»

Test Abit NF7 1.2 in Epox 8rda+

Mad Shrimps - Kot vemo, je bila ena prvih nForce2 plošč ASUS A7n8x, in čeprav se s to ploščo ni dosegalo visokih FSBjev, je plošča lahko konkurirala tistim z Rambus pomnilnikom. Kmalu za tem je EPoX izdal 8rda+, ki se je izkazala za eno najboljših navijalskih platform. A imela je eno pomankljivost - napetosti veznega čipovja se v BIOSu ni dalo spreminjati in s tem je bilo onemogočeno ekstremno navijanje FSBja preko 200MHz. Z modifikacijo napetosti na čipovju se je čez 200MHz sicer dalo priti, a grenak priokus je ostal. Kasneje je EPoX izdal novo revizijo 8rda+, ki pa še vedni ni imela možnost spreminjanja voltaže čipseta.

Potem pa se je pojavil Abit z NF7, ki pa je z izdajo plošče doživel pravi polom, saj plošča ni imela lukenj okoli...

2 komentarja

Naj 2002 še iz HardOCPja

HardOCP - Jah, januar se začenja, kar pomeni, da morajo svoj piskrček s člankom o najboljših komponentah leta 2002 pristaviti prav vse hardverske strani (mi smo to delo že opravili). HardOCPjevo različico članka si preberite na tem naslovu. Zanimivo je, da so na strani uvedli, poleg vseh standardnih kategorij tipa najboljši trdi disk / najboljši procesor / najboljša mamaplata, še dve kategoriji, ki sta me presenetili v pozitivnem smislu: Najtežja situacija leta ter največje razočaranje leta. HardOCPjevci so, samokritično in pohvalno, priznali, da so se v najtežji situaciji leta 2002 znašli oni sami, saj so v testu 3.06 GHz Intelovega P4 navedli "precej" nekorektnosti. Še največje razočaranje leta: Matroxova Parhelia-512. Se ne bi mogel bolj strinjati [:D].

0 komentarjev

EPoX, mede mede?

HardOCP - HardOCPjevci so na svoji prvi strani objavili dokaj zanimivo obrazložitev EPoXa glede zamenjave imena osnovne plošče: Osnovna plošča 8K3A2 je od tega trenutka naprej znana kot 8K5A2, saj bo novoizdana plošča na svojem vezju imela vgrajen USB 2.0 kontroler. Poglejte, EPoX je že od vedno imel svojo posebno taktiko pri imenih. Recimo - EPoX BX7 ter BX7+ sta se razlikovali po tem, da je "plusek" imel vgrajen ATA RAID kontroler, medtem ko je razlika med 8KHA in 8KHA+ v tem, da prva temelji na KT266, druga pa na KT266A northbridgeu. Pri 8K3A ter 8K3A+ se zgodba prenese nazaj na razlikovanje med RAID kontrolerjem. Okej, EPoX, vso spoštovanje do tvojih nadmočnih plošč, ampak a ne bi bilo prav lepo, če bi se kakšna od tvojih plošč imenovala preprosto "EPoX KT266A USB 2.0"? Bilo bi bolj logično ter manj zavajajoče... Sergio se že sprašuje, kakšno ime bodo namalali KT400 plošči...

0 komentarjev

EPoX odgovarja na kritike

HardOCP - Včeraj sem poročal, da je HardOCP iz nezdružljivosti osnovne plošče EPoX 8KHA+ ter Visiontekovega GF4 Ti4600 naredil celo paniko. In prav je tako, saj se je izkazalo, da 8KHA+ ne sledi ATX2 standardu. Na EPoX je bilo poslano pismo elektronske pošte, HardOCPjevci so pa dobili odgovor. Žal so HardOCPjevci na vezo dobili direktoja marketinga, kar vam lahko takoj da misliti, da odgovor v nobenem primeru ni povedal, kako je to te napake prišlo. Piše le, da to težavo podrobno raziskujejo inženirji ter da ne vedo, kje leži težava. Nato so rekli le, naj malo bolj pazimo pri vstavljanju grafičnih kartic v AGP režo, a ne samo pri EPoX modelih. Če iz kupa marketinškega (oprostite izrazu) sranja izluščimo potrebne informacije: Težava je. Odpravili jo bodo. Ne vejo še, kdaj. Vsaj odgovorili so :D.

1 komentar

Vodno hlajeni Xbox

HardOCP - HardOCPjevci so naredili to, kar navadnemu uporabniku Microsoftove nove konzole ne bi prišlo na kraj pameti - shladili so ga z vodo. Zadeva izgleda, vsaj po mojem mnenju, kar kul, saj so pod črnega Xboxa namestili črno hladilno skrinjo, iz nje potegnili cevi ter na procesor namestili majhen bakren vodni blok. Navijali ga še niso, a to nameravajo v enem prihodnjih delov članka, spraviti se pa mislijo tudi v vodno hlajenje nVidiinega NV17 ter v dodajanje pomnilnika konzoli. V računalništvu je, kot vidite, mogoče že prav vse...

2 komentarja

EPoX in SMP

X-Bit Labs - Vse kaže na to, da bo EPoX izdal svojo rešitev za dvoprocesorske, na Palominu temelječe, sisteme. EPoX M762A naj ne bi bila prav naphana z bonbončki, saj naj bi od dodatnih funkcij imela "samo" integrirano 10/100 Mbit mrežno kartico. Vanjo bomo lahko zadegali štiri pomnilniške module. Sicer bo pa plošča podpirala AGP 4x, imela bo (opa) dve 64-bitni 66-megaherčni ter tri ortodoksne 33 MHz PCI reže. Kaj več o plošči ni znanega, kolikor pa poznamo EPoX, lahko predvidevamo, da bo cena nižja od konkurence v Asusovi inkarnaciji.

