različica Release Candidata tretje verzije mojega najljubšega igralnika večpredstavnih glasbenih datotek, Winampa. Klik! Sicer moje mnenje ostaja - ostal bom na 2.xx dokler se bo le dalo ter dokler ne bom imel druge možnosti, saj mi dosedanje alpha in beta različice niso bile všeč. Je pa res, da se tako imenujejo tudi z razlogom [:D]. Naj nas Nullsoft čimprijetneje preseneti!

3 komentarji

WinAMP plugin

Slo-Tech - Tule dobite zanimiv plugin za winamp. Gre za vizualizacijo s pomocjo tipkovnice.. poskusite in videli boste kaj mislim. Edina pomankljivost je, da zraven nemorete pisati novic, SAj vKLapLJA iN iZklAPlLjA cAPS loCK...
Hvala Dare

30 komentarjev