»

The Avengers imeli odlični vikend

Disney je dokazal, da ob dobrem oglaševanju filmom ne more biti hudega.

vir: The Internets
Box Office Mojo - Disneyev film The Avengers je imel po četrtkovi premieri naravnost odličen otvoritveni vikend, vsaj kar se tiče prodaje kino vstopnic. Samo v ZDA so ustvarili 207.4 milijona zelencev v treh dneh, kar je največ doslej in še za četrtino več od naslednje najboljše otvoritve, lanskega zaključka serije o Harryju Potterju. Vrli Američani so seveda izračunali še kup drugih statistik, npr. da je film kot prvi prinesel 100, 150 oz. 200 milijonov domačega zaslužka ali da sicer ni podrl rekorda prvega večera (petek; zmanjkalo je 11 milijonov zelencev, spet v boju z Harryjem), je pa zato raztural v...

94 komentarjev

Češki predsednik Klaus zavrnil prehod skozi detektor kovin med obiskom avstralskega parlamenta

Spiegel Online - Nemški Spiegel piše o pomenljivem dogodku med neuradnim obiskom češkega predsednika Vaclava Klausa v Avstraliji. Klaus je tja odpotoval na simpozij o podnebnih spremembah, kjer naj bi imel tudi predavanje (kot skeptik o obstoju podnebnih sprememb oz. bistvenemu vplivu človeka na njih), tekom obiska pa naj bi imel tudi intervju za avstralsko nacionalno televizijo ABC, in sicer v njihovem studiu znotraj avstralskega parlamenta v Canberri.

Na vhodu v stavbo so ga varnostniki poprosili, naj gre skozi varnostni senzor (detektor kovin), s čimer se Klaus ni strinjal. Njegova vodička Michelle Ainsworth je varnostnikom sicer razložila, kdo je gospod pred njimi, vendar slednji niso bili pripravljeni narediti izjeme. Klaus naj bi na vse to odvrnil, da "tu skozi pa že ne bom šel", se preprosto obrnil in...

76 komentarjev

BSA izdala letno poročilo

Reuters - Prejšnji teden je organizacija BSA, ki preganja uporabnike nelegalne programske opreme, izdala svoje letno poročilo (PDF) o globalnem piratstvu. V njem ugotavljajo, da se je stopnja piratstva zvišala, saj naj bi bilo 41 odstotkov vse nameščene programske opreme nelicenčne. Leto prej je ta delež znašal le 38 odstotkov. Škodo, ki naj bi jo razvijalci imeli zaradi tega, ocenjujejo na 53 milijard dolarjev. Rasla pa je tudi prodaja programske opreme, ki se je okrepila za 14 odstotkov in v letu 2008 dosegla vrednost 88 milijard dolarjev, tako da jim posebej hudo že ni.

Stopnja piratstva naj bi bila najnižja v ZDA, kjer se vrti okrog 20 odstotkov, povsem drugače pa je naprimer na Kitajskem, kjer je kar 80-odstotna. Tudi Rusija ne blesti prav posebej, saj ima črne verzije programov 68 odstotkov računalnikov. Najslabše je v Gruziji, Bangladešu, Armeniji, Zimbabveju, Šri Lanki, Azerbajdžanu in Moldaviji (merjenje stopnje piratstva v državah, kjer niti fizična lastnina ni kaj posebej sveta...

127 komentarjev

Zaprta zaradi nedelujočega prenosnika (in lastnega pohlepa)

Gizmodo - Na dan, ki v sebi skriva določeno simbolno bizarnost praznika, še ena nerazumna novica iz demokratične Kitajske. The Beijing Times poroča o tožbi mlade Kitajke proti gigantu Asusu. Ozadje zgodbe sega v leto 2006, ko je omenjena Huang Jing kupila Asusov prenosnik, ki se je izkazal za nedelujočega. Po večkratnem obisku servisa, kjer problema niso razrešili, se stranka dobila delujoč prenosnik, v katerem pa so serviserji "pozabili" Intelov referenčni primer procesorja, ki ni namenjen končnemu uporabniku.

Oborožena z odvetnikom in omenjenim podatkom je tako gospa Huang od Asusa zahtevala kompenzacijo v protivrednosti 5 milijonov dolarjev, sicer je zagrozila, da bo medijem posredovala lastne izkušnje o obravnavanju reklamacij. Marca 2006 je Asus dosegel, da so tako Huanhovo kot njenega odvetnika aretirali zaradi izsiljevanja. Oba sta bila sicer dobro leto kasneje zaradi pomanjkanja dokazov oproščena. Huangova sedaj Asus toži še enkrat zaradi blatenja dobrega imena, prodaje nedelujočih...

8 komentarjev

CrossOver Office 2.0!

PC Linux Online -

CodeWeavers, vodilni razvijalec programske opreme, ki omogoča uporabo programja za Windows pod Linuxom, je izdal CrossOver Office 2.0. Nova različica priljubljene programske opreme omogoča uporabo zbirke Microsoft Office XP in Adobeovega Photoshopa 7 v okolju Linux brez uporabe emulatorja. Polega tega dodaja podporo tudi japonskim, kitajskim in korejskim različicam programske opreme.

Že prejšnje različice so omogočale uporabo Lotus Notes, Intuit's Quicken, Microsoft Visio, Microsoft Internet Explorer in drugih programov v okolju Linux. Photoshop je za marsikoga ključni program, zato bo nova različica prispevala tudi k širjenju Linuxa na namizja. Uporabo Photoshopa pod Linuxom so si že ogledali na DesktopLinux.com.

CrossOver Office deluje na novih različicah distribucij SuSE, RedHat in Mandrake. Cena ene licence znaša 54,95 dolarjev. Klik!

5 komentarjev

BSA: Microsoftovo orodje?

Vnunet - Še eno 'lahko branje', za lahko noč :). BSA (oz. policija. Hvala, perci [:)]) naj bi namreč na podlagi Microsoftovih in Adobeovih 'zahtev' pridobila sodni nalog za pregled računal švedskega MindArk-a, na katerih naj bi našli 600 nelicenčnih inštalacij programja.

Po besedah MindArkovcev pa naj bi bil v ozadju 'strah' redmondskega velikana (no, v Redmondu je sicer veliko velikih podjetij... :]) pred uspehom igre Project Entropia. Obisk spletne strani naj bi bil spričo narave igre, v kateri naj bi igralci stvari kupovali s pravimi zelenci, celo večji od onega na Slo-Techu, Yahoojo ter podobnih straneh. MindArkovci se seveda kanijo boriti nazaj, del pričakovanih mastnih odškodnin pa naj bi namenili kot skrite nagrade igralcem. Žvenket!

0 komentarjev

Adobeovo programje v kitajščini

The Register - V intervjuju je Bruce Chizen, Adobeov veliki šefe, najavil namero svojega podjetja, da zaradi izjemno visoke stopnje piratstva na Kitajskem podjetje svojih programov ne bo več lokaliziralo. Po njegovih besedah namreč sama lokalizacija stane tričetrt milijona dolarjev, dohodki od prodaje pa dosegajo bore pol milijona zelencev. Med drugim se je pohvalil, da je med zadnjim obiskom Kitajske kupil CD za $3, s kompletnim portfeljem Adobovega programja...

Da pa se odnosi do avtorske lastnine kljub vsemu izboljšujejo, dokazuje tudi Mr. Billov obisk Beijinga, kjer je pozval vlado k resnejšemu pristopu -- saj tudi sama uporablja nemalo nelegalne opreme. Samo MS je zaradi gusarjenja imel v letu 2000 približno $4.1 MRD izpada prihodkov.

2 komentarja