»

Ameriška vojska potrdila in komentirala okužbo sistema brezpilotnih letal

SecurityWeek - Ameriška vojska je komentirala navedbe o virusni okužbi sistemov, ki sodelujejo pri krmiljenju brezpilotnih letal ameriškega vojaškega letalstva, in posredovala dodatne informacije o incidentu. Potrdili so, da navedbe o okužbi držijo, a so zanikali, da bi bil uporabljeni program namenjen beleženju vnosov (keylogger). Po njihovem tolmačenju gre za program, namenjen izključno kraji podatkov za prijavo v sisteme (credential stealer), ki sploh ni bil namenjen za vojsko.

Iz 24. zračne sile so potrdili, da so okuženi sistemi del GCS (ground control system), ki nudi podporo pilotom brezpilotnih letal. Sistem za neposredno krmiljenje pa v nasprotju s prvotnimi poročili naj ne bi bil prizadet, saj je od GCS popolnoma ločen. Virus prav naj ne bi bil...

15 komentarjev

EGNOS uporaben v letalstvu

vir: BBC
BBC - V sredo je začel v Evropi delovati sistem EGNOS s signalom kakovosti Safety-of-Life, ki je sedaj uporaben za avtomatsko vodenje zračnih plovil. EGNOS pomeni European Geostationary Navigation Overlay Service in označuje sistem treh dodatnih satelitov in 44 zemeljskih baznih postaj, ki so razmeščene po evropskih državah in izboljšujejo natančnost satelitskega navigacijskega sistema GPS (ter v prihodnosti Galilea in GLONASS-a). Natančnost GPS-a je premajhna, da bi ga mogli uporabljati kot edini navigacijski sistem za pilotiranje letal in helikopterjev. Zaradi tega si piloti v priletni fazi leta pomagajo z ILS-om, ki vključuje radijske oddajnike na...

6 komentarjev

EGNOS zaživel

EGNOS

PC World - Pretekli teden je začel delovati servis EGNOS, ki bo na evropskih tleh omogočil višjo natančnost določanja položaja s standardi GPS, Galileo in GLONASS. Gre za tako imenovani SBAS (Satellite Based Augmentation System), ki z dodatnimi sateliti pomaga obstoječemu sistemu za globalno pozicioniranje. Sestavljajo ga trije geostacionarni sateliti, okrog štirideset zemeljskih baznih postaj in štirje nadzorni centi; vse to omogoča metrsko natančnost, kar je petkrat bolje od GPS-a.

EGNOS je zaživel 1. oktobra. Njegova uporaba bo brezplačna, pokriva pa 27 držav članic EU. V prihodnjih letih nameravajo pokritost razširiti še na sosednje države in severno Afriko. EGNOS je tako predhodnik Galilea, ki bo evropski sistem za določanje položaja po vsem svetu. Finančne...

19 komentarjev

Ameriška vojska se zaradi zagotavljanja večje informacijske varnosti odloča za nabavo Mac-ov

Schneier.com - Kot poročajo na Forbes.com se je ameriška vojska odločila, da bo v prihodnosti v večjem številu uporabljala računalnike Apple z operacijskim sistemom OS X.

Razlog?

Računalniki naj bi bili bolj varni, hekerski napadi nanje pa težji.

Po ocenah ima ameriška vojska v uporabi približno 700.000 namiznih računalnikov, od tega je približno 20.000 Mac-ov. Ameriška vojska večje število Mac-ov nabavlja od avgusta 2005, ko je general in vodja vojaške informatike Steve Boutelle v govoru poudaril, da morajo biti vojaški informacijski sistemi bolj diverzificirani. Kot je namreč znano so monokulturni sistemi veliko manj odporni na napade, kar velja tudi za informacijsko tehnologijo.

Po mnenju predstavnikov ameriške vojske bo večja diverzifikacija na področju operacijskih sistemov vojski prinesla tako ugodnejše cenovne pogoje pri nabavah (zaradi povečane konkurenčnosti), kot tudi povečanje informacijske varnosti.

Očitno ima razbijanje monopolov tako ekonomske, kot tudi varnostne posledice...

37 komentarjev

Razbite GPS kode Galilea

Slashdot - Newswise poroča, da so člani Cornell's Global Positioning System laboratorija uspeli razbiti kode za psevdo naključna števila (pseudo random number - PRN) evropske različice satelitske navigacije Galileo. To pomeni, da bodo lahko uporabniki brezplačno uporabljali GPS sprejemnike.

