»

Kaj vse je Apple napovedal na Glowtimu

Slo-Tech - Včeraj zvečer po slovenskem času se je končal Applov dogodek It's Glowtime, ki je bil klasična Applova nališpana novinarska konferenca. Predstavili so več novosti, med katerimi je največ pozornosti seveda pritegnil nov nabor pametnih telefonov iPhone 16. Izvedeli pa smo več podrobnosti tudi o slušalkah AirPods 4, pametni uri Apple Watch 10.

Novi telefoni bodo na voljo v izvedenkah iPhone 16, iPhone 16 Pro, iPhone 16 Plus in iPhone 16 Pro Max. Telefoni bodo imeli hitrejši procesor A18, ki bo potreben za poganjanje umetne inteligence, ki jo posrečeno imenujejo Apple Intelligence. Poleg AI vsebujejo tudi VI - Visual Intelligence - ki avtomatično išče prizore za fotografiranje. Če na primer fotografiramo plakat s podatki o predstavi in ali ročni planer, lahko datume avtomatično doda v digitalni koledar. S tem je povezan tudi novi gumb Camera Control, ki VI sproži. V modelih Pro bo na voljo tudi telefoto kamera, širokokotna kamera z 48 milijoni pik in kamera Fusion s prav toliko pik. Osnovni model ima 6,1-palčni zaslon, Plus pa večjega 6,7-palčnega. Varianti Pro in Pro Max imata 6,3-palčni oziroma 6,9-palčni zaslon. Osnovni iPhone 16 stane 800 dolarjev, dražji modeli pa 900 dolarjev, 1000 dolarjev in 1200 dolarjev.

Prihaja tudi...

21 komentarjev

Apple s solidnim četrtletjem

Slo-Tech - Apple je v minulem četrtletju dosegel pričakovanja investitorjev in vodstva, so sporočili iz podjetja. Ustvarili so 85,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je povzpel na 21,5 milijarde dolarjev, kar je osem odstotkov več kot lani. Delnica na objavo rezultatov praktično ni reagirala.

Najslabše se je Apple odrezal na Kitajskem, kjer je prodaja padla za šest odstotkov, saj je konkurenca huda. Glavni konkurent je Huawei, na trgu pa je še kopica drugih proizvajalcev pametnih telefonov. Apple še vedno levji delež prihodkov ustvari prav s prodajo iPhona, ki se je sicer nekoliko skrčila na 39,3 milijarde dolarjev (lani 39,7 milijarde dolarjev). Delež prihodkov od iPhona vztrajno pada in je dosegel najnižjo raven v zadnjih štirih letih, kar kaže na večjo raznolikost poslovanja.

Povečanje prihodkov je v glavnem posledica boljše prodaje storitev in iPada. V segmentu Apple TV+ in Apple Music je bila rast kar 14-odstotna. V...

29 komentarjev

Apple kljub padcu prihodkov navdušil

Slo-Tech - Apple je v minulem četrtletju zabeležil nekoliko nižje prihodke kot leto pred tem, a je investitorje vseeno navdušil, delnica pa je danes poletela za dobrih sedem odstotkov. To je pripisati tudi napovedi rekordnega programa odkupovanja lastnih delnic, ki bo letos vreden 110 milijard dolarjev. V minulem četrltetju je sicer podjetje utvarilo 90,8 milijard dolarjev prihodkov, kar je približno pol odstotka več od pričakovanj analitikov. Četrtletna dividenda bo znašala 0,25 dolarja na delnico, kar je štiri odstotke več kot zadnjikrat.

Še vedno pa pada prodaja iPhonov, za kar je odgovorno zlasti pešanje na Kitajskem. Prodaja je upadla za 10 odstotkov na 46 milijard dolarjev. Prihodki iz divizije Macintosh so znašali 7,5 milijarde dolarjev, od iPadov 5,6 milijarde dolarjev in od drugih izdelkov pa 7,9 milijarde dolarjev (lani 8,8 milijarde dolarjev). Vision Pro ni uspel dovolj navdušiti kupcev, da bi obrnil trend. Najbolje se je odrezalo področje storitev, kjer so prihodki z 20,9...

