»

Windows File Manager je nazaj

Microsoft - Do Raziskovalca, ki ga je prinesel prenovljeni uporabniški vmesnik v Windows 95, smo za brskanje po disku in urejanje datotek uporabljali File Manager. Nekaj različic je Microsoft še prilagal File Manager v Windows, potem pa je - tako smo menili - romal na smetišče zgodovine. Sedaj se vrača, in to v prosti obliki. Microsoft je izdal izvorno kodo, ki omogoča njegovo poganjanje celo na Windows 10.

Izvorna koda je na voljo na Githubu pod licenco MIT open source. Ponujajo dve verziji. Prva verzija (original_plus) je praktično identična originalni, le nekaj popravkov za delovanje na modernih sistemih ima, vključno s podporo za 64-bitne sisteme. Druga verzija (current master) je posodobljena z nekaj funckionalnostmi, ki so nam danes samoumevne. Ima na primer...

44 komentarjev

Nova tehnologija gorivnih celic

PC World - V Meritu, Inštitutu za materiale in energijo v Tokiu, so objavili, da končujejo razvoj nove vrste gorivnih celic, ki naj bi bile po njihovih trditvah kompaktnejše in močnejše v primerjavi s konkurenčnimi izdelki.

Klasične gorivne celice uporabljajo kot glavno gorivo metanol, znanstveniki pri Meritu pa so se odločili, da bodo raje namesto tega uporabili natrijev borohidrid. Po trditvah znanstevikov bi naj imela uporaba te snovi v primerjavi z metanolom nekaj pomembnih prednosti. Najpomembnejša je, da ustvarijo približno štirikrat toliko energije na isti površini kot klasične DMFC celice. Prav tako se razlikujejo tudi nekateri materiali, ki sestavljajo celico, npr. uporaba nikljeve zlitine za anodo. Pomembno pri tem je to, da so ti materiali cenejši od tistih v DMFC celicah in tako pade cena tudi celotni napravi.

Po izdanih podatkih bi naj njihova gorivna celica merila 80x84x3 mm in bila zmožna pridelati 20 W moči, dovolj za en prenosni računalnik z zelo nizko porabo. Prav tako so...

7 komentarjev

Zalman ZM80A-HP

Overclocker's Club - Zalmani so trenutno med najtišjimi procesorskimi hladilniki, prav tako pa jim ni tuje hlajenje grafikulj. No, danes so na Overclocker's Club objavili test VGA hladilnika. Velika prednost tega modela je nedvomno to, da za hlajenje ne potrebujemo ventilatorja, s čimer postane hlajenje neslišno. Hladilna plošča je aluminijasta in veliko večja od konkurenčnih izdelkov. V primerjavi s Theramltakeovim hladilnim sistemom se je Zalman obnesel slabše, poleg tega pa boste morali žrtvovati še eno prazno PCI mesto za namestitev te hladilne plošče. Če svoje DVD-je radi gledate v miru, o hladilniku vsekakor razmislite.

1 komentar

Ljubimo patente :-)

Slo-Tech - Jep, zopet se JeznoriteBabe tožijo zaradi patentov. Za šolo sta se tokrat srečala Liquid Audio ter InfoSplit, spora vredna deklina pa naj bi bil Liquid Audio-v patent, s katerim se nadzoruje oz. omejuje pretok določenih datotek na vnaprej določena političnogeografska območja (na primeru obrazloženo, Britany Pears bi lahko dovolila download glasbe samo afganistanskim telebanom). Klik!

InfoSplit seveda oporeka obtožbam, češ da sam deluje na principu rumenih strani -- torej imenik ip naslovov s pridodanim geografskim poreklom, v nasprotju z LA-jevo metodo -- beri patent in se nasmej.

0 komentarjev

Eno enoto procesorskega časa, prosim

ZDNet - IBM je najavil novo storitev, pri kateri bo v stilu SETIja (le obratno) strankam ponujal procesorsko moč po ceni $300 na 'enoto' mesečno, sistem pa bo gnala SuSE distribucija Linuxa. Klik!

Velika zmota pa leži v tem, ko nekateri mislijo, da je to blazno drago, saj povprečni strežniki, ki jih ima podjetje 'do konca življenja', stanejo le nekajkrat več. Res je. Le, da se klient s temi tristotimi dolarji iz-nebi stroškov vzdrževanja, prostora, časovne amortizacije, saj za to skrbijo pri ponudniku, IBMu. Prav tako tukaj odpade težava s kratkoročnimi nihanji potreb, t.i. 'špicami'.

No, ideja je vsekakor zanimiva, bolj zaskrbljujoč pa je spekter strank, ki bi jih to zanimalo ter območje, v katerem je tovrsten najem sploh ekonomičen. Bomo videli.

1 komentar

Manj gretja naših glav

Newsfactor - Kot vemo, mobilni telefoni sevajo. Kot še ne vemo -- pa bi nekateri radi, da bi to "vedeli" -- je to sevanje rakotvorno.

Ker pa je preventiva boljša kot kurativa, kot je med drugimi odrkil tudi sam ameriški predsednik (pa ne bi sedaj o tem), se tudi sam ne bi branil manjšega sevanja. Znanstveniki pa so odkrili, da bi gsm telefonom prav lahko namontirali antene podobnim onim, ki jih uporabljajo GPS aparati, ter s tem zmanjšali količino, ki jo absorbira telo, za kar 85 %. Klik!

5 komentarjev

IBM: nespretni tatovi?

The Register - Compuware toži IBM -- ker naj bi slednji kradel patente oz. izvorno kodo. No, kakor je to sicer težko dokazati, pa je v tem primeru morda celo nekaj teže: IBMjev sporni izdelek (natančneje File Manager) naj ne bi le vseboval opcije, podobne onim v konkurenčnem izdelku, ampak vseboval tudi -- o hec -- enake hrošče in napake. Še več: sodeč po besedah domnevnega oškodovanca, naj bi bila celo navodila skoraj kopija Compuware-ovih. Klik!

IBM, nauči se: če že kradeš to počni tako, da se tega ne opazi...

0 komentarjev

Bavaria pa ni edina s problemi...

Australian IT - ... imajo jih namreč tudi konkurenčni izdelki, Nokiini mobilni telefoni :\ . Finski lesarsko-vulkanizerski-komunikacijski gigant Nokia je priznal, da ima nemalo kupčkov plastike 8210 težavo z zaslonom: ob močni svetlobi ali mrzlih pogojih besedilo preprosto -- izgine. Še bolj hecno je to, da so Avstralci o tem problemu pred časom že poročali, pa je Nokia domneve gladko zavrnila. Jah, pričakovani stroški zamenjav pokvarjenih mobilcev pa po predvidevanjih lahko sežejo do vrednosti 50 milijonov evrov.

2 komentarja

Iwill P4D

OCtools - Tudi Iwill je izdal svojo osnovno ploščo, ki je grajena na i845D čipovju. Iwill P4D je, kot pravijo na OCTools, dobra osnovna plošča, saj so lahko Pentiuma4 1600 navili kar na 2.2 GHz ter hkrati v SiSoft Sandri 2002 prehiteli RDRAM po hitrosti. A kaj, ko plošča nima ATA133, RAID kontrolerja ter USB 2.0, funkcij, ki so stalnice na konkurenčnih izdelkih. Mogoče 8.000 SIT nižja cena, vgrajena 6-kanalna zvočna kartica ter omrežna kartica odtehtajo nakup, a vseeno grenak priokus ostaja.

0 komentarjev