»

Kodak gre v prisilno poravnavo

Ustanovitelj Kodaka George Eastman, levo, in Thomas Edison

The Wall Street Journal - Ena izmed največjih ikon fotoaparatov in fotografij, 131 let staro podjetje Kodak, ki ga poznamo predvsem kot izdelovalca analognih fotoaparatov in filmov zanje, se pripravlja na začetek postopka prisilne poravnave (Chapter 11 po ameriški zakonodaji o insolventnosti, prisilni poravnavi in stečaju). Če se ne bo v prihodnjih tednih zgodil čudež, bo podjetje vložilo zahtevo za začetek prisilne poravnave, piše The Wall Street Journal.

V Kodaku podrobnosti ne komentirajo, a viri blizu podjetja pravijo, da se utegne prisilna poravnava začeti že februarja. Glavnino sredstev za delno poplačilo dolgov bodo zbrali z dražbeno prodajo 1100 patentov, ki jih ima podjetje. Podjetje bo nato moralo pokazati, da imajo strategijo in...

47 komentarjev

T-2 vložil predlog za začetek prisilne poravnave

vir: Dnevnik
Dnevnik - Finance poročajo, da je mariborska družba T-2 na Okrožno sodišče v Mariboru vložila predlog za začetek postopka prisilne poravnave. Kot so danes povedali v podjetju T-2, so se za to potezo odločili zavoljo "sanacije dolgov iz preteklosti, ki zagotavlja uspešno sanacijo družbe in je kot tak v interesu tako družbe kot tudi njenih upnikov in lastnikov".

Mariborsko sodišče bo 3. januarja odločalo o predlogu za začetek stečajnega postopka nad T-2, kar je septembra zahteval Telekom. Da bi se izognil stečaju, mora T-2 do tedaj začeti postopke za povečanje kapitala družbe oziroma drugače odpraviti razloge za začetek stečaja. Prisilna poravnava je ena izmed poti.

V T-2 poudarjajo, da prisilna poravnava ne bo nikakor vplivala na naročnike in poslovanje z njimi. "Hkrati pa bo ob uspešno...

88 komentarjev

SGI v prisilni poravnavi

OSNews - SGI, ki ga mnogi poznate kar pod polnim imenom Silicon Graphics, je v najboljših letih (konec 80.) slovel zlasti po zmogljivih delovnih postajah in malo kasneje tudi po strežnikih za pretakanje videa. Zaton pa se je pričel z bliskovitim razvojem grafičnih kartic za PC-je, vedno bolj priljubljenimi gručami PC-jev in prenosom udarne aplikacije Maya na konkurenčne platforme. Še nekaj zgrešenih poslovnih odločitev (zlasti tista o delovnih postajah z Intelovimi procesorji in Windows NT konec 90. je bila velik finančni fiasko) in podjetje je usodno zaplavalo v rdeče številke in je tako danes bilo prisiljeno vložiti predlog za prisilno poravnavo, obenem pa je napovedalo reorganizacijo, ki naj bi dolgove zmanjšala kar za četrt dolarske milijarde.

Kakorkoli se bo že zgodba končala, spodobila bi se kakšna minuta molka, da se še enkrat spomnimo na njihove legendarne mlinčke in datotečni sistem XFS, ki so ga poklonili odprtokodni skupnosti.

24 komentarjev

Zgodba Jerovšek Computers se nadaljuje

Finance - Nekaj zgodovine: stečajni postopek podjetja Jerovšek Computers kot enega od velikih prodajalcev računalniške opreme v Sloveniji se je začel že leta 2001. Upniki so prijavili terjatve v vrednosti dobrih 545 milijonov tolarjev, vendar bodo dobili le "napitnino" (63 milijonov tolarjev). Največ izgube je podjetje pridelalo v letu 2000, ko so zaradi uvedbe DDVja pričakovali največji obseg prodaje. Recesija v računalniški industriji jih je presenetila, zato je izguba še naraščala in tudi prodaja nove poslovne zgradbe (330 milijnovov tolarjev) ni podjetja rešila iz rdečih številk. Letu 2001 je izgubi v vrednosti več kot dveh milijonov evrov sledila uvedba prisilne poravnave in stečaj družbe.

Stečajni upravitelj pa tokrat ni pozabil niti na Matjaža Jerovška, kateremu grozi kazenska ovadba. V postopku prisilne poravnave so bile namreč zaloge podjetja ocenjene na okoli 400 milijonov tolarjev, nekaj mesecev pozneje pa so znašale le še 80 milijonov tolarjev. Jerovšek, sicer začuden nad...

31 komentarjev

Ati oznanil partnerstvo z Neue ELSA GmbH

Tom's Hardware - Elsa se je vrnila in skelnila partnerstvo z ATIjem, kar je vsekakor dobra novica za Elsine nove gospodarje. Njihova prestižna grafična kartica bo seveda grajena na Radeonu 9700 ter se imemovala ELSA Gladiac 9700 PRO, a bo nažalost naprodaj le v Nemčiji, Avstriji in Švici. Kartica bo, kot vsi ostali Radeoni, imela 128 MB DDR pomnilnika, podporo DirectX 9 in še ostale dobrote, značilne za to odlični R300. Klik!

