»

Britanci postavili rekord v prenosu podatkov po optičnem vlaknu

University College London - Raziskovalci z University College London so postavili nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po optičnih vlaknih z enim sprejemnikom, in sicer 1,125 Tb/s. To je 12,5 odstotka več od dosedanjega rekorda, ki je znašal okrogel terabit na sekundo. Tega rekorda ne gre zamenjevati z danskim rekordom v prenosu podatkov po več optičnih vlaknih.

Britanci so uporabili superkanal iz 15 kanalov različne valovne dolžine 8 GBd DP-256QAM, ki je imel skupno prepustnost 121,5 GHz. Povečanje hitrosti za osmino se mogoče sliši malo, a to še vedno predstavlja dodatnih 125 Gb/s, kar je precej. Komercialno se trenutno sicer uporabljajo sistemi, ki zmorejo nekaj sto gigabitov na sekundo, terabiti pa že...

18 komentarjev

Bell Labs pokazal 10 Gb/s prek bakra na 50 m

Heise - Bell Labs se pridružuje podjetjem, ki skušajo pri prenosu podatkov po bakrenih paricah doseči čim višje hitrosti. Medtem ko standard G.fast že omogoča hitrosti do 1 Gb/s, so v Bell Labs pokazali, kako je to mogoče še podeseteriti. Žal so pri tem močno omejeni s fiziko, tako da hitrost pri kablih, daljših od 50 metrov, hitro upade. Vseeno je to dovolj za primere, kjer sicer imamo optično povezavo, a je nimamo položene čisto do praga.

G.fast uporablja dve parici, po katerih prenos poteka v širšem frekvenčnem področju (trenutno do 106 MHz, v prihodnosti do 212 MHz) kot VDSL2. Za dosego hitrosti do 10 Gb/s so frekvenčno področje še razširili, hkrati pa si pri prenosu pomagajo tudi s presluhom (crosstalk), s katerim je prav tako mogoče prenesti informacije, če smo dovolj zviti. G.fast trenutno...

18 komentarjev

Nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po bakru

Slo-Tech - Alcatel-Lucent je v sodelovanju z Bell Labs dosegel nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po bakrenih vodnikih. Z nadgradnjo obstoječe tehnologije so podeseterili njeno hitrost in dosegli hitrosti 10 Gb/s.

Čeprav je hrbtenico podatkovnih povezav že zdavnaj prevzela optika, to ne pomeni, da je baker za na smetišče zgodovine. Bakrene povezave so bistveno cenejše od optičnih, a so za doseganje visokih hitrosti omejene na kratke razdalje. Zaradi tega se uporabljajo za končne povezave (last mile), saj do gosteje naseljenih področij položijo optiko, potem pa zaključne metre do posameznih odjemalcev lahko uporabijo tudi bakrene povezave. FTTC (fiber-to-the-cabinet) namesto FTTH (fiber-to-the-home) je v Veliki Britaniji razširjen, kjer zadnje metre nadomešča VDSL2.

Lani smo pisali o prihodu standarda G.fast (FTTC2 - ITU G.9700), ki bo na razdaljah do 70...

56 komentarjev

BT in Alcatel demonstrirala 1,4 Tb/s po obstoječi optiki

Slo-Tech - V laboratoriju so prek optičnih vlaken že uspeli poslati podatke s hitrostjo več kot 26 Tb/s, z večlaserskimi sistemi pa celo hitreje kot 100 Tb/s. V realnosti so te številke seveda precej nižje, zato na primer podmorski kabli za doseganje hitrosti več terabitov na sekundo uporabljajo več vlaken s po več valovnimi dolžinami svetlobe. Kako hitro pa gredo širokopasovne povezave za uporabnike na kopnem? Britanci preizkušajo terabitne povezave.

Alcatel-Lucent in BT sta v Londonu na preizkusu dosegla prenos podatkov s hitrostjo 1,4 Tb/s po 410 kilometrov dolgi povezavi. Povezavo med BT Towerjem v Londonu in raziskovalno ustanovo Adastral Park v Ipswichu v Suffolku so sestavili iz sedmih 200-gigabitnih kanalov, po katerih so podatke prenesli v Ipswich in nazaj.

...

26 komentarjev

Avstralija razvija internetno infrastrukturo

vir: engadget
engadget - Avstralija bo v razvoj internetne infrastrukture vložila kar 43 milijard avstralskih dolarjev (približno 23 milijard evrov), kar je avstralski premier Kevin Rudd označil za največji vložek v kakršnokoli infrastrukturo v zgodovini države. Cilj vlaganj je zagotoviti hitrosti do 100 Mb/s s pomočjo optičnih vlaken vsaj 90 % prebivalcem, medtem ko bi ostalim omogočili hitrosti do 12 Mb/s prek satelitske oz. brezžične povezave (v to kategorijo npr. padejo samotne kmetije v notranjosti celine).

