»

AMD-ju ušli ključi za DiRT 3

Slashdot - AMD pri prodaji svojih grafičnih kartic ATI že nekaj časa uporablja taktiko pospeševanja prodaje, pri kateri dobi vsak kupec kartice tudi kupon za brezplačno igro. V zadnjem času delijo reli dirkačino DiRT 3. Sistem funkcionira tako, da vsak kupec v škatli prejme kodo, s katero se prijavi na Steam, sname igro s spleta in začne igrati. Problem je, če AMD-ju pobegnejo ključi za igre.

To se jim je zgodilo včeraj, saj se je na internetu znašlo 1,7 milijona (nekateri viri pišejo o treh milijonih) ključev, ki omogočajo brezplačno igranje DiRT 3. Napad se je zgodil izključno pa AMD-jevi krivdi, saj so ključe enostavno objavili na svojem spletnem strežniku in upali, da jih tam ne bo nihče našel.

...

40 komentarjev

Stanley, Zmagovalec letošnjega DARPA Challenge

Wired News - DARPA Challenge je tekmovanje, kjer morajo avtonomna vozila, brez posredovanja človeka prevoziti 131 milj dolgo pot čez vojaški poligon v puščavi Mojave. Zmagovalec domov odnese ček za 2 miljona dolarjev.

Po lanskem polomu, ko nobena ekipa ni zvozila niti prvega kilometra proge, so letos poleti do cilja prišla 3 vozila od 23-ih. Zmagala je ekipa stanfordske univerze, s časom 6 ur in 53 minut. Na spodnji sliki je zmagovalec Stanley, modificiran Tuareg, z vso elektronsko kramo, ki je poskrbela, da ni zašel s poti.



Pri Wired so spisali odličen članek o zmagoviti ekipi. Vsekakor zanimivo branje, ter dober vpogled na avtomobilsko prihodnost.

20 komentarjev

Pričelo se je RC5-72 tekmovanje

Distributed.Net - Vsi navdušenci tega tekmovanja hitro po nove kliente, ki jih dobite tukaj. Za vse tiste, ki še ne poznate tega tekmovanja: namenjeno je razbitju nekega 72-bitno zakodiranega sporočila in opozoritvi na (ne)varnosti kodiranja. Več informacij najdete na tej strani.

Če se še vedno sprašujete zakaj sodelovati, vam povem, da zmagovalec dobi 1.000 dolarjev oz. 2.000 dolarjev, če ni v nobeni skupini, medtem ko dobi neprofitna organizacija kar 6.000-8.000 dolarjev.

3 komentarji

RC5-64 sporočilo razbito

Distributed.Net - "Some things are better left unread" (slo. "Nekatere stvari je bolje pustiti neprebrane") je sporočilo, skrito za z RCA-64 kodirnim algoritmom zakodiranim skupkom znakov, katerega so po 1.757 dneh ter 58,747,597,657 poskusih končno razbili. Uporabljen je bil način surove moči, in sicer preko projekta Distributed.net. Zadeva je podobna SETIju, le da v paketih podatkov dobite kodirano sporočilo ter načine, na katerega ga poskusite dekriptirati. Tokijskemu Pentiumu III 450, ki je bil srečnež v tem procesu gredo vse čestitke, za več informacij pa klik!

4 komentarji

Distributed RC5-64 #2

Distributed.Net - Po štirih mesecih vam spet poročam, kako napredujemo pri iskanju zmagovitega ključa. Zadnjič, ko sem o tem pisal, smo pregledali okoli 70% ključev, sedaj pa smo jih pregledali že deseterico odstotkov več. Z včerajšnjim tempom bomo pregledali vse preostale ključe najkasneje v 259 dneh, a se to kani zgoditi dosti prej. Če se sprašujete, zakaj sodelovati pri iskanju ključev, naj povem, da ob morebitni najdbi ključa dobite 2000 zelencev. Za več informacij poglejte na ta naslov.

16 komentarjev

Distributed RC5-64

Distributed.Net - Pregledali smo že več kot 70 % ključev. Z današnjim rezultatom (0.083 odstotkov celotnega ključa dnevno), bi vse ključe dokončali v 357 dneh. Vsega skupaj pa je že 1.586 leta odkar smo se podali na to dolgo pot.

Za primerjavo RC5-56 ključ je bil odkrit po 212 dneh. Dešifrirano pa je bilo le 47.03% vseh možnih ključev.

Da ne pozabim omeniti še nagrade za razbitje: znaša $10.000, ki se razdeli na:
  • $1000 zmagovalcu
  • ,
  • $1000 zmagovalni ekipi - ali zmagovalcu, če ni prijavlen v nobeni ekipi
  • ,
  • $6000 neprofitni organizaciji po izbiri udeležencev
  • ,
  • $2000 distributed.net za povezavo uporabnikov in ostalih stvari
  • .
V projektu sodeluje 51 Slovencev in smo na skupnem 47 mestu. Če vas zanima več o tem - klik.

4 komentarji

Pentium 4 in Linux

Linux Today - Večina testov novih procesorjev se izvaja le pod Okni, zato so se pri Linuxhardware odločili, da bodo Pentium 4 1.7 Ghz primerjali z Pentium III 1Ghz in Athlonom 1.2Ghz.
Ugotovili so, da je največji problem to, da prevajalnik GCC 3.0 nima vgrajenih dobrih optimizacij za instrukcije SSE2 in druge P4 specifične zadeve, zato se P4 pod Linuxom ni odrezal prav dobro. Njihov zaključek je, da je P4 namenjen le za desktop uporabo, saj na primer pri testu z distributed.net ostane kar daleč za za tekmecema. Priporočajo ga le najhujšim igračkarjem, saj le tam prinaša nekaj pospešitev.
Celoten članek lahko preberete tule

0 komentarjev