»

Prosti radikali mogoče ne povzročajo staranja

Slo-Tech - Trenutno sprejeta teorija predpostavlja, da je staranje v veliki meri posledica škodljivega delovanja prostih radikalov (to so kemijske vrste, ki imajo en nesparjen elektron na valenčni lupini), ki v telesu povzročajo oksidativni stres. Nastajajo predvsem v mitohondrijih iz kisika kot stranski produkt nepopolnega dihanja, če se iz takšnega ali drugačnega vzroka kisik ne uspe povsem reducirati do vode, ampak obvisi kot peroksidni, superoksidni ion, radikal ali kaj podobnega. Na tej teoriji sloni večina reklam, ki propagirajo antioksidante, ki da pomlajujejo organizem in pomagajo odpravljati zaradi prostih radikalov nastalo škodo.

Znanstveniki z Univerze McGill v članku A Mitochondrial Superoxide Signal...

12 komentarjev

ARM predstavil velikega brata - Cortex A15

Slo-Tech - Za dvomljivce, ki niso videli prihajajočega boja med x86 in vitalnejšimi tekmeci prihaja ARM-ov novi dizajn- Cortex A15.

Gre za zasnovo, ki "ima vse, kar imajo veliki", od podpore virtualizaciji, 1TB naslovnega prostora, 1-8 jeder [8-O], 128-bitni pomnilniški vmesnik, širok instrukcijski dekoder, agresivni branch prediction itditd. Aja in nenazadnje - frekvence do 2.5GHz!

Čeprav ARM govori o telefonih, tabletah in WiFI APjih, je očitno, da bo stvar uporabna tudi v notebookih in celo strežnikih.

Več informacij: A15

12 komentarjev

V Mehiškem zalivu nova vrsta bakterij razgrajuje razlito nafto

Nova vrsta bakterij

Slo-Tech - V Mehiški zaliv je od eksplozije na plavajoči ploščadi Deepwater Horizon, ki se je zgodila 20. aprila, izteklo že na tisoče kubičnih metrov nafte. Šele v začetku avgusta so uspeli zamašiti vrtino, iz katere je bila brizgala nafta, tako da je bilo ogromno škode že povzročene. BP je sprožil intenzivno čistilno akcijo, a te so navadno sila potratne in neuspešne. Ko je leta 1989 potonil tanker Exxon Valdez na Aljaski, so vsem prizadevanjem navkljub uspeli očistiti in zbrati manj kot 10 odstotkov razlite surove nafte. Od tistih dni se metode čiščenja niso bistveno nadgradile, tako je pričakovati boljši...

55 komentarjev

Pripravili kvasovke za boljšo proizvodnjo bioetanola

Saccharomyces cerevisiae

vir: TechCrunch
TechCrunch - Ena najstarejših kemijskih reakcij, ki jo izkorišča človeštvo, je alkoholno vretje. V uporabi je več tisoč let, čeprav njeno kemijsko ozadje in morfologijo organizmov, ki jih zanjo izkoriščamo, poznamo manj kot sto let. Alkoholno vretje je antična stranpot metabolizma, ki je bila pomembna v prvih milijardah let po nastanku Zemlje, ko je bila atmosfera reducirajoča. Nastanek kisika in razvoj oksidativne atmosfere, za kar so poskrbeli fotosintetski organizmi, sta omogočila razvoj aerobnega metabolizma, a nekaj organizmov je ostalo pri preizkušenem načinu pridobivanja energije. Tak primer so...

34 komentarjev

Nova (stara) ranljivost v Linux in OpenBSD

Slo-Tech - Kot kaže novice z ranljivostmi v Linux jedru zaradi neustrezne obravnave ničelnih kazalcev (tim. NULL pointer dereference) kmalu ne bodo več novice. Brad Spengler je namreč odkril še en način za eskalacijo privilegijev v Linux sistemih. Kako vse skupaj izgleda v praksi (Spengler je exploit napisal v eni sami uri že 22. oktobra), si je mogoče ogledati v filmčku, objavljenem na YouTube.

A podobna ranljivost ni samo v domeni Linuxa, pač bo glava zabolela tudi Thea de Raadta. Clément Lecigne namreč na svojem blogu opisuje podobno ranljivost v OpenBSD-ju.

Zadnje ranljivosti v Linux jedru bodo gotovo še bolj spodbudile razprave o varnosti Linuxa. Tovrstne razprave so pogosto precej razgrete, pri vsem skupaj pa se žal pogosto pozablja na končni cilj - izboljšanje varnosti. Morda pa bo k temu pripomogel članek Why Linux security has failed (for the past 10 years).

22 komentarjev

Odkrito zdravilo za pozabljanje

Telegraph News - Prav ste prebrali, novica ne govori o zdravilu, ki bi vas rešilo pozabljivosti, temeč ravno nasprotno. Ameriški znanstveniki so namreč odkrili učinkovino, s pomočjo katere lahko namensko brišejo določene spomine posameznikov. Zdravljenje se bo uporabljalo v primerih, ko ima pacient travmatične izkušnje iz preteklosti, ki mu onemogočajo normalno življenje. Med zdravljenjem naj bi se oseba osredotočila na pretekel dogodek, zdravnik pa bi ji medtem ob pravem trenutku vbrizgal zdravilo, ki ga izbriše, brez da bi pri tem vplivalo na ostale spomine.

