»

PayPal bo prodajal vaše osebne podatke

Slo-Tech - PayPal je uvedel spremembe politike zasebnosti, ki bodo začele veljati 27. novembra. Po novem bodo osebne podatke uporabnikov, denimo njihovo zgodovino nakupov, delili z oglaševalci, ki bodo lahko stregli personalizirane ciljane oglase. Od tega se je sicer možno odjaviti, a je treba to aktivno izbrati (opt out).

Personalizirano oglaševanje ni nič posebej novega, so pa podjetja čedalje bolj domiselna pri iskanju načinov za pridobivanje potrebnih podatkov. Najenostavnejši način je seveda njihov nakup, kar jim bo sedaj nudil PayPal. Ponudniki finančnih storitev imajo namreč precej edinstven vpogled v navade posameznikov. V ZDA že četrtina bank vsaj nekaj osebnih podatkov deli s tretjimi podjetji, po navadi oglaševalci. Še posebej radi to počnejo fintechi.

PayPal ima okrog 390 milijonov aktivnih uporabnikov. Pošteno je treba priznati, da je bil PayPal pri razkritju nove politike gostobesednejši, kot bi moral biti strogo po črki zakona. Zakon v ZDA dovoljuje deljenje skoraj vseh...

17 komentarjev

PayPal in Ebay se razhajata

Slo-Tech - Ebay bo PayPal, ki ga je poldrugo milijardo dolarjev kupil pred dvanajstimi leti, oddvojil v samostojno podjetje. To se bo zgodilo prihodnje leto, prav tako pa bosta odstopila Ebayjev izvršni direktor John Donahoe in finančni direktor Bob Swan, ki podjetje vodi od leta 2008, tako da bosta obe podjetji dobili nova direktorja.

Ideja o razdružitvi Ebayja in PayPala ni nova, saj so jo nekateri večji delničarji (zlasti Carl Icahn) vztrajno ponavljali že dlje časa. Icahn je to naglas povedal v začetku tega leta, a je Donahoe zamisli ostro nasprotoval. Pritisk delničarjev je bil sedaj dovolj močan, da se Ebay deli. Donahoe je sedaj dejal, da je temeljit strateški pregled pokazal, da po letu 2015 ekonomsko ne bo upravičeno držati Ebay in PayPal pod...

18 komentarjev

PayPal beacon

TechCrunch - Naj je spletno nakupovanje še tako popularno, se ogromno robe še vedno proda v fizičnih trgovinah, zato velika imena v e-commerce sceni že nekaj časa intenzivno razmišljajo, kako bi prišla še tja. Ena od opcij naj bi bila mobilna plačila - telefon imamo itak vedno v žepu, zakaj torej ne. O njih se veliko govori pred vsakokratno predstavijo svežih iPhonov (danes, hihi) oz. Droidov, pa potem nikoli nič ni.

Good Guy PayPal je mnenja, da so tokrat (pa res) našli recept. Pravi se mu beacon in je v bistvu usb ključek s pripadajočim polnilcem, ki bo stal $100 in naj bi ga trgovci vstavili v prvo vtičnico, ga priklopili na svoje brezžično omrežje ter vkucali svoje PayPal podatke. To bi potem bilo to. Naprava bi...

32 komentarjev

PayPal bo olajšal odmrzovanje sredstev

CNN - PayPal je napovedal, da se v prihodnjih mesecih obetajo korenite spremembe, ki bodo olajšale poslovanje z uporabniki. Gre predvsem za težavo zamrznjenih sredstev, kar PayPal stori, kadar zazna sumljive transakcije. To je plemenita ideja, s katero PayPal preprečuje pranje denarje in prevare (kupci na primer lahko dobijo denar nazaj, če jih prodajalec ogoljufa), a se je precej izrodila. Rutinsko blokiranje računa za 21 dni ob najmanjšem sumu nečednih poslov in možnost podaljšanja blokade za 180 dni sta marsikomu povzročila precej nevšečnosti. To se ima spremeniti, zagotavlja PayPalov lastnik eBay.

Zgodilo se je namreč mnogo ljudem, tudi precej Slovencem. Ko PayPal račun enkrat iz tega ali onega razloga zamrzne, je odmrznitev sila težko doseči. PayPal terja...

25 komentarjev

PayPal bo odprl svojo trgovino za aplikacije

PC World - PayPalov Osama Bedier je napovedal, da bo še letos odprl trgovino z aplikacijami, kjer bodo lahko razvijalci prodajali svoje izdelke trgovcem in uporabnikom na PayPalu. Podobno je lani storil Ebay, ko je svoj Selling Manager spremenil v odprt repozitorij in izložbeno okno za aplikacije zunanjih razvijalcev. PayPal je lani že odprl svojo platformo za plačila prek interneta, to pa je naslednji korak v agresivni strategiji za privabitev zunanjih razvijalcev. Kot pravi Bedier, želijo, da postane PayPal prva asociacija razvijalcev ob omembi besede plačilo. Na konferenci Future of Web Apps je še povedal, da je končni cilj podjetja postati izvajalec plačil, ki ga bomo uporabljali tudi za plačevanje v delikatesah, na bencinskih črpalkah, parkomatih itn. Več o tem.

3 komentarji