»

Dva Pentiuma in Xeon se poslavljajo

X-Bit Labs - Dokaj normalno je, da se vsi izdelki po določenem času umaknejo s tržišča in prostor prepustijo svojim naslednikom. Intel je tako objavil, da s polic umikajo dva Pentiuma, 2,0 in 2,2 GHz inačici, ter 1,8 GHz Xeona. Slednjega ne bo mogoče več naročiti od prihodnjega januarja, zadnje oškatljene verzije pa bodo odposlali aprila. Pentiuma bosta na voljo za naročila do srede letošnjega novembra, medtem ko bodo zadnje procesorje pri Intelu odposlali februrja prihodnje leto. Klik!

Dodatek: To seveda še ne pomeni, da procesorjev sploh ne bo moč več dobiti, saj bodo še vedno dostopni prek programa Intel Embedded in ustreznih distributerjev, ne bodo pa več dostopni pri lokalnih prodajalcih.

1 komentar

Grafična pošast na testu

Tom's Hardware -

Na Tom's Hardware so objavili zanimiv članek z grafičnega področja. Tokrat so si ogledali delovanje in hitrost Nvidiine profesionalne grafične kartice -- NVIDIA QuadroFX 2000. Kartica jasno ni namenjena igranju iger, zategadelj so temu prilagodili tudi testne programe, ki so tokrat bili Viewperf 7.0, 3D Studio Max 4.2 in Solidworks 2001 Plus. Zaključek? Gre vsekakor za izvrstno kartice, ki se odlikuje tako z odličnimi zmogljivostmi, dodelanimi gonilniki in prilagodljivostjo, a vse to ima svojo ceno. Ceno, ki tokrat znaša 1.400 ameriških dolarjev. Klik!

6 komentarjev

Ko en procesor ni dovolj

HotHardware - Takrat si kupimo matično ploščo za več procesorjev in seveda ustrezno število le - teh. Ena takih plošč, ki podpira dva AMD - jeva AthlonaMP, je tudi MSI - jeva KD7 Master. Njene specifikacije in kako se obnese, ko jo sparimo z dvema AMP 2000+, si lahko ogledate v tem testu. Pa veselo branje[:)]!

1 komentar

FireGL 8800 proti Quadru 4

X-Bit Labs - Še zadnja novica od mene danes - xbitovci so spisali primerjavo dveh grafičnih kartic, katerih primarna naloga je, navkljub procesorju, ki je narejen za igričarje, imeti dobre rezultate v profesionalnih programih, kot je na primer 3D Studio MAX. Te kartice (FireGL od ATIja ter Quadro od nVidie) stanejo neprimerno več, a jih je vseeno možno z preprosto modifikacijo narediti iz igričarske izvedenke (Quadra se je dalo narediti že iz GF 256, GF2 ter GF3). Xbitovci so v roke vzeli originalni kartici ter ju spustili čez serijo mukotrpnih izčrpnih testov v programu 3D Studio MAX. Kaj so ugotovili? FireGL se dosti bolje obnese z kompleksnimi scenami v žičnem načinu, medtem ko Quadru 4 ležijo osenčene scene z velikim številom poligonov. Jaz v nobenem primeru ne bi kupil Quadra - raje bi si ga naredil. A vseeno - Klik!

8 komentarjev

3D Studio MAX na SMP sistemih

X-Bit Labs - Zanimiv test pri x-bitovcih. Vzeli so dva konkurenčna si testna dvoprocesorska sistema. Prvi je AMDjev, na katerem se potita dva Athlona MP 1200, na drugem pa podatke obdelujeta dva Pentiuma III 1133 MHz s 512 KB predpomnilnika. Oba sta sparjena z enim gigabajtom pomnilnika, s to razliko, da na AMDjevem sistemu tiktaka DDR modul. Testni program je bil 3D Studio MAX 4, z njim so pa merili hitrost renderirnega procesa večih različnih scen. Do česa so prišli? Do zaključka, da je za 3DS Max 4 še vedno bolje uporabljati Intelove procesorje, saj je AMDju v nos hodilo ozko grlo pri AGP vodilu, kar se je izkazalo v počasnosti renderiranja žičnatih modelov. Pri renderiranju končnih scen, kjer AGP več nima vloge, se AMD pobere in prevzame vodstvo za 10% navkljub večjemu predpomnilniku Intela. Kaj bi torej izbrali? Pasje hitre in navijanju prijazne Athlone MP ali standardizirane stabilne Intele?

12 komentarjev

Al-Quaenkripcija

Vnunet - Kriminal: v vseh filmih zlikovci uporabljajo ne vem kakšne zaščite, 'pgp'je in podobno (odmislimo to, da na koncu geslo pogruntajo v treh poskusih, pa da je vse skup bolj podobno igranju s 3D studio Maxom...), ampak ne, da bi se oni, ki se po mnenju nekaterih (ZDA) ukvarjajo s kriminalom, kaj naučili. Torej, dva Wall Street Journal-ova novinarja sta kupila dva v Kabulu zaplenjena abaka (z Okni 2000), na njih pa so našli dokumente v naslovu nakazanega krožka. Rezultat uporabe 40-bitne enkripcije? Ih, 5 dni dela gruče računal, in gesla so bila zlomljena. Klik!

4 komentarji

Nova profesionalna grafična kartica iz ELSE

X-Bit Labs - ELSA bo v kratkem najavila novo grafično kartico za načrtovalce grafičnih aplikacij, grafike,... Kartica bo imenovana Synergy 2000. Jedro kartice bo Nvidia Quadro2 MXR EX čip. Frekvenca čipa bo 175MHz. Kartica bo imela 32MB pomnilnika, delujočega pri 166MHz. Prodajala se bo z posebnimi driver-ji za profesionalno delo v OpenGL aplikacijah kot so AutoCAD, 3D Studio MAX,... Stala bo okoli $230.
Smiselnost nakupa take kartice je zelo vprašljiva. Edina razlika med Quadro2 MXR in GeForce2 MX je v driverjih. Pa je kdo zares pripravljen odšteti dodatnih $100 samo za majhno spremembo v končnem rezultatu? Mislim da ne. Raje naj kupi kartico z višjo frekvenco čipa, ki bo res doprinesla k končnemu rezultatu.

5 komentarjev