»

Kaj vse je Apple napovedal na Glowtimu

Slo-Tech - Včeraj zvečer po slovenskem času se je končal Applov dogodek It's Glowtime, ki je bil klasična Applova nališpana novinarska konferenca. Predstavili so več novosti, med katerimi je največ pozornosti seveda pritegnil nov nabor pametnih telefonov iPhone 16. Izvedeli pa smo več podrobnosti tudi o slušalkah AirPods 4, pametni uri Apple Watch 10.

Novi telefoni bodo na voljo v izvedenkah iPhone 16, iPhone 16 Pro, iPhone 16 Plus in iPhone 16 Pro Max. Telefoni bodo imeli hitrejši procesor A18, ki bo potreben za poganjanje umetne inteligence, ki jo posrečeno imenujejo Apple Intelligence. Poleg AI vsebujejo tudi VI - Visual Intelligence - ki avtomatično išče prizore za fotografiranje. Če na primer fotografiramo plakat s podatki o predstavi in ali ročni planer, lahko datume avtomatično doda v digitalni koledar. S tem je povezan tudi novi gumb Camera Control, ki VI sproži. V modelih Pro bo na voljo tudi telefoto kamera, širokokotna kamera z 48 milijoni pik in kamera Fusion s prav toliko pik. Osnovni model ima 6,1-palčni zaslon, Plus pa večjega 6,7-palčnega. Varianti Pro in Pro Max imata 6,3-palčni oziroma 6,9-palčni zaslon. Osnovni iPhone 16 stane 800 dolarjev, dražji modeli pa 900 dolarjev, 1000 dolarjev in 1200 dolarjev.

Prihaja tudi...

21 komentarjev

Apple s solidnim četrtletjem

Slo-Tech - Apple je v minulem četrtletju dosegel pričakovanja investitorjev in vodstva, so sporočili iz podjetja. Ustvarili so 85,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je povzpel na 21,5 milijarde dolarjev, kar je osem odstotkov več kot lani. Delnica na objavo rezultatov praktično ni reagirala.

Najslabše se je Apple odrezal na Kitajskem, kjer je prodaja padla za šest odstotkov, saj je konkurenca huda. Glavni konkurent je Huawei, na trgu pa je še kopica drugih proizvajalcev pametnih telefonov. Apple še vedno levji delež prihodkov ustvari prav s prodajo iPhona, ki se je sicer nekoliko skrčila na 39,3 milijarde dolarjev (lani 39,7 milijarde dolarjev). Delež prihodkov od iPhona vztrajno pada in je dosegel najnižjo raven v zadnjih štirih letih, kar kaže na večjo raznolikost poslovanja.

Povečanje prihodkov je v glavnem posledica boljše prodaje storitev in iPada. V segmentu Apple TV+ in Apple Music je bila rast kar 14-odstotna. V...

29 komentarjev

Apple predstavil nove macbooke pro z močnejšimi čipi družine M1

vir: Apple
Apple - Po tem, ko so v Applu prejšnji mesec pokazali nove iphone in tablice, so bili tokrat na vrsti prenosniki - in to zmogljivi macbooki pro, z novima sistemskima čipoma M1 Pro in M1 Max.

V Applu prve jesenske prezentacije z iphoni 13 niso želeli motiti še s prenosniki in razlog je precej očiten, ko pogledamo, na čem sveže najavljeni inačici linije macbookov pro - MacBook Pro 14 in 16, stojita. To sta prva nova člana družine sistemskih čipov M1 po uvodnem izpred leta, ki je razburkal področje računalniških procesorjev za domačo rabo. M1 Pro in M1 Max sta bistveno močnejša od svojega predhodnika, tako v procesorskem kot še posebno v grafičnem smislu. Njun procesorski del sestavlja osem hitrejših in dve počasnejši jedri, medtem ko ima M1 konfiguracijo 4/4. Pro in Max se najbolj razlikujeta v grafičnem in pomnilniškem oziru; prvi ima 16-jedrni GPU in 32 GB Rama s prepustnostjo 200 GB/s, drugi pa vsega naštetega natanko dvakrat toliko. Oba sta napravljena v TSMCjevem 5-nanometrskem...

112 komentarjev

Apple najavil slušalke AirPods Pro

vir: Apple
Apple - Po mesecih ugibanj so v Applu vendarle oznanili naprednejšo inačico slušalk AirPods, z vgrajenim filtriranjem hrupa.

Applove brezžične slušalkice AirPods so bile ob nastopu pred tremi leti deležne precejšnje skepse, če ne celo posmeha, a so kljub temu postale nesporni statusni simbol in močno pomagale pri prodoru pametnih slušnih naprav. Ker smo od poletja poslušali ugibanja, da bodo dobile zmogljivejšo inačico s filtriranjem hrupa, smo bili rahlo presenečeni, da jih Apple ni predstavil na septembrskem dogodku. Očitno takrat še niso bile povsem nared - so pa zato sedaj.

Novinke so poimenovali AirPods Pro in so zaradi aktivnega dušenja hrupa seveda notranje (in-ear), za razliko od originalnih. Sistem za filtriranje je po opisu sodeč logično povzet po tistih iz Beatsovih slušalk, le močno pomanjšan. Uporablja dva mikrofončka, ki ju poleg tega izkorišča še za prilagoditev zvoka uporabnikovemu slušnemu kanalu. Napravice omogočajo tudi nastavljivo odprtost. Strojna sredica je sicer...

48 komentarjev

Applovi četrtletni rezultati slikajo negotovo prihodnost

vir: Wikipedia
Apple - Zadnje četrtletje poslovnega leta 2018 se za Apple ni izteklo prav bleščeče, zlasti ne za družbo, ki je bila pred slabega pol leta razglašena za prvo bilijon dolarjev vredno zasebno podjetje. Da bodo rezultati slabši, se je sicer vedelo že kmalu po novem letu, ko je bilo vodstvo prvič v zadnjih šestnajstih letih primorano popraviti kvartalne napovedi, za kar so okrivili ohlajanje kitajskega trga in slabšo prodajo iPhonov.

Skupni prihodki četrtletja so tako znašali dobrih 84 milijard, kar je 5 % manj kot v enakem lanskem obdobju, dobiček pa se je ustavil tik pod 20 milijardami, kar je pol odstotka manj kot lani. Če pogledamo malo podrobneje, so iPhoni v prihodke prispevali 52 milijard, kar pomeni 15 % padec...

97 komentarjev

Apple je spet ravno dovolj izboljšal iPhone

Slo-Tech - Predstavljen je iPhone 7, kot pričakovano brez izhoda za slušalke in z nekateri drugimi novostmi, na pogled pa zelo podoben prejšnjim dvem. Apple tokrat po dveh letih ni zamenjal dizajna, samo malo ga je dodelan in vsaj ena barva je popolnoma nova. Plastični trakovi, ki prepuščajo antenski signal so pomaknjeni proti robu ohišja, prehodi med steklom na sprednji strani in aluminijem pa so bolj...

418 komentarjev