»

Western Digital ponudil diske s kapaciteto 32 TB

Slo-Tech - Proizvajalci diskov z različnimi triki še vedno uspešno dvigujejo kapacitete 3,5-palčnih shramb podatkov. Western Digital je predstavil tri nove modele, ki dosegajo 26 TB v klasični tehnologiji in 32 TB s prekrivnim zapisom magnetnih sledi. Model DC HC590 ima osnovno kapaciteto 26 TB, kar so dosegli s kar enajstimi ploščami, ki so jih stlačili v ohišje. Disk ima 512 MB predpomnilnika, priključka SAS in SATA ter hitrost vrtenja plošč 7200 obratov na minuto. Večji brat DC HC690 zmore 32 TB, ker podatke zapisuje v prekrivnem načinu UltraSMR (shingled magnetic recording), kjer se sledi delno prekrivajo. To nekoliko upočasni delovanje, a poveča kapaciteto. V ostalih pogledih je manjšemu bratu enak. Oba modela sta namenjena poslovni rabi.

Klasični model doseže hitrost do 291 MB/s (na obodu), SMR pa 276 MB/s. Diski v stanju pripravljenosti porabijo okrog 5 W, ob delovanu pa dvakrat več. Tretji predstavnik WD Gold 26 TB pa ni namenjen poslovnim uporabnikom, temveč je na prodaj tudi v...

7 komentarjev

Western Digital s klasičnimi diski do 22 TB, s SMR pa 26 TB

Slo-Tech - Letvica za kapaciteto diskov se dviguje, saj je Western Digital s svojimi izdelki ravno presegel 26 TB. Predstavili so diska s kapaciteto 26 TB in 22 TB ter več SSD-jev za strežnike in nekaj cenejših SSD PCIe 4.0 za domačo uporabo.

Največji disk Ultrastar DC HC670 s kapaciteto 26 TB uporablja tehnologije SMR, zaradi katere so sicer diski nekoliko počasnejši, a lahko zaradi delnega prekrivanja sledi zapišejo bistveno več podatkov. Western Digital je sicer pred dvema letoma poskrbel za pravi škandal, ko je to tehnologije uvedel tudi v poslovne diske, ne da bi to jasno navedel, zato se je potem rodila družina WD Red Pro, ki ima to jasno definirano. Družina WD Red Plus, v katero sodi najnovejši 22-TB disk, pa še vedno uporablja konvencionalni način zapisovanja (CMR). Doslej so največji diski s CMR zmogli 20 TB, s SMR pa 22 TB, kolikor je v začetku leta ponudil Seagate.

Kapaciteta brez CMR je torej 22 TB, zato se bodo tako prostorni diski pojavili v več družinah: Ultrastar, WD Purple,...

14 komentarjev

Samsung začel proizvodnjo 32-TB SSD-ja

Slo-Tech - Najavili so ga že pred poldrugim letom, sedaj pa so uspeli proizvodni postopek urediti do te mere, da se pričenja množična proizvodnja. Iz Samsunga sporočajo, da so začeli izdelovati najprostornejši SSD-ji, ki lahko shrani kar 32 TB podatkov. Naprava, ki ima 40 GB lastnega pomnilnika DDR4, zagotovo ne bo poceni. Natančne cene Samsung še ni razkril.

SSD z imenom PM1643 sede v klasično 2,5-palčno kletko, vsebuje pa 32 osemgigabitnih kompletov čipov NAND. Posamezen čip meri 512 Gb in uporablja tehnologijo TLC, torej ima v eni celici zapisanih osem bitov. Da so lahko na tako majhen prostor stlačili toliko čipov, so jih zložili vertikalno (TSV). Samsung zagotavlja, da novi pogoni zmorejo 400.000 bralnih operacij na sekundo in 50.000 pisalnih. Hitrost branja in...

68 komentarjev

Osem terabajtov brez helija iz Seagata

Seagate - Seagate nadaljuje postavljanje rekordov v gostoti zapisa podatkov. Predstavili so disk, ki zmore shraniti 8 TB podatkov, kar je tretjino več od njihovega dosedanjega rekorderja. Pri tem povejmo, da so se izognili uporabi helija, ki jo je vpeljal Western Digital, ampak so raje uporabili SMR.

Bližanje fizikalnim omejitvam pri gostoti zapisa podatkov na magnetne nosilce terja uporabo trikov, da lahko na enako velike plošče stlačimo več. Konkurenca se je tega lotila s polnjenem diskov s helijem, ki je pravzaprav precej okoren način. Ker je helij lažji in povzroča manj upora, je mogoče v enako prostornino stlačiti več magnetnih plošč za zapis podatkov, medtem ko sama gostota ni kaj večja. Western Digital je tako uspel izdelati 3,5-palčne diske s kapaciteto 6 TB.

V Seagatu so vmes raje izpopolnjevali zapis podatkov SMR, s čimer so letos...

33 komentarjev

Danci dosegli rekord v hitrosti prenosa podatkov prek optike

Heise - Raziskovalci s Tehniške univerze na Danskem (DTU) so prikazali najvišjo hitro prenosa podatkov po optičnem vodniku (izjava za javnost v danščini). Dosegli so hitrost prenosa 43 terabitov na sekundo, kar je skoraj dvakrat hitreje od 26 Tb/s, kolikor je leta 2011 dosegel Tehnološki inštitut v Karlsruheju (KIT).

DTU in KIT sta v zadnjih letih postavila več rekordov v hitrosti prenosa podatkov po optičnih vlaknih. DTU je leta 2009 kot prvi presegel magično mejo enega terabita in potem do leta 2011 nekajkrat izboljšal svoj rekord, dokler ga ni prehitel KIT. Sedaj so Danci spet prevzeli štafetno palico.

Za prenos podatkov so uporabili kabel japonskega podjetja NTT, ki ima sedem ločenih sredic z ustreznimi ovoji, a hkrati ne zaseda več prostora kot običajen optični kabel. Uporabili so...

19 komentarjev

BT in Alcatel demonstrirala 1,4 Tb/s po obstoječi optiki

Slo-Tech - V laboratoriju so prek optičnih vlaken že uspeli poslati podatke s hitrostjo več kot 26 Tb/s, z večlaserskimi sistemi pa celo hitreje kot 100 Tb/s. V realnosti so te številke seveda precej nižje, zato na primer podmorski kabli za doseganje hitrosti več terabitov na sekundo uporabljajo več vlaken s po več valovnimi dolžinami svetlobe. Kako hitro pa gredo širokopasovne povezave za uporabnike na kopnem? Britanci preizkušajo terabitne povezave.

Alcatel-Lucent in BT sta v Londonu na preizkusu dosegla prenos podatkov s hitrostjo 1,4 Tb/s po 410 kilometrov dolgi povezavi. Povezavo med BT Towerjem v Londonu in raziskovalno ustanovo Adastral Park v Ipswichu v Suffolku so sestavili iz sedmih 200-gigabitnih kanalov, po katerih so podatke prenesli v Ipswich in nazaj.

...

26 komentarjev