»

Koliko polnjenje telefonov do 80 odstotkov res varuje baterijo?

Slo-Tech - Apple je lani uslišal večkrat ponovljeno modrost, da bi baterije živele dlje, če jih ne bi nikoli napolnili čisto do konca ali povsem spraznili. Zato ima iPhone 15 funkcijo varčevanja, ki polnjenje zaustavi pri 80 odstotkih. Pričakovali smo veliko, rezultati pa so bolj klavrni, ugotavlja urednica MacRumors Juli Clover. Svojemu telefonu je že spočetka vključila to funkcijo in je ni nikoli ugasnila.

Rezultati je niso navdušili. Od septembra 2023 do danes je pridno polnila telefon do 80 odstotkov. Več mesecev je kapaciteta baterije, ki jo štejemo kot merilo za njeno ohranjenost, ostala pri 97 odstotkih nazivne kapacitete. Kasneje se je začela hitro zniževati, sedaj pa po 299 ciklih znaša 94 odstotkov. To ni katastrofalno slabo, a hkrati tudi nič posebnega. Dva druga člana uredništva, ki funkcije nista uporabljala, sta po 329 in 271 ciklih pristala pri 87 in 90 odstotkih. Ob tem velja poudariti, da se telefon včasih napolni do 100 odstotkov. To je tovarniška nastavitev, ker Apple s...

67 komentarjev

Prihaja Quick Charge 3.0 za še hitrejše polnjene telefonov

Slo-Tech - Qualcomm je najavil nov standard za hitro polnjenje baterij v pametnih telefonih, ki bo omogočal polnitev od 0 do 80 odstotkov v 35 minutah. Pričakujemo ga v zmogljivem čipu Snapdragon 820, deležni pa ga bodo tudi kupci cenejših telefonov s čipi Snapdragon 620, 618, 617 in 430.

Gre za tretjo generacijo Qualcommove tehnologije za hitro polnjenje telefonov. Quick Charge 1.0 (iz leta 2012) je v pol ure baterijo napolnil do 30 odstotkov, Quick Charge 2.0 (iz leta 2013) do 60 odstotkov, tretja generacija pa kar do 80 odstotkov. Quick Charge ni fizični standard v smislu posebnega priključka, temveč ga morata podpirata telefon in polnilec, ki pa lahko uporabljata kar USB A, micro-USB, USB-C...

6 komentarjev

Samsung razvil nov tip litij-ionskih baterij

Nature - Samsung je razvil nov tip litijevih baterij, ki omogočajo shraniti približno 80 odstotkov več energije v enako prostornino in podobno maso. O dosežku pišejo v znanstvenem članku v Nature, kar seveda pomeni, da gre za raziskovalen projekt v zelo zgodnji fazi, ki se bo mogoče zgodil čez nekaj časa, mogoče pa sploh ne v trenutni obliki.

Pri litij-ionskih baterijah med polnjenjem in praznjenjem z anode na katodo in nazaj potujejo litijevi ioni. Anoda je običajno iz grafita, v katerem so pri napolnjeni bateriji naloženi litijevi ioni, medtem ko je katoda iz kovinskega oksida. Samsungovi znanstveni so ugotovili, kako bi lahko namesto grafita v anodi uporabili silicij. To ni čisto nova ideja, a je bila doslej praktična izvedba skoraj nemogoča, saj ima silicij sitno lastnost, da se njegova prostornina med cikli polnjenja in praznjenja spreminja. To je...

55 komentarjev

V Braziliji morajo ISP-ji zagotavljati 80 odstotkov plačane hitrosti

Slo-Tech - V Braziliji se zelo trudijo, da bi internetno povezljivost države dvignili na nivoje, ki so primerljivi s Severno Ameriko, Evropo in Azijo. Sem sodi tudi zagotavljanje hitrosti dostopa do interneta, kjer ponudniki ne bodo smeli več prodajati megli, saj bodo obvezani zagotavljati vsaj 80 odstotkov naročene hitrosti. To je približno enako razmerje, kot je v Evropi.

Tako kot pri nas je tudi v Braziliji popularno prodajanje internetnih priključkov z magično besedo do pri navedbi hitrosti. Medtem ko so naši operaterji sorazmerno pošteni in naročene hitrosti praviloma dosegamo (raziskave kažejo, da v Evropi dobimo 75 odstotkov tega, kar plačamo, včasih pa je bilo še slabše), je v Braziliji precej drugače. Do leta 2012, ko je...

16 komentarjev

Binney: NSA hrani 80 odstotkov klicev v ZDA

Slo-Tech - William Binney, ki ga poznamo kot enega največjih žvižgačev iz NSA iz predsnowdovskega obdobja, je ta teden potoval po Evropi, kjer je razkril marsikatero neprijetno informacijo o NSA. Med drugim je dejal, da NSA v nasprotju z lastnimi zagotovili beleži 80 odstotkov vseh klicev v ZDA, tudi njihovo vsebino.

Binney je oktobra 2011 zapustil vrste NSA, kjer je služboval trideset let, ker ni odobraval premikov k množičnemu nadzoru, ki so se začeli dogajati po napadih na WTC. Postal je žvižgač, a je to počel toliko premišljeno, da ni obtožen veleizdaje in se mu ni treba skrivati v Rusiji. Predvsem ni iz NSA odnesel nobenih dokumentov, kar je storil Snowden.

Prejšnji četrtek je Binney pričal v nemškem bundestagu, kjer teče parlamentarna preiskava o prisluškovanju...

7 komentarjev

Nove baterije iz HP

vir: Neowin
The inquirer - Hewlett-Packard bo začel ponujati nove baterije z imenom Sonata za prenosne računalnike, za katere garantira vsaj tri leta delovanja brez izgube kapacitete. Razvili so jo v podjetju Boston Power, HP pa jo je modro kupil in vgradil v svoje prenosnike Enviro. Za doplačilo 30 dolarjev dobite baterijo, ki po testiranjih HP-ja zmore 1000 ciklov polnjenja in praznjenja brez upada kapacitete, kar je nekako trikrat več od običajnih - od tod triletna garancija. Poleg tega naj bi bilo baterijo v pol ure moč napolniti na osemdeset odstotkov nazivne kapacite, kar pride prav, ko se mudi. Posebej ponosni so na zelenost baterije, pravijo, saj tako uporabnikom ne bo treba menjati baterij pred amortizacijo prenosnika, kar pomeni manj smeti.

13 komentarjev