»

Intel potrdil: procesorji za prenosnike niso prizadeti

Slo-Tech - Intel je sedaj tudi uradno potrdil, kar je kazalo že od začetka težav s procesorji 13. in 14. generacije. Čipi za prenosne računalnike niso prizadeti in nimajo težav s previsoko napetostjo, zato jih ne bo treba menjati. Drugače je z zmogljivimi procesorji za namizne računalnike, za katere pa je Intel zgolj za dve leti podaljšal garancijsko obdobje, ki omogoča zamenjavo ob pojavu napak, niso pa se odločili za odpoklic.

Po trenutnih podatkih za težav, ki so jo uradno poimenovali Vmin Shift Instability, trpijo procesorji 13. in 14. generacije i5, i7 in i9 serij K ter predstavniki drugih serij, ki imajo deklarirano porabo nad 65 W. Brezhibni pa so vsi i3, vse starejše generacije, Xeoni in Intel Core Ultra (serija 1). Ne glede na to razvrstitev pa Intel priporoča nadgradnjo BIOS-a vseh matičnih plošč in procesorske mikrokode z orodjem Intel Compatibility Tool. Intel zagotavlja še, da bodo tudi nove generacije (Arrow Lake in Lunar Lake) brez težav.

Vzrok za počasno degradacijo...

14 komentarjev

AMD bo kupil ZT Systems

Slo-Tech - AMD bo prevzel podjetje ZT Systems, ki se ukvarja z izdelavo strežnikov, za kar bo odštel 4,9 milijarde dolarjev. Tri četrtine kupnine bodo poravnali v denarju, četrtino pa v lastnih delnicah. Delničarji AMD-ja so bili nad napovedjo navdušeni, saj je delnica AMD danes pridobila 4,2 odstotka (res pa je bil na borzah pozitiven dan). S prevzemom želi AMD resneje konkurirati Nvidii, ki postaja vodilni igralec na trgu.

Podjetje ZT System iz New Jerseya, ki bo postalo del AMD-jevega oddelka Data Center Solutions Business, bo sicer razkosano. AMD bo obdržal oddelka za načrtovanje poslovnih sistemov in za stike s strankami, prodali pa bodo proizvodni del, saj ne želijo konkurirati Dellu, HP-ju in podobnim. Glavne stranke ZT-ja so lastniki in upravljavci podatkovnih centrov, ki se v zadnjem času posvečajo umetni inteligenci. AMD-jeva izvršna direktorica Lisa Su je v nagovoru delničarjem dejala, da bodo s prevzemom ZT dobili močnejšo prisotnost na tem področju in da bodo strankam omogočili...

2 komentarja

Prvi popravki za hrošča v procesorjih Raptor Lake so tu

Slo-Tech - Asus in MSI sta danes izdala posodobitve BIOS-a, ki naj bi odpravili težave s sesuvanjem Intelovih procesorjev 13. in 14. generacije Raptor Lake. Popravki ne morejo rešiti že obstoječih težav, bodo pa preprečili kvarjenje še brezhibno delujočih procesorjev, da ti ne bodo razvili simptomov. Popravek ima za zdaj še oznako beta.

Ali bodo popravki delovali, bomo še videli. Prvi bodo to lahko preizkusili lastniki Asusovih matičnih plošč serije Z790 ROG Maximus, ROG Strix in ProArt. MSI je popravil plošče MEG, MPG in MAG serije 790. Običajno se nameščanje beta verzij BIOS-a močno odsvetuje, a v tem primeru gre za izredne razmere, ko se preprečuje nastanek fizičnih poškodb na procesorjih.

Intel zagotavlja, da popravki ne bodo imeli vidnih vplivov na hitrost delovanja. Prvi testi kažejo, da so razlike okoli enoodstotne, kar je resnično skoraj neopazno. So pa merljive nižje napetosti, kar je glavni razlog za posodobitev.

Procesorji, ki so že nezanesljivi, pa se lahko zgolj zamenjajo....

33 komentarjev

Pred Intelom so hudi časi

Slo-Tech - Včeraj je v četrtek ob razgrnitvi poslovnih rezultatov za minulo četrtletje razočaral vse, od zaposlenih do investitorjev. Ustvarili so več kot 1,6 milijarde dolarjev izgube, kar je štirikrat več od četrtletja pred tem. Prihodki ne rastejo po pričakovanjih, saj so z 12,8 milijarde dolarjev upadli za odstotek. Pred Intelom je težavno obdobje, saj tehnološko zaostajajo za konkurenco, obeta pa se jim kolektivna tožba zaradi defektnih procesorjev 13. in 14. generacije (Raptor Lake), ki se kvarijo, a jih Intel ne želi odpoklicati.

Podjetje bo zato poseglo po drastičnih ukrepih. Odpustili bodo do 15 odstotkov zaposlenih, kar predstavlja okrog 19.000 ljudi. Za zdaj so potrdili, da podjetje moralo zapustiti 15.000 ljudi. V prihodnjih letih želijo prihraniti 10 milijard dolarjev letno, kar bodo dosegli z manjšim številom zaposlenih, krčenjem vlaganja v raziskave in razvoj, manj oglaševanja. Preverili bodo vse tekoče projekte in se osredotočili le na ključne, ukinili bodo izplačevanje...

