»

Intel potrdil: procesorji za prenosnike niso prizadeti

Slo-Tech - Intel je sedaj tudi uradno potrdil, kar je kazalo že od začetka težav s procesorji 13. in 14. generacije. Čipi za prenosne računalnike niso prizadeti in nimajo težav s previsoko napetostjo, zato jih ne bo treba menjati. Drugače je z zmogljivimi procesorji za namizne računalnike, za katere pa je Intel zgolj za dve leti podaljšal garancijsko obdobje, ki omogoča zamenjavo ob pojavu napak, niso pa se odločili za odpoklic.

Po trenutnih podatkih za težav, ki so jo uradno poimenovali Vmin Shift Instability, trpijo procesorji 13. in 14. generacije i5, i7 in i9 serij K ter predstavniki drugih serij, ki imajo deklarirano porabo nad 65 W. Brezhibni pa so vsi i3, vse starejše generacije, Xeoni in Intel Core Ultra (serija 1). Ne glede na to razvrstitev pa Intel priporoča nadgradnjo BIOS-a vseh matičnih plošč in procesorske mikrokode z orodjem Intel Compatibility Tool. Intel zagotavlja še, da bodo tudi nove generacije (Arrow Lake in Lunar Lake) brez težav.

Vzrok za počasno degradacijo...

14 komentarjev

Prihajajo različni načini za namestitev popravka za procesorje Raptor Lake

Slo-Tech - Intel je razkril več informacij o programskem popravku, ki je izšel ta teden in bo po predvidevanjih preprečil nadaljnje okvare procesorjev Raptor Lake 13. in 14. generacije. Intel je že pred tem potrdil, da je težava povišana napetost, ki jo procesor nápak zahteva. Posledice se sčasoma nabirajo, kar povzroča degradacijo procesorja, ki se kaže kot nestabilno delovanje in sesuvanje.

Posodobitev je nared v obliki popravka mikrokode, kar po meritvah v Intelu ne povzroča opaznega znižanja hitrosti delovanja v večini testov (3DMark: Timespy, WebXPRT 4, Cinebench R24, Blender 4.2.0). V nekaterih primerih je zmerna upočasnitev opazna (ebXPRT Online Homework; PugetBench GPU Effects Score), podobno velja tudi za igre (Hitman 3: Dartmoor). Ključno vprašanje pa je, kako priti do popravka.

Lastniki Asusovih in MSI-jevih plošč lahko namestijo novo verzijo BIOS-a. Podobno velja tudi za vse ostale sisteme, pri čemer pa se izvedba razlikuje. Že sestavljeni računalniki, torej OEM-sistemi, imajo...

10 komentarjev

Prvi popravki za hrošča v procesorjih Raptor Lake so tu

Slo-Tech - Asus in MSI sta danes izdala posodobitve BIOS-a, ki naj bi odpravili težave s sesuvanjem Intelovih procesorjev 13. in 14. generacije Raptor Lake. Popravki ne morejo rešiti že obstoječih težav, bodo pa preprečili kvarjenje še brezhibno delujočih procesorjev, da ti ne bodo razvili simptomov. Popravek ima za zdaj še oznako beta.

Ali bodo popravki delovali, bomo še videli. Prvi bodo to lahko preizkusili lastniki Asusovih matičnih plošč serije Z790 ROG Maximus, ROG Strix in ProArt. MSI je popravil plošče MEG, MPG in MAG serije 790. Običajno se nameščanje beta verzij BIOS-a močno odsvetuje, a v tem primeru gre za izredne razmere, ko se preprečuje nastanek fizičnih poškodb na procesorjih.

Intel zagotavlja, da popravki ne bodo imeli vidnih vplivov na hitrost delovanja. Prvi testi kažejo, da so razlike okoli enoodstotne, kar je resnično skoraj neopazno. So pa merljive nižje napetosti, kar je glavni razlog za posodobitev.

Procesorji, ki so že nezanesljivi, pa se lahko zgolj zamenjajo....

33 komentarjev

Intel bo podaljšal garancijo za problematične procesorje Raptor Lake

Slo-Tech - Intel vztraja, da procesorjev Raptor Lake 13. in 14. generacije serij K/KF/KS in drugih, ki trošijo več kot 65 W, ne bo odpoklical. Bodo pa podaljšali garancijo za dve leti, spričo česar bo njihovim lastnikom vsaj malce odleglo. Ta mesec pričakujemo še popravek mikrokode, ki bi moral preprečiti nadaljnje poškodbe, medtem ko obstoječe škode ne bo možno sanirati.

V praksi to pomeni, da bodo imeli ločeno kupljeni (box) procesorji po novem pet let garancije, procesorji v sestavljenih sistemih pa dve leti dlje kot originalno. V slednjem primeru je za garancijske zahtevke pristojen proizvajalec računalnika, Intel pa le podredno.

