»

Odpuščeni računalničarji se zatekajo v kiberkriminal

Purdue - Podjetje McAfee, ki se ukvarja z razvojem protivirusnih orodij in računalniško varnostjo v širšem pogledu, je skupaj s Purdue University v raziskavi opazilo, da se odpuščeni računalničarji vedno pogosteje zatekajo h kriminalu. Finančna negotovost, ki je marsikaterega zaposlenega stala zaposlitve, povečuje število razočaranih in jeznih skrbnikov sistemov, ki se odločajo pravico doseči tudi na lastno pest.

Zadnji odmevni primer je bila logična bomba indijskega prorgamerja v strežnikih Fannie Mae, ki so jo k sreči pravočasno odkrili. Medijsko razvpit primer je tudi Terry Childs, ki je lani povzročil pravi kaos v San Franciscu, ko je spremenil gesla za dostop do mestnega informacijskega sistema, zaradi česar je bil nekaj časa nemogoč dostop do policijskih kartotek, plačilnih list ipd.

Izsledki poročila so dokaj pesimistični. Zaradi ekonomskega pritiska, neaktivnosti policije, mednarodnih razlik v dojemanju zasebnosti in varnosti za to leto napovedujejo še več takih incidentov. Hkrati...

19 komentarjev

Qimonda nesolventna, RAM se bo dražil

X-Bit Labs - Poročali smo že o tegobah nemškega izdelovalca pomnilniških čipov Qimonda, ki si je mukoma zagotovil 325 milijonov evrov pomoči. Zanjo sta skrbeli Portugalska in Nemčija, a je bilo vse skupaj domenjeno prepozno, tako da do transakcije ni prišlo. Posledično je pred dnevi Qimonda na münchenskem sodišču prijavila nesolventnost. To bo sedaj Qimondi dodelilo upravitelja, ki bo poskusil nadaljevati prestrukturiranje in ponovno zagnati podjetje.

Čeprav je bila Qimonda šele peti največji proizvajalec čipov DRAM, pričakujejo ostali pozitivne učinke zaradi njenega skorajšnjega propada. Če se bodo vsi držali zastavljenih kvot, naj bi se proizvodnja in s tem ponudba skrčila za desetino, kar naj bi cene potegnilo iz globin na razumljive nivoje. Cena gigabitnega čipa DDR2 znaša trenutno manj kot dolar, pričakujejo pa stabilizacijo med 1,2 in 1,5 dolarjema. Analitiki pričakujejo, da se bo letos dogajal proces združevanja proizvajalcev z namenom zmanjševanja stroškov in konkurence, zato ob koncu...

4 komentarji

NEC in vodno hlajeni prenosniki

Frosty Tech - NEC je predstavil (po lastnih besedah) najtanjši sistem vodnega hlajenja, ki je namenjen prenosnikom. Sistem je sestavljen iz piezoelektrične črpalke, ki je integrirana z rezervoarjem in z aluminijasto ploščico s kanalom za pretok vode, ki s procesorja prenaša odvešno toploto.

Rešitev bi naj bila sposobna odvesti 80W toplote, kar je vsekakor dovolj za hlajenje prenosnega računalnika, obenem pa črpalka zagotavlja dober pretok vode in s 30dB glasnoti pri delovanju tudi ni preglasna. In še slikica sistema:

14 komentarjev

Vodno hlajeni prenosniki

NW Fusion - Azijsko podjetje Hitachi je predstavilo prototip svojega vodno hlajenega prenosnika. Vodno hlajenje bo povzročalo manj hrupa od zračnega in bo obenem tudi bolj učinkovito. Prototip nameravajo spraviti v komercialno rabo že letos ter pričakujejo, da bo vodno hlajenje v prenosnih računalnikih postal de facto standard, katerega naj bi se držali vsi. Zdržal naj bi dlje kot zračno hlajeni notesnik, obenem pa bi bila cena enaka. V prvem takem prenosniku bo deloval Pentium 4. Klik!

0 komentarjev

Nič več prenosnikov na letalih?

