»

nVidia GT300 je revolucija

engadget - Do sedaj je bila vsaka grafična arhitektura bolj ali manj evolucija, razen prehoda na DirectX 10, kjer sta tako ATi kot nVidia prešla na Unified Shader arhitekturo. Po dveh evolucijah, nVidia pripravlja nekaj popolnoma novega. GT300 naj bi se tako popolnoma razlikoval od trenutno uporabljane SIMD arhitekture, ki je stalnica pri današnjih grafičnih (in deloma tudi pri centralnih) procesorjih, uporabljal pa naj bi MIMD arhitekturo. Znano je, da nVidia že nekaj let cilja na centralne procesorje, govorice o tem so se začele že leta 2006, z zamenjavo arhitekture pa so korak bližje k resničnemu združevanju CPUjev in GPUjev.

Spremembe pa so si bolj podrobno ogledali na Bright Side of News.

In čakanje na GTX 380 se je začelo.

102 komentarja

HyperThreading?

VR - Zone - Intel je svojo HyperThreading uradno podprl ter prikazal šele v svojem Penitum4 3.06 GHz procesorju, a na internetu so se pojavile špekulacije, da naj bi že šibkejše različice vsebovale podporo tej tehnologiji, a ta privzeto ni vključena. Zadevi so se odločili priti do dna VR Zone (kjer jim je sicer uspelo javnost le še bolj zmesti [:D]), kjer so posadili Pentium4 2.4B na IWILL P4HT-S 845PE osnovno ploščoter nekako usposobili to zmožnost. Ogledate si lahko obilico slikovnega materiala, ki naj bi dokazoval te trditve. Presodite sami!

4 komentarji

Iwill P4HT-S

t - break - Na T-Break se je danes pojavil nov test. Tokrat so testirali, da, uganili ste, ponovno matično ploščo. Ogledali so si zapeljivo rdečo Iwill P4HT-S plošo, ki temelji na i845PE čipovju. Plošča ima 5 PCI ter AGP režo, RAID, zvočno kartico ter ostale drobnarije, ki spadajo zraven. Če niste zadovoljni s trenutno matično ploščo, klik!

2 komentarja

Pentium 4 3.0 GHz bo porabil 70 W

DigiTimes - Že kar tri gigaherčni model Intelovega procesorja Pentium 4, ki bo na prodajne police tujih trgovin prišel v začetku oktobra, bo porabil preveč električne energije. Osnovne plošče, ki trenutno preplavljajo trg, lahko nase brez težav spravijo procesor, ki porabi do 60 W. No, trigigaherčnik bo porabil kar 10 W več, kar pomeni, da so bili proizvajalci osnovnih plošč primorani izdati dodatno izvedenko vsakega modela osnovne plošče. Proizvodni stroški so se zaradi sprememb strukture plošče (kar štirifazni tok, zamenjan PWN kontroler, drugačna razporeditev elementov,...) povišali za dva dolarja. Če bo vse šlo po načelu popolne zmede, lahko nato pričakujemo cenejšo in dražjo verzijo vsake od P4 osnovnih plošč, a se naj to ne bi zgodilo. Glavno besedo bo dalo tržno povpraševanje. Klik!

7 komentarjev

IBM: nespretni tatovi?

The Register - Compuware toži IBM -- ker naj bi slednji kradel patente oz. izvorno kodo. No, kakor je to sicer težko dokazati, pa je v tem primeru morda celo nekaj teže: IBMjev sporni izdelek (natančneje File Manager) naj ne bi le vseboval opcije, podobne onim v konkurenčnem izdelku, ampak vseboval tudi -- o hec -- enake hrošče in napake. Še več: sodeč po besedah domnevnega oškodovanca, naj bi bila celo navodila skoraj kopija Compuware-ovih. Klik!

IBM, nauči se: če že kradeš to počni tako, da se tega ne opazi...

0 komentarjev

Iwill P4D

OCtools - Tudi Iwill je izdal svojo osnovno ploščo, ki je grajena na i845D čipovju. Iwill P4D je, kot pravijo na OCTools, dobra osnovna plošča, saj so lahko Pentiuma4 1600 navili kar na 2.2 GHz ter hkrati v SiSoft Sandri 2002 prehiteli RDRAM po hitrosti. A kaj, ko plošča nima ATA133, RAID kontrolerja ter USB 2.0, funkcij, ki so stalnice na konkurenčnih izdelkih. Mogoče 8.000 SIT nižja cena, vgrajena 6-kanalna zvočna kartica ter omrežna kartica odtehtajo nakup, a vseeno grenak priokus ostaja.

0 komentarjev

Intel najavil i845

več strani - Drugi veliki dogodek na področju veznih čipovij je Intelova uradna najavitev i845 alias Brookdale čipovja. Seveda gre za Pentum4 čipovje, ki bo delovalo s PC133 SDRAMom. Intelova najava pa nikakor ne pomeni tudi dobavljivosti čipovja... v večjih količinah ga bodo začeli razpošiljati komaj v drugi polovici tega leta. Vse lepo in prav, zanimiva je le ena podrobnost: vsi proizvajalci, ki so najavili i845 plošče, so svoje izdelke opremili s Socket478 podnožjem, ki ustreza Northwood čipom. Tako se utegne zgoditi, da bodo prve i845 plošče morale čakati na ustrezne procesorje z Intelove strani. Kakorkoli že, podpora proizvajalcev novi platformi je ogromna, kar kaže spodnja razpredelnica najavljenih matičnih plošč. Vprašanje je le, ali bodo performanse Pentuma4 sparjenega s PC133 SDRAMom zadostne za vse bolj razvajene kupce.

...
Matična plošča Oblika PC133 DIMM AGP PCI CNR Ostalo Slike
ABIT BL7-RAID ATX 3 AGP 4x 6 1 HPT370 IDE RAID kontroler
POST kontroler
Tukaj!
ABIT BL30 MicroATX 3

5 komentarjev

DDR era računalništva se začenja decembra

X-Bit Labs - Veliko je bilo špekuliranja, da se bo DDR med nas prebil decembra in očitno bo to tudi res. Pri IWillu so najavili, da bodo začeli masovno razpošiljanje svojih DDR plošč ravno 1. decembra. Nekako takrat bo tudi Micron začel masovno proizvodnjo in dobavljanje PC1600/PC2100 DDR SDRAMa, tako da bo kombinacija popolna. Škoda le, da pri nas ni uvoznika za IWill, toda brez skrbi. DDR bo prej ali slej prišel tudi k nam [:)].

3 komentarji