Potencialna zloraba takšne snovi je lahko zelo škodljiva in predstavlja pomembno moralno vprašanje, zato bo pred masovno uporabo, če bo zadeva sploh razvita do takšne stopnje, potrebna obilica javne debate.

Izvorna novica.

20 komentarjev

Linux Live Gaming Project

Slashdot - Za vse dvomljivce, ki še niste prepričani ali je pod Linuxom mogoče igrati igre ali ne, je ekipa Linux Live Game Project-a pripravila "live CD" z številnimi igrami za Linux.

CD temelji na Knoppixu, uporablja jedro 2.6.10 in ima priložene Nvidia gonilnike.

Navodilo za uporabo: sliko CD-ja potegnete iz interneta, jo zapečete na CD, ponovno zaženete računalnik iz CD-ja, in - akcija!
Odslej boste torej lahko igrali igre na očetovem računalniku brez strahu, da bi mu kaj izbrisali...

14 komentarjev

Prihajajo novi učbeniki

Je planet ali ni?

Space - Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluton. Učili so nas, da si tako sledijo planeti v našem osončju, če se oddaljujemo od Sonca. Pa so nas očitno grdo nalagali. Znanstveniki so namreč odkrili doslej najbolj oddaljen predmet v našem osončju, katerega velikostni red je primerljiv s planeti. Sedna, kot so planet neuradno poimenovali, je trikrat bolj oddaljen od Sonca kakor Pluton, njegovo leto je dolgo 10.000 zemeljskih let, utegne pa imeti celo svojo luno.

Glavno vprašanje, ki trenutno buri duhove astronomom, je, zakaj se Sedna nahaja tako daleč stran od Sonca in zakaj kroži po neverjetno izraziti elipsi. Po eni teoriji je na sedanjem mestu...

16 komentarjev

OpenSSH ranljiv na daljavo

Slo-Tech - Tule je Theo de Raadt (vodja projekta OpenBSD) napisal, da v OpenSSHju obstaja luknja, preko katere je mogoče vdreti v sistem, na katerem teče OpenSSH. Kje točno je luknja še ni znano, priporočajo pa nadgradnjo na OpenSSH 3.3(p1), ki naj bi onemogočil pridobitev root pravic ob uspešni zlorabi luknje, ko bo znana.

Kot ponavadi, Zlobni™ mogoče že imajo na voljo orodja, ki napako izkoriščajo, zato le hitro nadgradite OpenSSH, če ga poganjate.

Debianovci so prvi objavili priporočilo, tako da lahko njihovi uporabniki že namestijo pakete z novo verzijo OpenSSHja, enako velja za Slackware. Našli so se tudi dvomljivci, ki ne zaupajo varnosti nove verzije.

Ukrepajte po lastni presoji, verjetno je najbolje čimbolj omejiti naslove, s katerih je SSH dostop omogočen. Pa veliko sreče.

0 komentarjev

Odkrili posebno vrsto bakterij

CNN - No, ker je danes eden izmed tistih dni, ko je pomanjkanje kratkih novic na višku, X-bit labsovih esejev pa se mi ne da brati, bom objavil še eno zanimivo novico za vse dvomljivce, ki ne verjamejo, da nekje ve vesolju obstaja neka vrsta organizmov, ki je podobno ali celo bolje razvita od ljudi. Znanstveniki so namreč odkrili bakterijo, ki zmore živeti brez kisika in sončnih žarkov. To pa je gotovo eno izmed najpomembnejših odkritij, ki bo še podkrepilo teorijo o tem, da v vesolju vseeno nismo sami. Več o tem si preberite tukaj.

14 komentarjev

Nevarne tipkovnice

Slo-Tech - Tomi nas opozarja na nevarne tipkovnice:

Tale novica je še en primer, kako lahko informacije v napačni interpretaciji povzročijo neljube posledice. Za kaj gre? Mirror (angleški dnevnik) je poslal določeno uslužbenko po vsakdanjih opravkih, potem pa je morala po vsakem opravilu roke položiti na agar ( želatina iz morskih alg, ki se uporablja kot gojišee za bakterije ), nakar so to analizali. In ugotovili, da predvsem tipkovnice prenašajo več bakterij:
  • salmonella (znana je predvsem salmonella typhi, ki prenaša tifus)

  • listeria

  • camphylobacter ( normalen predstavnik na koži )

  • Escherichia coli (tudi normalna bakterija, ki živi v erevesju)

Z drugimi besedami, ljudi lahko s tem prestrašijo, vendar lahko povem (imam mikrobiologijo za sabo ), da je vse v mejah normale, če le vzdržujete normalno higieno. Veselo za tipkovnico:) Orginal pa najdete tukaj.


No, jaz pa nimam za sabo mikrobiologije, pa vam lahko povem, da je izmed vseh bakterij, ki smo jim izpostavljeni vsak dan, samo 10...

0 komentarjev