9 komentarjev

Apple odlično

Slo-Tech - Apple je razkril poslovne rezultate zadnjega četrtletja, s katerimi je osupnil analitike, saj je zabeležil izredno dobičkonosno četrtletje. V zadnjem kvartalu so prihodki znašali 52,6 milijarde dolarjev, kar je 12 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Več kot polovico vseh prihodkov Apple ustvari s prodajo iPhonov, ki so jih prodali 46,7 milijona ali 500.000 več od pričakovanj. Na drugem mestu so iPadi, katerih 10 milijonov prodanih primerkov je prineslo 4,8 milijarde dolarjev. S storitvami je Apple zaslužil 8,5 milijarde dolarjev, z Maci 7,2 milijarde dolarjev, z vsemi preostalimi izdelki pa 3,2 milijarde dolarjev. V odstotkih sta najbolj zrasli prav postavki storitve in ostali izdelki, kjer so prihodki za tretjino višji kot lani.

Skupno je Apple v...

28 komentarjev

Apple s padcem prihodkov razočaral

Apple - Apple je predstavil rezultate prvega letošnjega četrtletja, nad katerimi investitorji niso bili navdušeni. Zaradi nižjega dobička in manj prihodkov kot v enakem obdobju lani je delnica takoj po objavi izgubila kar šest odstotkov vrednosti. Tako nizko je bila nazadnje januarja in februarja letos, pred tem pa oktobra 2014. Glavni problem: vsi že imajo pametni telefon.

Prihodki so v zadnjih treh mesecih upadli na 50,6 milijard dolarjev, kar je 13 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Na Kitajskem je prodaja upadla celo za četrtino. Dobiček je znašal 10,5 milijarde dolarjev oziroma 23 odstotkov manj kot lani, bruto marža pa je s 40,8 padla na 39,4...

166 komentarjev

Apple sklenil najuspešnejše leto v zgodovini

Apple - Apple je objavil rezultate zadnjega četrtletja v fiskalnem letu 2015, ki se je končalo 26. septembra, s katerimi so razveselili svoje delničarje. Prihodki od prodaje so se v zadnjih treh mesecih povzpeli na 51,5 milijarde dolarjev, dobiček pa na 11,1 milijarde dolarjev. V enakem obdobju lani so ustvarili 8,5 milijarde dolarjev dobička (30-odstotna rast) ob 42 milijardah dolarjev prihodkov (22-odstotna rast). Bruto marža se je dvignila za dve odstotni točki na 40 odstotkov.

Če potegnemo črto pod celo leto 2015, je lahko Apple več kot zadovoljen. Rekordne prihodke v višini 234 milijard dolarjev, kar je 28 odstotkov več kot v letu 2014, so nadgradili s 53,4 milijardami dolarjev dobička. To je...

91 komentarjev

Pri Applu nič novega: poslovni rezultat v presežkih, delnice kot kamen

Financial Times - Applu se ponavlja predlanska oziroma lanska zgodba. Po objavi odličnih poslovnih rezultatov za preteklo četrtletje, ki sicer niso rekordni, saj je tretje fiskalno četrtletje (april-junij) običajno najbolj zaspan del poslovnega leta, a so še vedno boljši kot lani in presegajo napovedi analitikov, so delnice podjetja izgubile skoraj osem odstotkov. (Potem, ko so letos pridobile skoraj tretjino vrednosti.)

V minulih treh mesecih so Applovi prihodki od prodaje dosegli 49,6 milijarde dolarjev (32 odstotkov več kot v enakem obdobju lani), čisti dobiček pa je znašal 10,7 milijarde dolarjev (45 odstotkov več kot lani, preračunano na delnice s pravico do dividence). Bruto marža se je povečala za 0,3 odstotne točke na...

85 komentarjev