»

AMD bo kupil ZT Systems

Slo-Tech - AMD bo prevzel podjetje ZT Systems, ki se ukvarja z izdelavo strežnikov, za kar bo odštel 4,9 milijarde dolarjev. Tri četrtine kupnine bodo poravnali v denarju, četrtino pa v lastnih delnicah. Delničarji AMD-ja so bili nad napovedjo navdušeni, saj je delnica AMD danes pridobila 4,2 odstotka (res pa je bil na borzah pozitiven dan). S prevzemom želi AMD resneje konkurirati Nvidii, ki postaja vodilni igralec na trgu.

Podjetje ZT System iz New Jerseya, ki bo postalo del AMD-jevega oddelka Data Center Solutions Business, bo sicer razkosano. AMD bo obdržal oddelka za načrtovanje poslovnih sistemov in za stike s strankami, prodali pa bodo proizvodni del, saj ne želijo konkurirati Dellu, HP-ju in podobnim. Glavne stranke ZT-ja so lastniki in upravljavci podatkovnih centrov, ki se v zadnjem času posvečajo umetni inteligenci. AMD-jeva izvršna direktorica Lisa Su je v nagovoru delničarjem dejala, da bodo s prevzemom ZT dobili močnejšo prisotnost na tem področju in da bodo strankam omogočili...

2 komentarja

Pred Intelom so hudi časi

Slo-Tech - Včeraj je v četrtek ob razgrnitvi poslovnih rezultatov za minulo četrtletje razočaral vse, od zaposlenih do investitorjev. Ustvarili so več kot 1,6 milijarde dolarjev izgube, kar je štirikrat več od četrtletja pred tem. Prihodki ne rastejo po pričakovanjih, saj so z 12,8 milijarde dolarjev upadli za odstotek. Pred Intelom je težavno obdobje, saj tehnološko zaostajajo za konkurenco, obeta pa se jim kolektivna tožba zaradi defektnih procesorjev 13. in 14. generacije (Raptor Lake), ki se kvarijo, a jih Intel ne želi odpoklicati.

Podjetje bo zato poseglo po drastičnih ukrepih. Odpustili bodo do 15 odstotkov zaposlenih, kar predstavlja okrog 19.000 ljudi. Za zdaj so potrdili, da podjetje moralo zapustiti 15.000 ljudi. V prihodnjih letih želijo prihraniti 10 milijard dolarjev letno, kar bodo dosegli z manjšim številom zaposlenih, krčenjem vlaganja v raziskave in razvoj, manj oglaševanja. Preverili bodo vse tekoče projekte in se osredotočili le na ključne, ukinili bodo izplačevanje...

72 komentarjev

Nvidiin tržni delež dosegel 88 odstotkov

Slo-Tech - Ni presenetljivo, da Nvidiin tržni delež na področju grafičnih čipov še naprej strmo raste, saj povpraševanje poganja predvsem uporaba za tehnologije umetne inteligence. V minulem četrtletju se je Nvidiin tržni delež povišal za osem odstotnih točk in dosegel 88 odstotkov. V minulem četrtletju je njen tržni delež znašal 80 odstotkov, leto pred tem pa 84 odstotkov.

AMD-jev tržni delež je padel na 12 odstotkov, Intelov pa je z zaokrožitveno napako vred pod enim odstotkom. V Jon Peddie Research sicer ugotavljajo, da se trg grafičnih kartic vede neobičajno vse od recesije leta 2007. Sprva so ga izkrivljale kriptovalute, nato je povpraševanje podivjalo zaradi pandemije covida in zapiranja ljudi v domove, sedaj pa razvoj umetne inteligence terja astronomske količine računske moči - po navadi Nvidiine. Pričakovali, da bo prodaja vsem proizvajalcem v drugem kvartalu leta padla, a letošnje napovedi niso take.

Nvidia je letos prehitela Amazon in Google, merjeno s tržno kapitalizacijo. Njeni...