The Register - Ne dvomim, da na medcelinskih poletih radi letite v poslovnem razredu, in temu primerno se tudi oborožite s svojimi prenosniki za preganjanje dolgega časa. Če gre verjeti raziskavam, katerih povzetek so naredili na Registru, lahko uporaba dotičnih računalnikov ogroža vašo varnost, da ne omenjamo niti ostalih potnikov in ljudi na letališčih.
Posebej nevarni naj bi bili prenosniki, ki imajo podporo UWB, torej širokopasovnim povezavam. Sodeč po testih, ki jih je objavil Times, so testiranja na Boeingovih modelih 737 in 747 (torej, najbolj uporabljanih modelih na srednjih in dolgih razdaljah), pokazali napačno delovanje sistemov za preprečevanje trkov v zraku in pristajalnih sistemov.
Sicer večina prenosnikov še nima UWB podpore, samo kakor navajajo, osebje nima ravno diplom računalniških smeri, tako da obstaja nevarnost prepovedi vseh prenosnikov na letalih. Smola, kajne?

Še sreča, da moj laptop nima UWB podpore, in da ne letim ravno vsak dan.....

1 komentar

Biti ožičen na morju

PinkPonk - Ko seštevam pluse in minuse poletnih počitnic, nepreživetih v bližini luknje (stenske, za telefon ali kabel!), me večkrat spravi v depresijo dejstvo, da nekaj časa ne bom sposoben odgovarjati, niti prejemati emailov svojih premnogih oboževalk.

Tega se zavedajo tudi pri Mobitelovem portalu PinkPonk, kjer so na temo povezovanja prenosnih računal na internet preko gsm telefonov spisali sicer zelo splošen, a marsikomu koristen članek. Klink! Evo, samo še kabel mi manjka...

1 komentar

Vodno hlajeni prenosnik

Slo-Tech - In to ne kot projekt kakšnega entuziasta, ki je svoj presnosni računalnik popeljal na divjo vožnjo ter mu dodal velik rezervoar, radiator od Yuga ter črpalko za velike vodne sisteme - sploh ne! Zadeva postaja industrijsko vgrajena ter serijsko razpošiljana, velikost, teža ter električna poraba prenosnika pa ostanejo enake. Ta drzni korak bo kot prvi naredil Hitachi, saj napoveduje, da bodo vodno hlajeni prenosniki naprodaj že proti koncu letošnjega leta. Napovedujejo tudi, da bo življenjska doba prenosika z vodnim hlajenjem kar 70 odstotkov višja. Bili živeli pa videli...

0 komentarjev

Izdelava vodnega hlajenja

Anthony's Thunderbird Overclocking - Hijacker mi je poslal mail z linkom na zelo zanimiv članek. Članek opisuje celotno pot do sestave vodnega hlajenja in je lepo ponazorjen s primeri in slikami. Uporabljen je bil velik vodni blok (7×7 cm), zelo močan peltier (165W), ličen hladilnik za vodo in še en napajalnik, ki je bil zmožen dovajati tistih 13 amperov toka do peltiera. S tem res lepo in pazljivo izdelanim sistemom se je hladil AMDjev Thunderbird 1333. Rezultati pa so... hmm, na prvi pogled slabi, saj je bila temperatura procesorja le eno stopinjo pod sobno temperaturo, vendar se ta rezultat izkaže za dokaj dobrega, če upoštevamo da tak procesor, navit na 1600 MHz pokuri kar 90 (!) vatov električne energije in skoraj vso prevede v toploto. Članek je tekstovno sicer eden izmed krajših, a vam ga priporočam, če ne zaradi drugega pa zaradi slikic. Verjemite mi, zahotelo se vam bo takega hlajenja!

13 komentarjev

Toshibini vodno hlajeni prenosniki

Maximum PC - Ok, priznam, ne gre za pravo vodno hlajenje, temveč heat-pipe tehnologijo, toda naslov novice tako pač izgleda bolj bombastično [0:)]. V bistvu gre za precej staro novico. Če ste pozorno spremljali Slo-Tech, se verjetno spomnite novic o Toshiba Portege 3440 CT prenosnikih, o katerih se je precej pisalo pred kar nekaj meseci. No, stvarce so menda končno pripravljenje za prodajo in za okoli 2500$ si jih boste lahko privoščili že naslednji teden. Potem pa boste frajer z overclockerskim prenosnikom [>:D].

0 komentarjev