72 komentarjev

Microsoft fiskalno leto sklenil z 88 milijardami čistega dobička

Slo-Tech - Ta teden ameriški tehnološki velikani nadaljujejo razkrivanje poslovnih rezultatov, med katerimi je bil včeraj Microsoft. Podjetje je doseglo boljši izid od pričakovanj in napovedi analitikov, kar je delnico podjetja poslalo - navzdol. Vlagatelje je prestrašil slabši rezultat oddelka za oblačno infrastrukturo Azure in pomisleki o dobičkonosnosti umetne inteligence. Tako je delnica podjetja včeraj izgubila sedem odstotkov (danes je malce okrevala in so izgube okrog triodstotne), čeprav so se prihodki povečali za 15 odstotkov.

Microsoftovi prihodki so v drugem fiskalnem četrtletju znašali 64,73 milijarde dolarjev, ob čemer so ustvarili 22,04 milijarde dolarjev dobička, kar je 10 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja je znašal celo 27,9 milijarde dolarjev, kar predstavlja 15-odstotno rast. V celotnem fiskalnem letu 2024, ki se je končalo konec junija, so tako ustvarili 245 milijard dolarjev prihodkov in 88 milijard dolarjev čistega dobička. To predstavlja...

26 komentarjev

Microsoft z rekordnim dobičkom ni izpolnil pričakovanj

Slo-Tech - Microsoft je včeraj razkril poslovne rezultate minulega četrtletja, ki je po njihovem štetju že drugo četrtletje fiskalnega leta 2024. V četrtletju, ki se je končalo decembra, so ustvarili 62 milijard dolarjev prihodkov, kar je 18 odstotkov več kot pred tem. Čisti dobiček se je povišal za tretjino in je znašal 21,9 milijarde dolarjev, dobiček iz poslovanja pa je znašal celo 27 milijard dolarjev. Ob tem so poudarili še, da so 13. oktobra dokončali prevzem Activision Blizzarda.

Kljub načeloma pozitivnim rezultatom, ki so celo presegli pričakovanja, je bil trg ravnodušen. To ni presenetljivo, saj so bila v vrednotenja delnic vračunana zelo visoka pričakovanja. Delnica je v minulem letu pridobila 70 odstotkov vrednosti, s čimer je Microsoft nedavno celo prehitel Apple po tržni kapitalizaciji in postal najbolj vredno (tehnološko) podjetje na svetu s tremi bilijoni dolarjev. V tednih pred objavo rezultatov so investitorji še dodatno podžgali ceno, ker so računali na kakšno zelo...

27 komentarjev

Bezos odstopil z mesta direktorja Amazona

Slo-Tech - Ustanovitelj podjetja Amazon in izvršni direktor Jeff Bezos je sporočil, da odstopa s funkcije. Od 1. julija dalje bo izvršni predsednik (executive chair), medtem ko bo njegovo funkcijo prevzel dosedanji vodja Amazon Web Services Andy Jassy. V okrožnici, ki jo je Bezos poslal zaposlenim, je zapisal, da se odstopa, da bi se laže posvetil svojim drugim projektom, kot so Day 1 Fund, Bezos Earth Fund, Blue Origin in The Washington Post. Znotraj Amazon pa se bo posvečal novim izdelkom in zgodnjim iniciativam.

Amazon je star 27 let. Bezos ga je ustanovil kot spletno knjigarno v času, ko internet še ni bil nepogrešljiv del vsakdanjega življenja, e-knjige pa so bile huda eksotika. Do danes Amazon ni postal le spletna trgovina vsega, temveč je postal vodilni igralec na trgu storitev v oblaku (AWS), logistični gigant in celo lastnik lasne letalske družbe, ponudnik pretočnih storitev in celo vidni igralec v razvoju umetne inteligence. Podjetje, ki je trenutno vredno 1700 milijard dolarjev,

11 komentarjev

Yahoo odpušča, krči in se deli

Slo-Tech - Yahoojeva izvršna direktorica je ob razgrnitvi poslovnih rezultatov najavila precejšno reorganizacijo podjetja, zaradi katere bodo odpustili 15 odstotkov zaposlenih, zaprli pet pisarn v tujini in dezinvestirali. Povedala je, da bodo iskali "strateške alternative" za svoj spletno poslovanje, kar vključuje osredotočenje na "manjši portfelj izdelkov, ki poudarjajo Yahoojevo osnovno dejavnost". Igre in pametni televizorji sta primera skupin izdelkov, ki ju bodo v tem letu ukinili. Stremeli bodo k znižanju stroškov, kar bo vključevalo odpuščanje več kot 1700 zaposlenih ter zaprtje pisarn v Dubaju, Ciudad de Mexicu, Buenos Airesu, Madridu in Milanu, s čimer bodo privarčevali 400 milijonov dolarjev.

Marissa Mayer je v težkem položaju, saj iz vrst...

28 komentarjev

Intel z dobičkom in odpuščanji

Yahoo News - Intel je ob objavi poslovnih rezultatov za leto 2013 napovedal, da bodo letos odpuščali. V minulem letu so ustvarili 52,7 milijarde dolarjev prihodkov, kar je odstotek manj kot predlani. Čisti dobiček se je znižal za 13 odstotkov na 9,6 milijarde dolarjev, dobiček iz poslovanja pa je upadel za 16 odstotkov. Hkrati so v preteklem letu izplačali za 4,5 milijarde dolarjev dividend, dodatnih 2,1 milijarde dolarjev pa so delničarjev vrnili z nakupi lastnih delnic.

Prihodki v najpomembnejši kategoriji osebnih računalnikov (PC Client) padajo, saj so se skrčili za štiri odstotke na 33 milijard...

32 komentarjev