»

Raziskovalci odkrili toplotno prevodne polimere

vir: Nature
Nature - Takole čez palec velja ocena, da so dobri električni izolatorji tudi dobri toplotni izolatorji in narobe. Polimeri, torej plastika, generalno sodijo v skupino izolatorjev, a raziskovalci z MIT-a v Cambridgeu so odkrili način, kako najpogosteje uporabljeni polimer polietilen spremeniti v toplotni prevodnik.

Z novim postopkom so dosegli, da polietilen dobro prevaja toploto v eni smeri (za razliko od kovin, ki jo odvajajo v vse smeri), pri čemer ohranja električno neprevodnost. To obeta uporabo na področjih, kjer je...

8 komentarjev

EGNOS zaživel

EGNOS

PC World - Pretekli teden je začel delovati servis EGNOS, ki bo na evropskih tleh omogočil višjo natančnost določanja položaja s standardi GPS, Galileo in GLONASS. Gre za tako imenovani SBAS (Satellite Based Augmentation System), ki z dodatnimi sateliti pomaga obstoječemu sistemu za globalno pozicioniranje. Sestavljajo ga trije geostacionarni sateliti, okrog štirideset zemeljskih baznih postaj in štirje nadzorni centi; vse to omogoča metrsko natančnost, kar je petkrat bolje od GPS-a.

EGNOS je zaživel 1. oktobra. Njegova uporaba bo brezplačna, pokriva pa 27 držav članic EU. V prihodnjih letih nameravajo pokritost razširiti še na sosednje države in severno Afriko. EGNOS je tako predhodnik Galilea, ki bo evropski sistem za določanje položaja po vsem svetu. Finančne...

19 komentarjev

Na MIT-u odkrili baterije, ki se napolnijo v sekundah

Nature - Vsake toliko objavimo kakšno vest o novem odkritju na področju baterij, za katerega raziskovalci obljubljajo, da bo res prebojno. Žal ti izdelki potem le redko najdejo pot do masovne proizvodnje in morebiti celo trgovin na našem koncu Atlantika. Tokrat so raziskovalci z MIT-a odkrili nov način delovanja baterij oz. akumulatorjev, ki naj bi omogočal hipno polnjenje in praznjenje; ker temelji na izboljšavi obstoječih litij-ionskih baterij pa naj bi kmalu zaživel med ljudskimi množicami.

V današnji številki ugledne revije Nature poročajo o odkritju novih ultrahitrih tunelov za transport električne energije skozi litij-železov fosfat (LiFePO4), ki je v uporabi v litij-ionskih baterijah. To v teoriji in tudi v prototipu, ki so ga pripravili, omogoča zelo hitro polnjenje baterij (10 do 20 sekund), kar bi bilo uporabno v vseh vejah industrije - od električnih avtomobilov dalje. Srž odkritja leži v hitrosti gibanja litijevih ionov skozi elektrode, ki bi moralo biti po izračunih zelo...

80 komentarjev

NRAM

Nature - NRAM je nova vrsta pomnilnika, ki ga sestavljajo ogljikove nanocevke in je glede na tale članek v fazi pripravljanja na proizvodnjo.

Pomnilnik uporablja ogljikove nanocevke za zapisovanje ničel in enic in je po besedah razvijalcev do desetkrat hitrejši od flash pomnilnika, obenem pa omogoča tudi večjo gostoto zapisa - zaenkrat je možno na ploščo premera 13 centimetrov spraviti 10 gigabitov podatkov. Ima seveda tudi to lepo lastnost, da se ob prekinitvi napajanja podatki obdržijo. Prvi prototipi naprav s to vrsto pomnilnika se pričakujejo v letu 2006.

16 komentarjev

Ogljikova pena

ABC News - Najbrž je kdo ob naslovu pomislil - le kaj ima ogljik z računalniki? No, lahko se zgodi, da bo čez nekaj časa imel veliko - pri hlajenju naših vedno prevročih procesorjev. Tukaj si lahko preberete bolj podrobno, kaj mislim, na kratko pa gre za peno iz ogljika, ki ima to lepo lastnost, da zelo dobro prevaja toploto in sicer štiri do petkrat bolje kot baker, hkrati pa je lažja od aluminija. Ni kaj, zgleda, da bomo kmalu priče revoluciji hlajenja:D .

7 komentarjev

Nemški parlament menja operacijski sistem

Heise - Da Linux postaja vse bolj priljubljen sistem, gotovo ni treba posebej poudarjati. Čeprav ima med desktop uporabniki precej mizeren delež, ki po nekaterih podatkih ne presega ali komaj presega 1 % uporabnikov, pa je položaj toliko boljši na področju strežnikov, kjer je naveza Linux-Apache nepremagljiva. Lepa lastnost, ki je Linuxu omogočila uspeh pa je tudi njegova brezplačnost. Te lepe lastnosti so prepričale tudi nemški parlament, ki se je odločil, da na 150 strežnikih zamenja Micorosoftov operacijski sistem z Linuxom. Še ena zmaga za Linux? Da, majhna, a pomembna. Originalen članek je v nemščini, zato vem predlagam, da si preberete polomljeni prevod iz nemščine v angleščino.

1 komentar

Primerjava dveh shimov

BSOD - O shimih sem se že razpisal. Za pozabljive: shim je ploščica, ki jo vtaknemo med hladilnik in procesor in daje slednjemu (procesorju) trdnost. Na BSOD so si ogledali dva različna shima; eden je narejen iz aluminija, drug pa iz bakra. Oba odlikuje lep izgled (koga pa to briga, saj je shim vedno pod hladilnikom ) in učinkovitost. Ker sta oba iz različnih materialov, imata različne odlike in pomanjkljivosti. Aluminijev shim je šel skozi posebno obdelavo, zato ne prevaja elektrike, vendar je oblikovan tako, da je preblizu mostičkom na procesorju. Bakreni shim prevaja elektriko, vendar je najmanj občutljiv, pa še dobro prevaja toploto. Če pa shima ne rabite za povečanje trdnosti procesorja, si ga lahko omislite že zaradi tega, ker omoča boljši stik med hladilnikom in procesorjem. Test najdete tukaj.

2 komentarja

Vaši CD-ji so v nevarnosti!

Ciencia Digit - S čem vse lahko poškodujete CD? Če ga popraskate, lahko, da ne bo več delal. Kako še? Lahko ga polijete s kakšno jedko snovjo, ki bo razžrla površino zgoščenke.
Samo to so vsi vsakodnevni primeri (no ja, jedka snov vsakdanji primer?). Kaj pa, če živite v centralni Ameriki, kjer je 30°C in 90% vlažnost zraka. Takrat imate poponoma drug problem. Ime mu je Geotrichumthat. Gre za gobo, ki živi v centralni Ameriki in se hrani z ogljikom in dušikom, ki je na zgoščenki. Zgoščenka je narejena iz večih delov in eden izmed njih je tudi plast polikarbonatov, v katerih je, z laserjem, zapisana vsebina. Če pa to gobo pustimo na CD-ju za nekaj časa, bodo kmalu le še ostanki.
Ne, tukaj ne gre za izmišljotino! Originalna novica je izšla tu, prevedena v angleščino pa je tu. Do te ugotovitve so prišli na nekem španskem inštitutu oziroma univerzi. Zdaj veste, zakaj se je vaš CD Metallice spremenil v CD Britney Spears....

14 komentarjev