»

Libijski uporniki zasegli ugasnjeno GSM omrežje

The Wall Street Journal - Vlada polkovnika Gaddafija je takoj po začetku državljanske vojne v Libiji letos Februarja ohromila nacionalno televizijsko, telefonsko in internetno omrežje, v strahu, da bi bilo uporabljeno za organizacijo civilnih in gverilskih protestov. Odsotnost mobilnih komunikacij se je izkazala za ključen problem pri vsakodnevnih operacijah upornikov, utaborjenih v okolici mesta Benghazi na vhodu države. Rešitev so našli na zanimiv način - s pomočjo angažiranih zamejskih Libijcev, vlade Združenih Arabskih Emiratov in par inženirjev so uspeli prevzeti omrežje vladnega GSM ponudnika Libyana in s tem povrniti mobilni signal v vzhodnem delu države.

Wall Street Journal je v članku povzel potek...

9 komentarjev

Nenavadne okvare na podmorskih kablih na Bližnjem vzhodu

Schneier.com - Kot poroča več internetnih medijev sta se na Bližnjem vzhodu prejšnji četrtek v sredozemskem morju pretrgala dva podzemeljska komunikacijska kabla, ki povezujeta Indijo, Pakistan, Egipt, Katar, Savdsko Arabijo, Združene Arabske Emirate, Kuvajt ter Brahrain. Pretrganje kablov je povzročilo motnje okrog 70% uporabnikom interneta v Egiptu in okrog 60% v Indiji. Razlog za pretrganje naj bi bilo po prvih špekulacijah ladijsko sidro (to je bilo kasneje ovrženo) ali tektonski premiki zemeljskega površja.

Potem pa je 4. februarja prišlo do novega pretrganja kabla, tokrat med Združenimi Arabskimi Emirati in Omanom.

Istega dne je prišlo do še enega, četrtega izpada kabla in sicer med Katarjem in Združenimi Arabskimi Emirati. Kabel naj bi bil izključen zaradi težav z napajanjem.

In potem se je danes pretrgal še en kabel.

Vsekakor zanimiva naključja. Gre morda za sabotažo, ali pa nekdo hoče telekomunikacijski promet preusmeriti na druge povezave?

39 komentarjev

"Največji" komunikacijski satelit izstreljen

CNN.com - Družba Thaicom je v četrtek zgodaj zjutraj poslala v vesolje novi komunikacijski satelit. Kot največji satelit, zgrajen do danes, bo zagotavljal dostop do interneta in multimedijskih storitev za področja Azije (pacifiška regija), Avstralije in Nove Zelandije.

Izstrelitev novega komunikacijskega satelita je bila opravljena po uro in pol trajajoči prekinitvi načrtovane izstrelitve ob 8.39 po slovenskem času.
Na spletni strani Arianespace (družba, odgovorna za izstrelitev) navajajo, da je razlog za skoraj dvourno zamudo pri izstrelitvi preverjanje branja telemetrije z izstrelitvene ploščadi.

Satelit, imenovan Thaicom 4, bo upravljalo podjetje Shin Satellite. Upravljalska družba je v lasti družine tajskega ministra Thaksina Shinawatra. Ta satelit je že četrti, ki je v lasti tega podjetja. Težak je več kot 7 ton in vreden 'borih' 400 milijonov zelencev. Zgradila ga je skupina Space Systems/Loral in Palo Alto iz Kalifornije.

Premore pasovno širino 45 GB na sekundo in bo preusmerjal...

13 komentarjev

Satelit vstal od mrtvih

Slashdot - Ok tole bi bilo še najbolj primerno za letošnji festiavl Break21 - dead or alive, ampak malce težko bi ga bilo pripeljat v Ljubljano. :)
Skratka, da grem k stvari. Leta 1974 je bil izstreljen radioamaterski satelit AMSAT-OSCAR 7. Do leta 81 je deloval nato pa so vse baterije pocrkale in bil je le še en kup železja, ki je krožil okoli zemlje.
20 let pozneje, natančneje 21. junija 2002 pa je nek radioamater ob preizkušanju svoje nove opreme naletel na čudne signale. Ko je preučil za kaj gre, je ugotovil, da se signali pojavljajo na orbiti kjer bi moral biti satelit. Ko so dekodirali podatke, ki jih oddaja so ugotovili, da satelit brezhibno deluje. Po raznih špekulacijah so ugotovili, da so se varovalke, ki so odklopile baterije sprostile in sedaj, kljub temu da so baterije pokvarjene satelit deluje neposredno na tok iz sončnih celic. To pomeni, da je dostopen samo ob določenih časih (takrat, ko ga obsije sonce).
Elektronika lahko torej vstane od mrtivh. klik!...

2 komentarja

Satelit Thuraya

Boeing - Boeing oz. njegov oddelek BSS (Boeing Sattellite Systems) je ta teden predal v uporabo satelit Thuraya, ki ga je zgradil za istoimensko podjetje v Združenih arabskih Emiratih. Thuraya je namenjen globalnim komunikacijam (GSM). En satelit, ki je zaenkrat v orbiti (drugega so zgradili kot rezervni del oz. v namene razširitve sistema), pokriva površino 99 držav Evrope, Srednjega vzhoda, srednje Azije, Indije ter severne Afrike, površino, ki jo trenutno poseljuje kar 2.3 milijarde ljudi. Projekt je stal 960 milijonov dolarjev, satelit pa so izstrelili poleti 2000.
Najbolj zanimiv pa je slednji podatek: Thurayin centralni procesor je petkrat močnejši kot najmočnejši procesor, ki jih je do sedaj izdelal Boeing, in ima večjo računsko moč kot 3000 PIII procesorjev.

3 komentarji

Zakon v ZAE

Vnunet - Eh, česa vse se pravniki ne spomnijo . Prejšnji mesec so v Združenih Arabskih Emiratih obsodili angleškega računalničarja na celih 1900 funtov (cca 654.000 sit). Vzrok? - Vdor v sistem Etisalat (pomišljaj se kar sam vriva za tretjo črko imena ), edinega ponudnika internet storitev v omenjeni deželi, ter povzročil motnje v celotnem državnem internetnem prometu v maju in juniju prejšnjega leta.

Sicer ne vem, kako je s tem pri nas, vendar se mi izrečena denarna kazen zdi preprosto smešno nizka za tako obsežno dejanje. Za najboljše pa je poskrbel Angležev odvetnik Ali al-Hashimi, rekoč, da v ZAE ni zakonov, ki bi označila vdiranje v računalnike kot kriminalno dejanje. Ehh.

2 komentarja