Za razliko od sistema GPS, ki je brezplačen (uporabnik mora kupiti le sprejemnik), pa je Galileov signal šifriran, saj njegovi lastniki želijo služiti z licenčnino za kode za psevdo naključna števila. Ker pa si GPS in Galileo delita frekvenčno območje, je bil med ZDA in EU podpisan sporazum, da bo del PRN kod odprtokoden. Člani Cornell GPS labolatorija so na začetku januarja zaprosili za te kode, vendar jih niso dobili. Zato so se lotili razbijanja kod, kar jim je uspelo do začetka aprila. Naslednji dan po objavi kod na njihovi spletni strani, je kode uporabil komercialni proizvajalec GPS sprejemnikov NovAtel iz Kanade in pričel za navigacijo uporabljati Galileov satelit GIOVE-A.

18 komentarjev

Projekt Galileo globoko v teku

vir: BBC
BBC - Medtem ko Evropa pospešeno gradi svoj ekvivalent ameriškemu sistemu za globalno pozicioniranje ( GPS), so si na BBC ogledali, čemu sploh potrebujemo še en tovrsten sistem in kaj nam bo napram ameriškemu ponudil.

Galileo bo sestavljalo 30 satelitov, ki bodo Evropo stali okrog 3,2 milijarde evrov. Prvo plovilo s potrebnimi deli za sestavo tega sistema bodo izstrelili jutri, naslednje mu bo sledilo za novo leto, delujoč sistem pa lahko pričakujemo do konca leta 2010. Najpomembnejša razlika v primerjavi z ameriškim sistemom je dejstvo, da je GPS vojaški sistem, brez zagotovil in garancije za delovanje, medtem ko bo Galileo evropski lastni civilni sistem, na katerega se bo vsakokrat moč zanesti.

Galileo bo...

24 komentarjev

Galileo živi

Daily Times - Na vrhunskem srečanju med predstavniki ZDA in EU so dosegli dogovor o tehničnih standardih, ki se tičejo izdelave evropskega "GPS sistema" Galileo za civilno rabo in integracije z ameriškim GPS sistemom.

Od novega sistema si Evropa obeta veliko: preko 150.000 novih delovnih mest, ter preko 10 milijard dolarjev prometa. Več si preberite na Daily Times in na uradni strani Galilea.

3 komentarji

Priprave na LAN

Slo-Tech - Danes ni in ne bo nič novic, saj so priprave na LAN v polnem zagonu. Že od jutra naprej postavljamo prizorišče in urejamo do sedaj največji Slo-Tech dogodek. Prijavljenih je 110 ljudi z računalniki, zaradi pomanjkanja elektrike in premalo močnih varovalk, pa smo se odločili, da ne bomo sprejemali nikogar, ki ni bil do tega trenutka prijavljen. Oziroma, do sedaj neprijavljene bomo sprejeli, le če bo še kaj prostora in dovolj električne energije. Še nekaj slik s prizorišča:

17 komentarjev

Igra ameriške vojske

Overclockers.com.au - Ameriška vojska je naredila svojo lastno igro. Zelo je podobna kakšni komandovščini, le da naj bi bila veliko bolj realistična od katerekoli druge. Grafična zasnova izgleda odlično, ideja je dobra, čeprav ima veliko konkurenco v poplavi takih vrst iger v zadnjem času. Najboljše pri vsem tem pa je, da je popolnoma zastonj! Seveda, če živite v ZDA [;((]. Tukaj.

10 komentarjev

Galileo potrjen!

BBC - Ministri evropskih držav so na sestanku v Bruslju potrdili več milijard evrov težak projekt Galileo - najnovejši, evropi lasten, navigacijski sistem 30-ih satelitov, ki naj bi bil v polnem zagonu že leta 2007. Američani se že pritožujejo, da to pomeni nevarnost in konkurenco njihovemu GPS sistemu, ki ga ima pod nadzorom Ameriška vojska. In kaj so prednosti novega sistema? Navigacija s pomočjo GSM aparata, določanje kraja nesreč in še marsikaj. Za bolj podrobno poročilo pojdite sem.

10 komentarjev