»

Petina znanstvenih člankov iz genomike oporečnih zaradi Excela

Slo-Tech - Microsoftov Excel je čudovito orodje, ki ga zaradi njegove enostavnosti in zmogljivosti uporabljamo marsikje, na žalost pa tudi tam, kjer nima kaj iskati. V znanosti je uporaba Excela precej dvorezen meč, ker Excel ni program, ki bi nadomestil baze podatke in programe za njihovo obdelavo, ker ima omejeno natančnost in nenazadnje tudi zato, ker si Excel tipe podatkov včasih razloži po svoje.

Članek v Genome Biology na primer ugotavlja, da ima kar petina vseh znanstvenih člankov s področja genomike napake v podatkih, ki so posledica pretvarjanja tipov podatkov v Excelu. Če namreč nismo previdni in podatkov predhodno ne opremimo z apostrofom ali izrecno nastavimo tip kot besedilo, bo Excel poizkusil podatke pretvoriti v drug tip. Pri poimenovanju genov in klonov to ni najbolj pametno.

Nekateri geni imajo namreč imena, ki jih Excel...

48 komentarjev

Microsoft star 35 let

Naslovnica revije Popular Electronics, januar 1975

Slo-Tech - Leta 1975 je pri devetnajstih letih Bill Gates po dveh letih obesil šolanje na Harvardu na klin. Njegov prijatelj, dve leti starejši Paul Allen, je Univerzo Washington State zapustil nekoliko prej, tudi preden bi utegnil diplomirati. Namesto tega se je Allen zaposlil pri podjetju Honeywell v Bostonu, kjer pa ni ostal dolgo. Omenjenega leta 1975 je Gates v reviji Popular Electronics bral o Altairju 8800, ki ga je razvilo podjetje MITS. Z Allenom sta jih...

26 komentarjev

Splet star 16 let

Slashdot - Včeraj smo skorajda pozabili na pomembno obletnico, na katero nas je sedaj spomnil Slashdot. Seveda, splet (web), kot ga poznamo, je bil star polnih 16 let. Sodeč po časovnici na W3.org, je bila prva spletna stran na naslovu http://nxoc01.cern.ch/hypertext/WWW/The..., a jo je CERN žal že pokopal. Najstarejša spletna stran, ki jo je še mogoče najti, je tale, ki se (če izvzamemo spremembo naslova) ni spremenila od 13. novembra 1990. Komentarji na Slashdotu so seveda tipično slashdotovski. Baje se je nekoč dalo prebrskati ves splet v osmih urah!

10 komentarjev

Intel praznuje 35. obletnico

EBN -

Procesorski gigant Intel Corporation danes praznuje svojo 35. obletnico obstoja, ki jo bodo proslavili s posebno slovesnostjo v Santa Clari, Kalifornija, na sedežu podjetja.

Intel sta leta 1968 ustanovila Gordon Moore, znan po Moorovem zakonu, sedaj častno upokojen predsednik, in Andy Grove, še vedno aktivni predsednik podjetja. Na prireditvi bosta skupaj s Craigom Barrettom in Paulom Otellinijem zakopala posebej v ta namen pripravljeno časovno kapsulo, v kateri bodo 300 mm silicijeva rezina iz oregonske tovarne, mikroprocesor s Kitajskega in kostariški časnik. Kapsula je zgrajena iz posebnega oljčnega lesa iz Izraela, kjer ima Intel proizvodni obrat. Kapsulo bodo slovestno odprli leta 2018 na 50. obletnici ustanovitve.

Letošnje leto Intel praznuje še dva mejnika: 25. obletnico predstavitve x86 procesorja in 10. obletnico predstavitve Pentiuma. Klik!

8 komentarjev

Deset let Pentiumov

X-Bit Labs - Skorajda smo pozabili omeniti za vse nas zelo pomembno obletnico. V mesecu marcu namreč mineva deset let, odkar so na tržišče prvič prišli Pentium procesorji. Daljnega 22. marca 1993 je Intel prvikrat na trg poslal Pentium procesorje, takrat tikatakajoče pri skromnih 60 in 66 MHz, grajene v 0,80-mikronski tehnologiji s tremi milijoni tranzistorjev. In uspešno ime se je obdržalo celo desetletje. Bodo procesorji znamk Prescott in Tejas še vedno nosili legendarno ime Pentium? Preglednica vseh Penitum procesorjev do danes.

35 komentarjev

Logitech mišaki™ na pohodu

več strani - Logitech je svetovno priznano podjetje, ki izdeluje tipkovnice in miške. Njihov najnovejši izdelek se imenuje MX700, ogledali pa so si ga na Everything USB. Kot se za tak izdelek spodobi, nima ne repa in ne sledilne kroglice, saj uporablja brezžično-optično tehnologijo. Ima ergonomično obliko in obilico gumbkov, ki vam znajo priti še kako prav. Če pa vam je cena, ki znaša nekaj več kot petnajst tisočakov prevelika, si oglejte mlajšega brata MX700, ki je bil testiran na Tech PC. Da ga boste lažje našli, sliši na ime MX500.

0 komentarjev

Nedeljsko zatišje

Dan's DATA - Danes se pozna, da je nedelja, in da nima skoraj nobena od "klasičnih" strani dobrih (ali sploh) novic. V takšnih časih pride ponavadi prav moj tihi favorit, Dan's Data.

Tako sem našel dnevu primeren članek, ki se loti podlog za miško. Ne ravno pretresljiv in dih jemajoč opis ima kljub vsemu nekaj dobrih ugotovitev, in je ravno pravo nedeljsko branje.

Po moje se pa še vedno najbolje obnese optika in matt miza.

2 komentarja

50 let sledilne kroglice

Slashdot - Pred časom smo bili priča kar nekaj pomembnim obletnicam, ki so bolj ali manj zaznamovale računalniško industrijo v preteklosti. Praznovali smo 30. obletnico elektronske pošte, 20. obletnico osebnega računalnika in 10. obletnico obstoja operacijskega sistema Linux. No, kljub temu, da so se najpomembnejše obletnice že zvrstile, pa smo pred kratkim dočakali še eno - 50. obletnico sledilne kroglice. Mogoče boste nekateri zavijali z očmi, vendar pa je sledilna kroglica izum, iz katerega se je kasneje razvila miška. Če hočemo biti bolj natančni, lahko ugotovimo, da se je sledilna kroglica razvila iz navadne kegljaške krogle, prišla pa je iz vojaških logov, kjer so pred 50. leti imeli blazne probleme s pomikanjem kurzorja. Od odkritja sledilne kroglice, preko odkritja in razvoja miške vodi bralca precej poučen in zanimiv članek, ki ga enostavno morate prebrati.
Kdo bi si mislil, da so moramo za klikanje po Excelu in igranju iger zahvaliti ravno kegljaški krogli :). ...

2 komentarja

Računalniška umetnost drugič

Overclockers Australia - Že pred časom smo bili priča izdelavi izjemnega modificiranega ohišja, ki je bil narejen na temo filma Osmi potnik, pred kratkim pa se je nek navdušenec spomnil, da naredi drugo verzijo ohišja na to temo. Nastal mu je zares mojstrski izdelek, ki se ga zagotovo nebi branil prav nihče. Slike tega izjemnega ohišja si lahko ogledate tukaj, za malce bolj lene uporabnike pa bom dodal slikico kar zraven novice .

0 komentarjev