»

Tržni inšpektorji o piratiziranju v 2010

Slo-Tech - Tržni inšpektorat RS je v svojem letnem poročilu za lani razgrnil podatke v zvezi z uporabo nelegalne programske opreme. Kot povedo možje (inšpektorja si ja vendar vsi predstavljamo z brki) s TIRS-a, vsako leto izvedejo dve akciji. V prvi se usmerijo na ciljne skupine (denimo arhitekti, projektna podjetja, časopisne, radijske in televizijske hiše), v drugi pa na tiste subjekte, za katere prejmejo prijavo ali pa jih izberejo naključno.

Tako so v letu 2010 opravili 179 inšpekcijskih pregledov in pregledali 742, oziroma 64 % vseh računalnikov, ki so bili v času nadzora najdeni pri preiskovancih. Na njih je bilo nameščenih 3744 programov, od katerih jih za 421 - ali 11,2% - uporabniki niso našli dokazila o zakoniti uporabi. Pri 92, ali dobri polovici pregledanih subjektov ,so tako našli vsaj en program, ki je bil nameščen nezakonito.

48-tim subjektom so izdali odločbo o odpravi kršitve, torej da program odstranijo ali plačajo licenčnino, 17 so jih opozorili, proti ostalim pa...

21 komentarjev

RapidShare ni odgovoren za početje uporabnikov

Slo-Tech - Prizivno sodišče v Düsseldorfu je predvčerajšnjim odločilo, da nemško podjetje RapidShare s sedežem v Švici, ki upravlja priljubljeno stran za deljenje datotek uporabnikov v spletu, ni odgovorno za datoteke, ki jih na njihovo stran naložijo uporabniki.

Deželno sodišče v Düsseldorfu je leta 2008 v primeru GEMA (nemški SAZAS) proti RapidSharu odločilo, da je RapidShare odgovoren za kršitve avtorskega prava, ki ga povzročajo uporabniške datoteke. V ZDA poznajo doktrino varnega pristana (angl. safe haven), ki stranem, ki gostijo datoteke uporabnikov, zagotavlja varnost pred sodnim pregonom pod pogojem, da s spleta nemudoma umaknejo sporne vsebine, na katere jih nosilci avtorskih pravic opozorijo. V Nemčiji podobnega instituta ne poznajo, zato je bila sodba leta 2008 pričakovana. Kazalo je, da bo moral RapadShare začeti pregledovati datoteke po naložitvi na stran, preden postanejo dosegljive za prenos. RapidShare se je pritožil.

Prizivno sodišče je sedaj zavrglo razsodbo deželnega...

11 komentarjev

BSA izdala novo poročilo

Slashdot - Organizacija Business Software Alliance (BSA), ki budno beleži rabo piratske opreme in preganja kršitelje licenčnih pravic, je objavila novo poročilo (PDF) o stanju po svetu. Tokrat so se posebej posvetili P2P-omrežjem, po katerih se po svetu pretakajo petabajti raznovrstnih vsebin - tudi nelegalnih. Kot pravijo v BSA, so bili v prvi polovici letošnjega leta na tem področju izjemno dejavni, saj so izdali kar 2,4 milijona opozoril, kar je trikrat več kot enakem obdobju lani. Prav tako so terjali odstranitev več kot sto tisoč datotek torrent z različnih strani (trackerjev), ki so se nanašale na sporne datoteke. Ugotavljajo, da v Evropi promet P2P obsega 49 do 89 odstotkov vsega internetnega prometa, medtem ko ponoči ta delež poskoči tudi do 95 odstotkov.

Ocenjujejo, da delež nelegalne programske opreme na računalnikih po svetu znaša 41 odstotkov, s čimer naj bili založniki oškodovani za 53 milijard dolarjev. To pa še ni vse, pravijo, saj se na teh dolarjih pasejo še podporne službe,...

663 komentarjev

Microsoftu začasna zmaga v primeru Word

CNet - Roko na srce, nihče ni pričakoval, da bo sodišče Microsoftu res prepovedalo prodajo Worda. Programski paket, katerega del je, je pač prevelik igralec v poslovnem svetu, da bi si to lahko privoščili - da, fraza too big to fail švigne skozi misli. Prizivno sodišče je včeraj ugodilo Microsofti zahtevi in začasno prekinilo postopek (motion for a stay), ki ga je avgusta zaradi domnevnih kršitev patentov XML v Wordu sprožil in na prvi stopnji tudi dobil tožnik, podjetje i4i.

Microsoftov predstavnik za stike z javnostmi je dejal, da so zadovoljni z rezultatom in da se že pripravljajo na predstavitev vseh argumentov, kar bodo storili na naroku 23. septembra. Tožniki so dejali, da so trdno prepričani v svoj primer in da gre v tem primeru le za zastraševanje Microsofta.

12 komentarjev

Konec programskih patentov v ZDA?

Groklaw - Programski patenti so najverjetneje dobili hud udarec. Zgodilo se je sicer že pred tremi meseci, a je bila novica nekako prezrta.

