»

Kubanci so vikend preživeli v temi

Slo-Tech - Na Kubi že drugi dan skušaj ponovno vzpostaviti elektroenergetsko omrežje, potem ko je v petek ob 11. uri po lokalnem času v celotni državi omrežje klecnilo. Gre za najhujši izpad po letu 1991, pred izpadom pa so napovedovali redukcije in druge ukrepe za znižanje porabe električne energije.

Danes, torej dva dni po začetku težav, je še vedno večji del otoka brez električne energije. Situacijo so včeraj zasilno rešili, a je ponoči ponovno izpadel del omrežja. Trenutno so brez električne energije na zahodni polovici otoka, kar vključuje tudi prestolnico. Za zdaj ni jasno, kdaj bodo tehniki uspeli ponovno zagotoviti delovanje omrežja. Ena največjih elektrarn Antonio Guiteras na otoku naj bi bila glavni razlog za težave, saj je zaradi tehnične napake prenehala proizvajati električno energijo v petek okrog 11. ure. Sledile so kaskadne preobremenitve in izklopi.

Danes so jo ponovno zagnali, zato je pričakovati normalizacijo razmer. Kubanski premier je izpostavil zastarelo...

78 komentarjev

Španija omejuje oglaševanje kriptovalut, na Kosovo po prepovedi razprodaja opreme

Slo-Tech - Španija je napovedala ostro regulacijo oglaševanja kriptovalut in z njimi povezanih produktov, kar vključuje tudi družbena omrežja in vplivneže (influencers). Njihova agencija za trg vrednostnih papirjev CNMV (Comisión Nacional del Mercado de Valores) bo organizirala tudi velike kampanje, v katerih bo prebivalstvo opozarjala na tveganja, ki jih prinaša nakup tovrstnih instrumentov.

Španska vlada je sporočila, da bodo morali oglaševalci in podjetja vsaj 10 dni pred oglasno kampanjo obvestiti CNMV, če bo kampanja merila na več kot 100.000 ljudi. CNMV bo spremljal oglase in odredil, da se morajo vanje vključiti opozorila o tveganjih. Pravila veljajo tudi za vplivneže na družbenih omrežjih, ponudnike storitev in tudi oglaševanje v imenu tretje osebe. Spomnimo, ko je nogometaš Andres Iniesta novembra na Twitterju samo omenil eno izmed kriptomenjalnic, CNMV takoj reagiral in ga opozoril, da se mora pred nakup kriptovalut natančno poučiti o njih in da to svetujejo tudi drugim ljudem.

148 komentarjev

Libanon je v temi

Slo-Tech - V soboto je večji del Libanona zajela tema, saj je zaradi izpada dveh največjih termoelektrarn razpadlo električno omrežje v državi. Že pred tem so bile redukcije del vsakdana, tako da je večina gospodinjstev imela le nekaj ur električne energije dnevno, sedaj pa nimajo niti tega. Elektrarnama Deir Ammar in Zahrani, ki skupno z dobrimi 870 MW zagotavljata približno tretjino električne energiji, je zmanjkalo dizelskega goriva. Zaradi hude finančne krize, ki traja že tretje leto, Libanon nima dovolj deviznih rezerv za nakup goriva. Po podatkih Svetovne banke je v Libanonu tretja najhujša finančna kriza na svetu po letu 1800.

Pričakovati je, da bo mrk trajal nekaj dni. V tem času bodo skušali zagotoviti nove zaloge dizelskega goriva. Z Irakom so sicer podpisali pogodbo o dobavi 80.000 ton nafte mesečno, kar bo zadoščalo za minimalno vzpostavitev električnega omrežja z redukcijami. Električna energija bo gospodinjstvom na voljo štiri ure dnevno. Omrežje naj bi ponovno vzpostavili šele...

50 komentarjev

Samsung zaradi izpada elektrike prekinil proizvodnjo čipov v Teksasu

Slo-Tech - Tovarne za proizvodnjo čipov so zelo občutljive na nenapovedane izpade električne energije, saj zaradi proizvodnega postopka na pol izdelane rezine lahko le zavržejo. Ko je decembra za eno uro zmanjkalo elektrike v Micronovi tovarni na Tajvanu, so zaradi škode celo špekulirali, da bi to utegnilo povzročiti rast cen pomnilnika na trgu. Ko je konec leta 2019 v Samsungu za eno minuto zmanjkalo elektrike, so potrebovali nekaj dni za ponovni zagon proizvodnje, škoda pa je bila milijonska. Leta 2018 so zaradi polurnega izpada v drugi Samsungovi tovarni imeli za 40 milijonov evrov škode.

Zaradi tega se je Samsung odločil preventivno prekiniti proizvodnjo čipov v Teksasu, kjer so ravno te dni obsežni izpadi električne energije zaradi hudega mraza. Teksas je zajela snežna nevihta, kakršne ni bilo v zadnjih 50 letih. To je povzročilo veliko povečanje potreb po vseh vrstah energije, tudi električne. Teksas, ki ni močno povezan z ameriškim elektroenergetskim sistemom, in kjer distribucijsko...

69 komentarjev

V Ukrajini potrjen drugi električni mrk zaradi hekerjev

vir: Reuters
Reuters - Decembra 2015 je v Ukrajini 80.000 gospodinjstev za več ur ostalo brez električne energije, ker so hekerji organizirano napadli ukrajinsko energetsko mrežo na več točkah. Prvemu hekerskemu napadu na elektroenergetsko omrežje običajno sledi drugi, kar se je zgodilo lanskega decembra. Med 17. in 18. decembrom lani so v severnem delu ukrajinske prestolnice Kijev ostali brez električne energije, preiskava pa je sedaj potrdila, da je šlo za hekerski napad, neuradne vire navaja Reuters.

Preiskava je doslej pokazala, da so hekerji napadli delovne postaje in krmilne sisteme SCADA, ki so bili povezani na 330-kilovoltno razdelilno transformatorsko postajo za severni del Kijeva. Ukrajinski elektrodistributer Ukrenergo je...

10 komentarjev

Prvi izpad električne energije zaradi hekerjev

Termoelektrarna Burštin, Ivano-Frankivsk

Slo-Tech - Dočakali smo prvi izpad električne energije, ki so ga zakrivili hekerji. Lani 23. decembra je 80.000 gospodinjstev v mestu Ivano-Frankivsk na zahodu Ukrajine ostalo brez električne energije. Prvi dokazi so kazali, da je zlonamerna programska oprema (malware) izključila razdelilne transformatorske postaje na širšem območju Ivano-Frankivska. Podrobnejša analiza je razkrila, da je malware odigral pomembno vlogo pri odprtju dostopa do ključne infrastrukture, ni pa bil izključni krivec; napadalci so morali nekaj postoriti tudi sami.

Kot so ugotovili v SANS ICS, je bil izpad energije brez dvoma posledica internetnega napada na ukrajinski elektroenergetski sistem. Napadalci so izvedli dobro načrtovan in skrbno pripravljen...

15 komentarjev