Natančen vzrok za napako še ni znan, so pa največkrat prizadeti najzmogljivejši procesorji Core i9-13900K in Core i9-14900K. Napake so očitno povezane z napetostjo, ki je previsoka in povzroči kvarjenje procesorja. Šibkejši procesorji zahtevajo nižje napetosti, zato se defekti nabirajo počasneje. A tudi ti bi lahko sčasoma nabrali dovolj defektov, da ne bodo...

51 komentarjev

Pred Intelom so hudi časi

Slo-Tech - Včeraj je v četrtek ob razgrnitvi poslovnih rezultatov za minulo četrtletje razočaral vse, od zaposlenih do investitorjev. Ustvarili so več kot 1,6 milijarde dolarjev izgube, kar je štirikrat več od četrtletja pred tem. Prihodki ne rastejo po pričakovanjih, saj so z 12,8 milijarde dolarjev upadli za odstotek. Pred Intelom je težavno obdobje, saj tehnološko zaostajajo za konkurenco, obeta pa se jim kolektivna tožba zaradi defektnih procesorjev 13. in 14. generacije (Raptor Lake), ki se kvarijo, a jih Intel ne želi odpoklicati.

Podjetje bo zato poseglo po drastičnih ukrepih. Odpustili bodo do 15 odstotkov zaposlenih, kar predstavlja okrog 19.000 ljudi. Za zdaj so potrdili, da podjetje moralo zapustiti 15.000 ljudi. V prihodnjih letih želijo prihraniti 10 milijard dolarjev letno, kar bodo dosegli z manjšim številom zaposlenih, krčenjem vlaganja v raziskave in razvoj, manj oglaševanja. Preverili bodo vse tekoče projekte in se osredotočili le na ključne, ukinili bodo izplačevanje...

72 komentarjev

Intel upokojuje serijo K 13. generacije Raptor Lake

Slo-Tech - Intel je sporočil, da bodo 24. maja letos prenehali prodajati procesorje iz serije K iz 13. generacije (Raptor Lake). Konec prodaje pomeni, da bodo prenehali sprejemati naročila, nato pa bodo 28. junija odpremili še zadnje pošiljke. Odtlej teh procesorjev ne bo možno več kupiti od proizvajalca. V praksi to pomeni, da jih bo še vedno možno dobiti, a bo zaloge čedalje manj, kar lahko vodi tudi v povišanje cen.

Procesorji iz serije K so znani navijalcem, saj so odklenjeni in namenjeni prav navijanju. Zanimivo je, da Intel še vedno ni upokojil 12. generacije Alder Lake, ki je na spletni strani še vedno navedena kot dosegljiva in ne kot opuščena (discontinued).

Procesorji Raptor Lake so izšli leta 2022 in so v primerjavi s prejšnjo generacijo prinesli višje takte, več predpomnilnika, več jeder E in s tem boljšo zmogljivost, s čimer so presegli AMD-jeve Ryzne 7000. Sedaj se Raptor Lake poslavlja in prodaja se bo osredotočila na novo, 14. generacijo. Običajni Raptor Lake (ne K) sicer še...

4 komentarji

Še hroščev v procesorjih

The inquirer -

Skupaj z novicama o popravljenem hrošču v AMD-jevih procesorjih in hrošču v Intelovih čipovjih se je včeraj na spletu pojavila še novica o nepravilnostih v Prescottih. The Inquirer poroča o več hroščih, Intel jih je uradno priznal 31. Za nekatere rešitve obstajajo, za druge še ne. Poročila navajajo, da so opisani hrošči prisotni v prav vseh Prescottih, izdelanih v 0,09-mikronski tehnologiji. K sreči vse ni tako črno, saj Intel priznava, da bo do septembra na voljo malo Prescottov, kar jim daje nekaj časa, da opisane napake popravijo, najverjetneje v novih izdajah (steppingih).

Na novico nas je opozoril ronaldo.

9 komentarjev

Proskripcijska lista za hrošče v novem Linuxu

OSNews - Andrew Morton, eden glavnih hekerjev Linuxa, je na dopisni seznam razvijalcev jedra Linux poslal seznam opravil, ki so potrebna preden veja 2.6 nadomesti razvojno vejo Linuxa 2.5. V uvodu je opozoril, da izdaja 2.6.0 še ne pomeni končne različice, ki bi bila takoj primerna za množično uporabo in širjenje, pač pa naj uporabniki pričakujejo možnosti, enakovredne prejšnji stabilni veji, in stabilno delovanje.

Mortonov seznam ne zaobjema že poznanih starih hroščev, težav z gonilniki in želja po novih možnostih, ampak so na najem dolgotrajnejša opravila, ki bodo odpravila velike hrošče. Seznam je razdeljen v tri dele: TakojšnjeOdpravePotrebniHrošči™, dodatne možnosti in pohitritve ter pomembni hrošči gonilnikov. Klik!

0 komentarjev