Do 49 % vložka naj bi prišlo iz privatnega sektorja, ostalo pa od države, deloma iz prodaje obveznic, del pa iz sklada za infrastrukturo. Obljubo želijo izpolniti v sedmih oz. osmih letih, svoj del pa država želi prodati po petih letih.

Avtoceste po državi in pešpot čez mejo.

48 komentarjev

Toshibin prenosnik s tremi grafičnimi karticami

Neowin - Časi, ko so bili prenosni računalniki izrazito neprimerni za igranje iger, se poslavljajo, saj so proizvajalci ugotovili, da več grafičnih kartic porabi več energije samo, če so vključene. Tako ni nobene ovire, da ne bi imeli v računalniku močne in skromne kartice hkrati, pri čemer bi prvo uporabljali doma, slednjo pa na poti. Tak sistem ima recimo Applov Macbook Pro, dobila pa ga je tudi Toshiba.

Toshiba Quosmio X305-Q708 je nov prenosni računalnik, ki nezvenečemu imenu navkljub ponuja pravo razkošje. Poleg vgrajenega GeForcea 9400M ima še dve GeForcea 9800M GTS, Intelov Core 2 Extreme QX9300 z 2,56 GHz, 4 GB PC3-8500 DDR3 pomnilnika, 128 GB velik SSD-disk in 320 GB velikega klasičenega. Cena: primite se za...

15 komentarjev

TGV novi rekorder med vlaki

vir: CNN
CNN - CNN poroča o novem hitrostnem rekordu, ki ga je dosegel eden izmed bolj znanih hitrih vlakov -- francoski TGV. S pomočjo določenih modifikacij, med drugim so mu nadeli kolesa z večjim radijem in močnejši motor s 25.000 konjskimi močmi, je dosegel hitrost 574,8 km/h, kar je precej bolje od prejšnjega rekorda iz leta 1990, pri katerem so se peljali zgolj 515,3 km/h. Train a grande vitesse je tako postal najhitrejši konvencionalni vlak na svetu, hitreje od njega se je pred štirimi leti peljal le lebdeči japonski vlak, pa še ta ga je prehitel zgolj za 6,1 km/h. Preberite izvorno novico.

73 komentarjev

Podrt hitrostni rekord

Reuters - Ne, niso naredili novega Bugattija in niti nove formule. V Siemensu so hitrostni rekord podrli kar z optičnim kablom. Dosežena hitrost je bila 107 Gb/s (13,375GB/s). Podatke so pošiljali preko 161 km dolgega optičnega vlakna. Siemensu je to uspelo samo z enim vlaknom, kar pomeni, da ni treba razdeliti signala na več vlaken (prihranek na času in predvsem na ceni). Siemens je še napisal, da bodo prvi produkti, ki so zasnovani na tem prototipu, na voljo v nekaj letih. Več v izvorni novici.

39 komentarjev

Rekord v prenosu podatkov

The Register - Evropski znanstveniki so v sodelovanju z ameriškimi kolegi postavili nov rekord v prenosu podatkov. Iz Sunnyvalea, Kalifornija, so poslali terabajt podatkov v Ženevo prek optičnih povezav, s čimer so dosegli konstanten TCP/IP prenos reda 2,38 gigabita na sekundo. Prejšnjo rekordno znamko so tako izboljšali za faktor 2,5. Da bi si te ogromne številke lažje predstavljali, naj povemo, da bi lahko s takšnim prenosom prenesli vsebino celotne ameriške Kongresne knjižnice v slabem dnevu, pravi dr. Wu-chun Feng, vodja projekta RADIANT, ki je rekord tudi dosegel. Več o tem ...

21 komentarjev

Kitajci podirajo rekorde

Cellular News - Kitajci so v mesecu juliju napisali kar 8,53 milijarde kratkih SMS sporočil in tako podrli svetovni rekord. V prvi polovici leta so prebivlci Kitajske napisali skupaj 28,2 milijard SMS sporočilc in presegli lanske rezultate za kar 15,8 milijarde SMSov. Mobilni operater China Mobile je sicer napovedal, da bo v celem letu poslanih kar okoli 30 miljard kratkih sporočilic, to pa je dosegel že junija.

Kitajci bodo sicer dobili nekje do septembra novo igračko - večpredstavna sporočila MMS - ter se spet podali v lov na nove rekorde [:D]. Več na to temo najdete na tem naslovu.

0 komentarjev