1 komentar

Ekskluzivni test EPoX 8KHA+

Slo-Tech - Heh, prav zanimivo je, da smo že tako ekskluzivni, da lahko danes preberete test osnovne plošče, ki bo v Sloveniji šele čez kakšen teden. EPoX 8KHA+ je prva osnovna plošča, katero sem se spravil testirati, zato mi, prosim lepo, prizanesite ;). Temeljoč na VIA KT266A čipovju, ki naj bi navkljub VIInem ugledu pri stabilnosti čipovij ponujalo le-te gomilo, je plošča že na premnogo tujih straneh požela vse hvale. Priznam - imeli so prav. Sicer morate pa test itak prebrati ;).

17 komentarjev

EPoX 8KHA+

Radeonic - Vsake toliko časa se na trgu osnovnih plošč pojavi svetla točka, katero vsi, brez ene izjeme, hvalijo do konca. Že ko sem prebral prvo oceno osnovne plošče EPoX 8KHA+ sem vedel, da je res nekaj posebnega. Istega dela so se lotili tudi pri Radeonicu ter prišli do enakega zaključka - EPoX 8KHA+ je plošča, ki temelji na čipovju VIA KT266A, ima šest PCI rež ter podporo za šest USB kanalov ter, povedano iskreno, pelje scat vse ostale matične plošče. Če mi ne verjamete, preberite test. Ker sem tudi zlobna duša, se bom ustavil še pri dobavljivosti te izjemne osnovne plošče v Sloveniji. Vsa podjetja, katera sem klical, so mi hladnokrvno povedala, da te plošče nikoli ne bodo imela ter da se lahko zanjo, milo rečeno, obrišem pod nosom. Kako težko je biti zastopnik EPoXa, ne vem... Izgleda da res tako zelo, da bom moral ploščo iti iskat v Zagreb, kjer stane v protivrednosti 29.000 SIT z davkom. Heh, brez skrbi, test boste lahko (če bo šlo na meji vse po sreči ) brali enkrat naslednji teden....

13 komentarjev

[H]ard|OCPjev test hladnjakov

HardOCP - HardOCPjevci so se lotili še enega primerjalnega testa HSF enot (HeatSink&Fan enot). Tokrat so jih na test popeljali kar devetnajst, od tega 6 od Thermaltakea, 2 od GlobalWina ter ostale. Po kratkem opisu vsakega od njih zvemo, da je od vseh najslabši Thermaltakeov Mini Copper Orb, saj se je 1.4 GHz Thunderbird segrel kar na sedemdeset (!) stopinj celzija. Najboljši od vseh pa je bil Thermoengineov 7K, ki je krotil procesor na 48 stopinjah. Klik za nadaljnje informacije.

0 komentarjev

Kako dobiti večjo napetost procesorja na EPoX 8KTA3 plošči

OC Mod - Če želimo doseči višjo navitost procesorja, moramo imeti poleg dobrega hlajenja še dovolj visoko napetost procesorja. Še posebej zahtevni so AMD-ji. Predvsem Thunderbirdi. Doslej sem našel že precej vodičev, kako doseči višjo napetost na ABIT KT7/RAID ploščah. Predvsem je po kakovosti izstopala ta stran. Včeraj pa so poleg ABIT KT7/RAID vodičev dodali še vodič za EPoX 8KTA3 ploščo. Če vas torej zanima, poglejte sem. Seveda morate znati spajkati in imeti nekaj pojma o elektroniki. Drugače pa je modifikacija relativno enostavna. Vodič pa je zelo dober, ker je vse zelo natančno razloženo in poslikano. Fotografije pa so zelo razločne, kar je zelo pomembno. Če ne razločite nove grafične kartice na fotografiji, še ni tako hudo, če pa zaspajkate upor na napačno mesto, pa je.

7 komentarjev

Ubitačen dizajn

HardOCP - Pri HardOCPjevcih sem zasledil tole sliko izredno lepega prozornega ohišja z vodnim hlajenjem. V njem se greje brez peltiera vodno hlajen (kakopak) Thunderbird 1.2 GHz navit na 1.44 GHz. Družbo mu delata dva IBMova 75GB! diska, Kenwoodov 72× CD-ROM in GeForce 2 Ultra... Vse, kar mam reči, je SLIN!

8 komentarjev

Dual Thunderbird DDR

2CPU - Pred časom sem že pisal o pojavu večih osnovnih plošč s podporo dvoprocesorskemu delovanju, ki nosijo tudi podporo DDR pomnilniku. Danes je svojega aduta naznanil tudi EpoX. Z zelo originalnim imenom, EpoX D3VHA, bo probalo dotično podjetje pljuniti v skledo Asusu ter Gigabyteu. Bi se kdo slučajno branil dvakrat Tbirda 1.3 Ghz na osnovni plošči, sparjenega s 512 MB DDR2100 pomnilnika? Ultra slin? Jah, seveda, ampak preden bo Dežela Na Sončni Strani Alp ugledala dotične produkte, bo zadeva že močno razširjena. Vsaj menim tako.

0 komentarjev