»

Nova knjiga Jamesa Boyla izdana pod CC licenco

The Public Domain: Enclosing the Commons of the Minde (naslovnica)

vir: Slashdot
Slashdot - James Boyle je izdal novo knjigo z naslovom The Public Domain: Enclosing the Commons of the Mind, kar samo po sebi ni nič posebnega. Zanimiv del izdaje je, da je knjiga izšla pod Creative Commons licenco in je tako brezplačno na voljo za prenos v PDF formatu oz. za branje kar na internetu, brez prenašanja, v preprostem HTML formatu.



Pa prijetno branje!

7 komentarjev

Tesla Motors - Avto, bolje rečeno "Športni avto" - Tesla Roadster

vir: SiOL
SiOL - Zdaj že vemo, da avtomobilski motorji vse bolj prehajajo na alternativne vire energije, ki so prijazni okolju. Nafta in njeni derivati, se vse bolj opuščajo. Priča temu smo tudi raznim "vesoljskim" izvedbam avtomobilov. Seveda se pojavljajo tudi razne "normalne" serijske izvedbe avtomobilov. Nam so bolj domače razne Honde in Toyote s hibridnimi motorji, s klasičnim bencinskim in električnim motorjem. Pri Tesla Motros so pa izdelali športni avtomobil, ki ga poganja samo električna energija. Pa tudi izgled je "nevesoljski", dokler ne vidiš motorja, ne veš da ga poganja električni motor. Ta motor ima tudi kar impresivne (beri=športne) zmogljivosti. Motor je 3-fazni, 4 polni električni...

124 komentarjev

Mozilla ne počiva na lovorikah

Mozillazine - V zadnjih izvodih priljubljenih (računalniških) revij je padlo kar nekaj pohval na račun Mozille, oz. bolje rečeno njenih derivatov in naslednikov. Tako je v Forbesu dobil odlično oceno Mozilla Firebird, angleški Linux Format ga je skupaj s Thunderbirdom okitil z nazivom "najboljšega novega odprtega programja na svetu", prvi pa je, kot so zapisali na CIO.com tipičen primerek iz skupine najboljših odprtokodnih izdelkov.

Razvijalci Mozille pa kljub temu ne sedijo križem rok. Skoraj takoj, ko se je izvedelo, da nočne izdaje (namenjene le preskušanju) Mozille za Windows iz 3. februarja 2004 lahko izbrišejo celotno mapo Program Files, je bila napaka odpravljena. Naj samo spomnim, da je Microsoft za odpravo kritične varnostne luknje v končni(!) izdaji Internet Explorerja potreboval 53 dni.

Kmalu se lahko nadejamo tudi nove izdaje Mozilla Firebirda in Mozilla Thunderbirda. Slednjega lahko že preskusite, saj je izšel že drugi kandidat za izdajo, ki ga najdete tukaj.

50 komentarjev

Luknja v Mozilli

Vnunet - Mozillo (do verzije 0.9.6) ter njene derivate je možno s preprosto html kodo prepričati, da gledani strani pošljejo piškotke, ki so jih v uporabnikov sistem namestile druge strani. Na to nevarnost ni imun niti Netscape (različice 6 - 6.2), zatorej predlagajo prehod na verzijo 6.2.1.

2 komentarja

Piškotki v nevarnosti

ZDNet - Ja, 'priljubljeni' Cookiji, ki dandanes večinoma služijo spletnim stranem, da si nas zapomnijo ter vsebino prilagajajo našim zahtevam oz. navadam, so v nevarnosti, da se jih označi za ilegalne. 'European Commission' jih namreč želi prepovedati v svoji direktivi o zasebnosti, saj se piškotki nameščajo brez uporabnikove vednosti in privolitve. Klik!

Glede zasebnosti -- ne rečem nič. Ampak, zdi se mi, da zajec tiči v drugem grmu. Saj niso piškotki oni, ki se veselo nameščajo, ampak prej spletni brskalniki, ki jih veselo sprejemajo! IE jih po privzetih nastavitvah lepo pozdravi v računalu; za druge okenske brskalnike ne bi vedel, a Konqueror (KDE namizju priložen brskalnik za Linux; če sem hudoben: Linux ustreznica Internet Explorerja :)) me vedno lepo vpraša, če piškotek želim sprejeti ali ne oz. če želim kar lepo sprejeti vse piškotke iz dane domene... Jojmene!

12 komentarjev

Netscape 6.2 vs IE 6

CNet - To novico nam je prijazno poslal Rok Senica:

Na CNetu so naredili zanimivo primerjavo brskalnika Netscape 6.2 in Internet Explorerja 6. Primerjali so vse od inštalacije, uporabnosti, hitrosti, varnosti in podpore v sistemih. Njihova končna ocena je, da je za bolj zahtevno uporabo boljši Netscape, za domačo uporabo pa je boljši IE, ki naj bi bil bolj preprost za uporabo, vendar ne tako funkcionalen kot Netscape. Cnet.

5 komentarjev

OpenBSD 2.9

Open BSD - Izšel je OpenBSD 2.9. Vsebuje pa naslednje stvari: XFree86 4.0.3, gcc 2.95.3, Perl 5.6.0, Apache 1.3.19, mod_ssl 2.8.2, OpenSSL 0.9.6, ipf 3.4.16, groff 1.15, Sendmail 8.11.3, lynx 2.8.2 s SSL podporo, sudo 1.6.3p7, ncurses 5.2, KAME IPv6, KTH Kerberos 1.0.4 in OpenSSH 2.9.

7 komentarjev