30. oktobra 2008 je bil v ZDA zaključen sodni proces In re Bilski, kjer je Zvezno prizivno sodišče (ki rešuje vse pritožbe v patentnih zadevah v ZDA) odločilo, da metode in druge neoprijemljive stvari ne morejo biti več kar tako patentirane, temveč da morajo patenti njuno izpolnjevati t.i. kriterij naprave ali transformacije, torej da mora biti ključen del patenta dejanska namenska naprava in/ali fizična transformacija. Čeprav patentna vloga, ki je bila predmet procesa, nima neposredne zveze s programsko opremo (gre za vlogo za patentiranje poslovne metode), proces predstavlja precedens, ki bo imel po pričakovanjih močan vpliv tudi na področje programskih patentov - ker računalnik pač ni namenska, ampak splošna naprava.

Znano je, da je bila ravno patentna zakonodaja v ZDA do nedavnega tista, ki je dovoljevala patentiranje praktično vsega, kar si lahko...

67 komentarjev

Nov udarec piratstvu v Sloveniji

Dnevnik - Današnji Dnevnik poroča o novih aktivnostih slovenske podružnice BSA. Na okrajnem sodišču v Mariboru je bil namreč na zaporno kazen osmih mesecev, pol milijona SIT in zaplembo naprav in pripomočkov za reproduciranje in presnemavanje programov obsojen diplomirani inženir računalništva in informatike, ki je po ugotovitvah sodišča med letoma 1996 in 1998 s piratstvom zaslužil dobrih 5 mio. SIT.

Najbolj zanimiv je zagovor "ubogega pirata" - osebek se je namreč na očitek o pridobitvi velike premoženjske koristi zagovarjal z dejstvom, da je imel s piratstvom stroške (hint: zamislite si podoben zagovor razpečevalca mamil). [:D]

Seveda je sodišče tak izgovor zavrnilo, saj je bilo piratovo početje že v osnovi protipravno. Piratstvo se ne splača, pravi BSA.

In še namig za bralce Slo-Techa: raje uporabljajte alternativno brezplačno programsko opremo.

25 komentarjev

BSA: Microsoftovo orodje?

Vnunet - Še eno 'lahko branje', za lahko noč :). BSA (oz. policija. Hvala, perci [:)]) naj bi namreč na podlagi Microsoftovih in Adobeovih 'zahtev' pridobila sodni nalog za pregled računal švedskega MindArk-a, na katerih naj bi našli 600 nelicenčnih inštalacij programja.

Po besedah MindArkovcev pa naj bi bil v ozadju 'strah' redmondskega velikana (no, v Redmondu je sicer veliko velikih podjetij... :]) pred uspehom igre Project Entropia. Obisk spletne strani naj bi bil spričo narave igre, v kateri naj bi igralci stvari kupovali s pravimi zelenci, celo večji od onega na Slo-Techu, Yahoojo ter podobnih straneh. MindArkovci se seveda kanijo boriti nazaj, del pričakovanih mastnih odškodnin pa naj bi namenili kot skrite nagrade igralcem. Žvenket!

0 komentarjev

Če si lastiš nelegalno programje, si zaslužiš javno ponižanje!

Vnunet - Te novice sploh ne bi bil objavil, če ne bi bilo zanimive izjavice, ki sem jo uporabil za naslov novičke. Angleška podružnica transnacionalke Microsoft je namreč v zadnjem letu izvedla racijo po več kot 1.000 otoških pisarnah, kjer so zasegli za $6 MRD nelegalnega programja (ta številka verjetno predstavlja maloprodajno vrednost opreme, ne?). Za Microsoftove poglede pa - DonKlikot!

0 komentarjev

Piratiziraš? Cvrl se boš v peklu!

Slashdot - BSA (Business Software Alliance) ima novega partnerja: glavnega svečenika Al Azahara v Kairu. New York Law Journal ima prispevek, ki razlaga novo 'sveto' zvezo med BSA in najvišjo versko oblastjo v Egiptu. Duhovniki so izdali fatvo (sveti razglas) proti piratstvu, ki pravi, da je to "najslabša oblika kraje in prepovedana od Islama."

Zdaj lahko samo še čakamo kdaj se bo BSA povezala z rimokatoliško cervkijo in na novi Papežev dekret...

12 komentarjev

BSA imamo radi

The Register - V izvensodni poravnavi je podjetje Baines & Ernst ugodilo zahtevi BSA, da bo zaradi upoare nemalo nelegalnih izvodov Microsoft Office-a plačalo petmestni znesek (v angleških funtih, da se razumemo).

Dobro -- manj znano pa je, kako je BSA nagradila špeckahlo, ki je podjetje zatožila: nagrada v višini 'malo nad' tisoč funti. Za tak (in tudi manjši) denar bi pa tudi jaz špecal. (Ter se tega nikakor ne sramoval.)

34 komentarjev

kickme.to vs BSA

The Register - Kar je razočaranje za BSA, je morda zmaga za preprosto kmečko pamet (...): BSA je zahtevala nalog za preiskavo na naslovu Maximiliama Andersena, administratorja priljubljenega servisa kickme.to, ki 200.000 stranem ponuja krajše naslove, kot jim jih je recimo dodelil zastonjski IPP. Prizivno sodišče na Švedskem je zahtevo zavrnilo, češ da so argumenti tožnika prešibki. Agencija za boj proti piratstvu trdi, da je Andersen odgovoren za vsebino strani, katerim je dodelil 'domene', bi pa z njim želeli sodelovati -- čemur pa on odločno nasprotuje, po tej tožbi (katero namerava vrniti!) pa je to še manj verjetno.

1 komentar