37 komentarjev

Nvidia na zgodovinskih rekordih

Slo-Tech - Medtem ko se prodaja osebnih računalnikov ustavlja in imajo proizvajalci težave, ima Nvidia sladke skrbi. Silovit razmah umetne inteligence skrbi, da povpraševanje po njenih izdelkih ni preveč padlo. V minulem četrtletju so se prihodki v primerjavi s prejšnjim četrtletje zrasli za 19 odstotkov na 7,19 milijarde dolarjev. To je sicer še vedno 13 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem, a bistveno bolje od konkurence. Delnica je po najavi poletela za 20 odstotkov.

Nvidia se s tem bliža vstopu v klub podjetij, ki imajo bilijon dolarjev tržne kapitalizacije - to so Apple, Microsoft, Alphabet in Amazon. V enem dnevu je Nvidia pridobila 185 milijard dolarjev - ne pozabimo, to je borza in prav hitro se lahko to poradira - kar je na primer več kot celotna tržna kapitalizacija Intela. Nvidia je po borznih cenah vredna 963 milijard dolarjev, kar je zgodovinski rekord. A situacija se prav hitro lahko obrne, svarijo analitiki.

Trenutno Nvidia jadra na navdušenju nad umetno...

7 komentarjev

Microsoft in AMD bosta združila moči pri umetni inteligenci

Slo-Tech - Pri treningu in uporabi umetne inteligence ključno vlogo igrajo grafični čipi, kjer ima ta hip veliko prednost Nvidia. Microsoft na platformi Azure na primer uporablja več tisoč Nvidiinih GPU-jev, s čimer ni nič narobe, je pa priklenjenost na enega proizvajalca vedno neprijetna. Nvidiini čipi, programska oprema vključno s knjižnicami CUDA in jedri Tensor, so pač dobri. A Microsoft se povezuje tudi z AMD-jem, da bi pripravila alternativo.

Bloomberg piše, da bosta AMD in Microsoft združila moči, kar še ni uradno potrjeno. Microsoft bo prispeval inženirje, znanje in lasten procesor Athena. Slednji je čip, ki ga razvija Microsoft za umetno inteligenco. Microsoft ima že približno tisoč zaposlenih v oddelku za razvoj polprevodniških čipov, ki ga vodi nekdanja intelovka Rani Borkar. Več sto jih dela na Atheni, v katero je Microsoft vložil že dve milijardi dolarjev. Razvoj Athene poteka brez AMD-ja, trdi Microsoft, je pa AMD vključen v širšo zgodbo in bo Atheno uporabljal.

Ob tem ne...

19 komentarjev

Po dolgih letih AMD z izgubo

Slo-Tech - Niti AMD (Intel je takisto globoko v rdečem) se ni izognil pretresom na trgu, ko je prvo letošnje četrtletje zaključil z zajetno izgubo. Od januarja do marca je podjetje ustvarilo 5,4 milijarde dolarjev prihodkov oziroma devet odstotkov manj kot v minulem letu, kar ni bilo dovolj za pozitiven izid. Čista izguba je znašala 139 milijonov dolarjev.

Najbolj je upadla prodaja v segmentu domačih uporabnikov, ki se je skrčil za 65 odstotkov. Namesto lanskih 2,1 milijarde dolarjev so nabrali le 700 milijonov dolarjev, kar je prispevalo 172 milijonov dolarjev izgube (lani 625 milijonov evrov dobička). Ta oddelek je bil v minulih letih glavni motor uspešnosti podjetja, zato so njegove težave pomenile težave za celotno podjetje. Konkurenca, torej Intel, je v tem segmentu občutila le 36-odstotni padec prodaje.

Bolje se je odrezal AMD-jev oddelek za igre, ker so bili prihodki let šest odstotkov nižji, dobička pa še vedno 314 milijonov dolarjev. Levji delež so prinesli čipi (SoC) za...

35 komentarjev