»

Ko eCall povzroči lažne alarme

Slo-Tech - Danes imajo moderni avtomobili sistem eCall, ki omogoča klic na pomoč na številko 112 v prometni nesreči. Sistem samodejno vzpostavi telefonsko ali podatkovno povezavo z reševalnim centrom, če se zgodi hujša prometna nesreča, nato pa omogoči komunikacijo voznika ali sovoznika z reševalci. Vozila, ki so izdelana po marcu 2018, imajo tak sistem obvezno vgrajen.

Ni pa eCall omejen le na avtomobile, temveč ga lahko imajo tudi povsem običajni telefoni. V kraju Wiemeringhausen v Severnem Porenju-Vestfaliji so v četrtek ob 14.50 zagnali veliko reševalno akcijo, ko so prejeli klic prek eCalla. Stika z lastnikom telefona niso mogli vzpostaviti, zato so predpostavili najhuje in začeli iskanje. A po temeljitem prečesavanju okolice lokacije, od koder je prispel klic, niso odkrili nikogar. Zaključili so lahko le, da je očitno klic nastal po pomoti.

Najverjetneje je eCall sprožil telefon, ki je nekomu padel iz žepa. Zato poudarjajo, da je treba z napravami s sistemom eCall ravnati posebej...

16 komentarjev

Telefoni Pixel 7 na voljo 13. oktobra

Pixel 7 Pro

vir: Google
Google - Pri Googlu so naznanili skorajšnjo razpoložljivost telefonov Pixel 7 in Pixel 7 Pro ter prve lastne pametne ure, Pixel Watch. Naprave prispejo 13. oktobra.

Google ima že lep čas navado podrobnosti o prihajajočih telefonih Pixel dostavljati po drobtinicah, zato smo velik del lastnosti sedme generacije že poznali. Pixel 7 in premijski Pixel 7 Pro se navzven od predhodnikov komaj kaj razikujeta, v bistvu zgolj v aluminijastem ogrodju. To pomeni, da je podjetje bržkone postalo zadovoljno s splošnim dizajnom in se lahko nadejamo manj brezglavega eksperimentiranja. Poglavitna novost je v drobovju naprav, kjer sedaj tiktaka druga generacijo sistemskega čipa Tensor, G2. Ta ima konfiguracijo jeder 2×Cortex-X1, 2×Cortex-A78 in 4×Cortex-A55, z nekaj višjimi frekvencami kot prej. Nov je GPU (Mali G710 MP07), pa tudi večina podsklopov, ki so v Googlovi maniri precej ozko usmerjeni v pospeševanje njihovih specifičnih aplikacij. Pri zaslonih in kamerah je nekaj malenkostnih razlik, saj je Pixel...

14 komentarjev

Jutri glasovanje o ACTI, ali pač?

Dvorana evropskega parlamenta v Strassburgu. Poslanci ljudske stranke in konzervativcev sedijo desno oz. desno spodaj.

vir: Wikipedia
Evropski parlament - V Uniji se trenutno stvari kar dogajajo. Danska je te dni predala predsedstvo Cipru, Evropski parlament pa se sestaja v Strassburgu na svoji redni plenarni seji. Na mizi so nov, enotni postopek pridobitve vseunijskega patenta (glasovanje o katerem je že preloženo, več o tej taktiki v novici), seveda sporazum ACTA, resolucija o vključitvi sistema eCall za samodejno obveščanje o nesrečah v vse nove avtomobile do leta 2015, in, zanimivo, skupna seja s Komisijo in Svetom glede povrnitve mejnih kontrol med določenimi državami članicami Šengenske unije.

Najbolj zanimivo bo bržkone sredino glasovanje o ACTI kot celoti. Seja se začne v sredo ob pol enih popoldne, sporazum pa je 10. točka na...

50 komentarjev

Rusi v indonezijskem gorovju Salak izgubili potniško letalo Sukhoi Superjet 100

Razbitine letala so našli na steni gore Salak v Indoneziji, na višino okoli 1500 metrov. Teren je izredno težko dostopen.

vir: Russia Today
Russia Today - Pozno sinoči po lokalnem času se je rusko potniško letalo Sukhoi Superjet 100 med krajšim promocijskim letom okoli Jakarte v Indoneziji iz še neznanih razlogov nenadoma spustilo z 3000 metrov na manj kot 2000, ter izginilo iz radarja. Na krovu je bilo 8 članov posadke in 40 potnikov, večinoma indonezijskih poslovnežev in novinarjev, ki jih je ruski proizvajalec želel prepričati v nakup letala za notranje in regionalne lete. Reševalna akcija je v ranih jutranjih urah uspela...

24 komentarjev

Evropa odpovedala reševalno akcijo za Fobos-Grunt, Rusija vztraja

Slo-Tech - Evropska vesoljska agencija je včeraj objavila, da so končali reševalno akcijo za sondo Fobos-Grunt, ki jo je Rusija neuspešno izstrelila proti Marsovi luni Fobos 8. novembra. Prvi dve potisni stopnji, ki ju je zagotavljala raketa Zenit-2SB41.1, sta uspeli brez težav, tako da je sonda približno 11 minut po izstrelitvi dosegla stabilno orbito okrog Zemlje z inklinacijo 51,4 stopinje. Poldrugo uro po izstrelitvi so v NPO Lavočkin v Moskvi prejeli telemetrijo s plovila, ki ni kazala nobenih težav; vsi sistemi so delovali pravilno.

Po dveh urah in pol stabilne orbite bi se morala začeti druga faza izstrelitve. Glavna pogonska enota Fregat bi morala Fobos-Grunt dvigniti v orbito z višino 4170 km, kjer bi ostal približno dve uri. Kasneje bi se sprožila še druga...

8 komentarjev

Uvedba "sledilnih naprav" v nove evropske avtomobile do leta 2009

Mladina - 3. februarja 2005 je Evropska komisija izdala sporočilo za javnost, v katerem najavlja uvedbo tehnologije eCall (emergency call - eKlic) v vse nove avtomobile v EU do leta 2009.

Od leta 2009 naj bi bili vsi novi avtomobili opremljeni z napravo za nujne klice, ki se bo ob nesreči aktivirala in samodejno poklicala številko za nujno pomoč ter sporočila lokacijo nesreče. Sistem naj bi tudi vzpostavil govorno zvezo z ustrezno službo javne varnosti, možna pa bo tudi ročna sprožitev sistema. Vsekakor gre za hvalevredno in koristno tehnologijo, saj so - če gre verjeti sporočilu za javnost - študije pokazale, da bi zaradi sistema na letni ravni lahko rešili do 2000 človeških življenj.

EU je februarja pripravila poseben sporazum o podpori iniciativi, ki naj bi ga podpisale vse države članice. Namen sporazuma je zagotoviti, da bo tehnologija eKlic delovala v vseh državah članicah. Včeraj, 18. oktobra 2005, je dogovor podpisala tudi Slovenija. V prihodnje bomo tako še bolj varni.

Vsekakor...

49 komentarjev