»

Linuxov delež na namiznih računalnik še vedno raste

Slo-Tech - Nadaljuje se dobro leto za Linux, ki še naprej pridobiva tržni delež. V začetku leta je prvikrat presegel štiri odstotke med namiznimi računalniki, sedaj pa je še desetino bolj razširjen. Statistike za julij kažejo, da je dosegel 4,45-odstotni tržni delež. Še pred letom dni je bil njegov delež komajda triodstoten, nihanja med meseci pa so manjša od te razlike. Trend je že leto dni izrazito pozitiven, julija pa je dosegel rekord.

O razlogih lahko le špekuliramo. Podpora za Windows 10 se izteče oktobra 2025, kar je še precej oddaljen mejnik. Tržni delež Windows je sicer precej stabilen, na drugem mestu je macOS, tretji pa je ChromeOS. Pomemben dejavnik je gotovo boljša podpora za igre na Linuxu, kjer s Steam Deckom večjih težav ni več. Linux ima aduta tudi pri uporabnikih, ki cenijo zasebnost, odprtokodnost in transparentnost. Dobro se znajde tudi na starejših napravah, ki postajajo nezmožne poganjati nove verzije Windows. Precej drugače je na mobilnih napravah, kjer ima Android...

142 komentarjev

Linux prvikrat presegel 4-odstotni tržni delež

Slo-Tech - Rast tržnega deleža operacijskega sistema Linux se nadaljuje. Po merjenju StatCounterja je med namiznimi računalniki prvikrat v zgodovini presegel štiriodstotni delež. Do treh odstotkov je Linux potreboval 30 let, za zadnjo odstotno točko pa manj kot leto dni. V Sloveniji je njegov delež sicer nekoliko nižji in znaša 2,4 odstotka, najvišji pa je v Aziji, kjer je presegel pet odstotkov.

Razlogov za rast njegove priljubljenosti je bržkone več, nekaj pa so jih skušali identificirati pri ZDNetu. V resnici je Linux že vrsto let najbolj priljubljeni ekosistem, če upoštevamo, da predstavlja srce Androida. A če se omejimo na namizne računalnike, je Linux od nekdaj šepal, dasiravno mu moramo tudi tu prišteti še poltretji odstotek ChromeOS.

Seveda nič ne kaže, da bo Linux v bližnji prihodnosti izpodrinil Windows, kar pa niti ni cilj. A Linux je v primerjavi s prejšnjim desetletjem dozorel. Na Linuxu tečejo igre, saj ima podporo za Steam. Uporabniška izkušnja je prijaznejša, saj sta tako...

60 komentarjev

Windows 10 ima milijardo uporabnikov, v pripravi prenova uporabniškega vmesnika

Gizmodo - Microsoftov novi operacijski sistem Windows 10 je v zadnjih šestih mesecih pridobil sto milijonov novih uporabnikov in presegel magično mejo milijarde. Že avgusta lani je dosegel 50-odstotni tržni delež med namiznimi računalniki, kar je soliden uspeh za tedaj štiri leta star sistem. Ob izidu je Microsoft napovedoval, da se bo to zgodilo v dveh do treh letih, a je bil na mobilnem trgu Windows 10 sprejet sila mlačno - Android je tu premočan. Mirosoft je že leto po izidu Windows 10 povedal, da je na mobilnem trgu ne načrtujejo revolucije.

Tržni delež Windows 10 se bo povečeval še lep čas, ker Microsoft ne bo izdal nove verzije Windows. Namesto tega vsakih šest mesecev pripravijo posodobitev, ki je formalno še vedno Windows 10. Prinašajo pa te nove posodobitve lahko tudi večje spremembe, kot na primer vgrajen podsistem za Linux s polnokrvnim jedrom.

V eni izmed novih verzij Windows 10 pa lahko pričakujemo osvežen uporabniški vmesnik. Razlike bodo predvsem barvne, saj se bo meni Start...

65 komentarjev

Ostala le Android in iOS, zbogom konkurenca

Slo-Tech - V drugem četrtletju tega leta se je prvikrat zgodilo, da sta Android in iOS skupaj presegla 99-odstotni tržni delež na trgu pametnih telefonov. Windows Phone je obstal pri 0,6 odstotka, BlackBerry pri 0,1 odstotka, vsi ostali operacijski sistemi pa imajo še manjši tržni delež. V drugem četrtletju je bilo sicer prodanih 344 milijonov pametnih telefonov, kar je za štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Tedaj sta omenjena prvaka sicer skupno obvladovala 96,8 odstotkov trga.

Med proizvajalci je na prvem mestu Samsung z 22,3-odstotnim tržnim deležem (+0,5 odstotne točke glede na lani), sledijo Apple z 12,9-odstotnim (-1,7 odstotne točke), Huawei z 8,9 odstotki, Oppo s 5,4 odstotki in Xiaomi s 4,5 odstotki. Preostali proizvajalci predstavljajo skoraj polovico trga, torej je...

44 komentarjev

Zmagovalci leta 2013: Windows in Internet Explorer

Slo-Tech - Tako po izteku leta se spodobi pogledati, koliko odstotkov tržnega deleža so pridobili ali izgubili najpopularnejši operacijski sistemi in brskalniki. V prvi kategoriji že dlje časa vodi Microsoft in gre le za vprašanje hitrosti odmiranja starih verzij, pri brskalnikih pa je zgodba zelo zanimiva, saj je spet v vodstvu prav Microsoft.

V zadnjem letu je delež Windows ostal praktično nespremenjen, in sicer je z 91,6 odstotka padel na 90,7 odstotka. Nekoliko je pridobil Mac OS X, ki je dosegel 7,5 odstotka (na začetku 7,1 odstotka), medtem ko Linux vegetira okrog pol drugega odstotka. Procentualno mu je sicer uspela osupljiva 40-odstotna rast, a je še vedno pri skromnem 1,7 odstotku.

Razrez po verzijah je zanimivejši. Julija se je začela resnejša migracija z Windows XP, ki je leto začel pri 39 odstotkih in končal 10...

148 komentarjev

Linuxov tržni delež dosegel odstotek

Slashdot - Na Net Applications redno spremljajo, katere operacijske sisteme in brskalnike uporablja 160 milijonov obiskovalcev spletnih strani, ki sodelujejo v HitsLink, in te informacije vsak mesec obdelajo in objavijo. Zadnji rezultati o tržnih deležih operacijskih sistemov v aprilu so zanimivi predvsem zato, ker je Linux po njihovih podatkih prvikrat presegel magično mejo en odstotek. Windows je izgubil nekaj desetink odstotnih točk in dosegel nov minimum pri 87,9 odstotka, Maci se z 9,73 odstoka držijo, kjer so bili, Linux pa je poskočil z 0,9 odstotka marca na 1,02 odstotka.

Razčlenitev po verzijah operacijskih sistemov kakšnih bistvenih pretresov ne kaže. Še vedno prepričljivo vodi Windows XP z 62,21 odstotka, ki se mu priljubljenost zlagoma zmanjšuje, malenkost je pridobila Vista in dosegla 23,90 odstotka.

236 komentarjev