1 komentar

Microsoft: "Imate licence? V redu, lahko bankrotirate."

The Register - Kmart, nemajhno čezlužno podjetje, se je v stečajnem postopku srečalo z dokaj nenavadno težavo: Microsoft ni dovolil, da bi podjetje v postopku licence za MS-jeve izdelke, katere so imeli pod okriljem ISP "divizije", preprodali. Kli$!

Po besedah Redmondcev "a company has no business selling its property without Redmond approval whenever licenses for its Great Software might be transferred" ("podjetje ni pristojno za preprodajo Microsoftove lastnine brez njihovega privoljenja").

No, težavo so seveda rešili -- Microsoft je prenos dobrovoljno odobril, ko so mu Kmartovci dokazali, da si za vsak kos lastijo -- licenco. Bi bilo pa vsekakor zanimivo slišati še Microsoftovo stran zgodbe.

Sergio, master, me pošlješ na službeno potovanje v Bushyland?

0 komentarjev

Elsa se vrača!

X-Bit Labs - Elsa je, kot verjetno veste, dobro poznano in cenjeno ime med evropskimi proizvajalci strojne opreme (še zlasti grafičnih kartic). Žal tudi zveneče ime brez pametnega vodstva ni zadosti, tako da je šel maja letos nemški gigant v stečaj. Kakorkoli že, petindvajset nekdaj zaposlenih delavcev v Elsa AG je takrat ustanovilo svoje podjetje, poimenovano Devolo AG. Odkupili so tudi dve Elsini blagovni znamki - Microlink ter Viantech.

Podjetje se sedaj uradno imenuje Neue ELSA GmbH, v lasti pa ime vse Elsine blagovne znamke, to so Gladiac, Sinergy ter Gloria. Na njihovi domači strani trdijo, da se bodo sedaj osredotočili predvsem na trg grafičnih kartic ter SOHO komunikacijskih naprav. Poudariti še velja, da nemška Elsa AG ter Elsa Asia nista povezani podjetji, temveč dve popolnoma ločeni firmi.

Zaenkrat na spletu še ni informacij kdaj bodo novi izdelki na voljo, niti kdo bo sploh izdeloval čipe za podjetje ELSA. Klik!...

2 komentarja

Emron, Worldkon, Kseroks ... Nvidia?

The Register - Da takoj na začetku opozorim: naslov je hudo pretiran (v kolikor prepoznate kakšno čudno zaporedje, čeprav ga ne bi smeli).

Kaj pa vemo -- Nvidia je namreč pristojnim državnim organom morala izročiti dodatne podatke o poslovanju podjetja v zadnjih fiskalnih četrtletjih. Finančnike namreč zanimajo za tako veliko podjetje, kot je nVidia, presneto nizek delež kapitala, razporejenega v rezerve. Ob omembi tožb ter težav, ki jih dotično podjetje trenutno bije, na čelu z vstopom strateškega partnerja Visiontek v stečajni postopek, pa zna biti sledenje razvoju še kako zanimivo. Bomo videli.

0 komentarjev

Eden manj.

Jaz - Če bi vas vprašal, katero računalniško oz. 'informacijsko' podjetje je imelo v Sloveniji najbolj odmevno ime, bi vas nemalo odgovororilo z 'Jerovšek Computers'.

Znalci vedo, veste ter vemo, kakšna recesija (strokoven izraz za nazadovanje oz. krčenje gospodarstva ter trga) je zadela IT gospodarstvo, koliko odpuščanja, propadov podjetij ter nasploh črnih scenarijev je povzročila.

Danes ob 11:00 pa je Slovenija izgubila še eno podjetje, katerega stečaj bo morda eden medijsko najbolj odmevnih (dejstvo je, da slovenski mediji temu podjetju že tako ali tako niso bili zelo naklonjeni). Gre za podjetje Jerovšek Computers, ki je svojo pot pričelo pred dvanajstimi leti, ter jo po približno letu bitk z recesijo tudi končalo. Zaenkrat mi je znanega le toliko, da je bilo glasovanje o prisilni poravnavi ob 11:00 negativno, uradno sporočilo pa bomo mediji prejeli jutri, tako da bodite na tekočem.

24 komentarjev

WinXP - vlak smrti za manjša podjetja

Slo-Tech - Moram priznati, da je ta novica ena izmed bolj zanimivih, ki sem jih bral zadnje čase. Gre se namreč za vprašanje posledic integracije vedno večih programčkov v WinXP. Kot veste, bo M$ v novi operacijski sistem vdelal marsikatero aplikacijo, ki jo je do sedaj bilo potrebno posebej kupiti. Tako bo osnovnem OSju že priložen firewall, multimedijski predvajalnik, program za peko CDjev, DVD sukalnik, obdelovalec slik... To seveda ne pomeni nič dobrega za podjetja, ki živijo od takih programov in tako se bo trg za podjetja, kot so Adobe, Apple, AOL Time Warner, Corel, Netopia itd. drastično zmanjšal. Namreč, čeprav so M$jevi vdelani programčki večino precej inferiorni glede na ponudbe teh podjetij, jih bo velika večina uporabnikov vzela kot povsem zadostne. Ali se nam obetajo nove anti-trustovske tožbe proti M$ju? Thnx, Matej!

11 komentarjev