»

Več kot 97 odstotkov sistemov po Crowdstrikovem fiasku že deluje

Slo-Tech - Teden dni po katastrofalni posodobitvi varnostnega paketa Crowdstrike Falcon je 97 odstotkov sistemov že operativnih, so sporočili iz podjetja. Obuditi je bilo treba kar 8,5 milijona računalnikov, ki so zaradi neveljavne posodobitve obtičali ob modrem zaslonu ob vsakem zagonu. Groba rešitev je bilo vztrajno ponovno zaganjanje, tudi do 15-krat, da bi sistem vmes pridobil novo verzijo okvarjene posodobitve, kar bi omogočilo ponovni zagon.

Napaka ni bila Microsoftovo maslo, čeprav je v laični javnosti marsikdo menil, da je šlo za ponesrečen Windows Update. A v resnici je CrowdStrike storil več napak. Geneza sega daleč v preteklost, ko so se odločili, da bo njihova programska oprema tekla s privilegiji, kot jih imajo gonilniki. V operacijskem sistemu Windows - in večini drugih - uporabniška koda teče na višjih nivojih, ki nimajo neposrednega dostopa do strojne opreme ali jedra, zato prav veliko škode ne morejo narediti. Če obvisijo, jih sistem pokonča in normalno deluje dalje....

5 komentarjev

CrowdStrike se je oglasil s prehodnim poročilom

Slo-Tech - Slab teden po okvarjeni posodobitvi za CrowdStrikov Falcon, ki je onesposobil 8,5 milijona računalnikov z Windows, ki so imeli nameščeno to orodje, imamo prve proizvajalčeve informacije o incidentu. CrowdStrike jo opisal postopek posodabljanja.

Pojasnili so, kakšne vrste posodobitev za CrowdStrike Falcon se je v petek nameščala. Šlo je za manjšo posodobitev, tako imenovani Rapid Response Content, ki vsebuje nove definicije za grožnje, pred katerimi varuje Falcon. Vse posodobitve pred izdajo testirajo, a jim jo je to pot zagodlo okolje za testiranje Content Validator, ki ni ujelo napake. To je bil tudi razlog, da se je izmuznila in se dobro uro nameščala na računalnike po svetu.

Da se to ne bo več ponovilo, bodo uvedli nekaj sprememb. Poleg sprememb v Content Validatorju bodo uvedli tudi postopno nameščanje posodobitev. To je standardna taktika, ki jo je Microsoft že absolviral. Namesto vseh računalnikov hkrati bo vsak popravek najprej srečal manjšo podmožnico sistemov, nato pa ga...

35 komentarjev

Southwestu se v petek ni zgodilo nič, ker uporablja Windows 3.11

Slo-Tech - V svetovnem razpadu sistemov z Windows zaradi slabe posodobitve programa CrowdStrike Falcon, ki smo mu bili priče v petek, so bili prizadeti tudi številni letalski prevozniki. Med veliko množico pa se je težavam izognil Southwest, ki je bil v ZDA edini neprizadeti prevoznik. Razlog je nepričakovan: Southwest uporablja tako staro programsko opremo, da se ji ni zgodilo nič.

Čeprav uradno tega niso potrdili, analitiki in strokovnjaki omenjajo Windows 3.11, ki še vedno poganja številne sisteme v podjetju. Prav ste prebrali. Rešil jih je 32 let star operacijski sistem, ki je že zdavnaj nepodprt in zastarel, zato so ga nehali podpirati tudi moderni virusi in protivirusi. V konkretnem primeru Crowdstrike Falcon seveda ne teče na Windows 3.11, zato ga tudi ni mogel zrušiti. Poleg Windows 3.11 v Southwestu uporabljajo tudi Windows 95, ki je imel to pot enake prednosti. Zaradi starosti je bil imun na razpad sistema.

Seveda pa antična programska oprema nima zgolj prednosti. Konec leta 2022...

49 komentarjev

Izpad računalniških sistemov po celem svetu, rešitev že znana

Slo-Tech - Na deset tisoče računalnikov po vsem svetu se je danes pritožilo in prikazalo zloglasni modri zaslon smrti, namesto da bi normalno naložilo Windows. Težave so prizadele trgovine, letalske prevoznike in letališča, banke, drugo ključno infrastrukturo. Hitro se je izkazalo, da je skupni imenovalec programska oprema CrowdStrike Falcon, ki jo uporabljajo za zaščito pred hekerskimi napadi. Slaba posodobitev tega programa je na kolena spravila sistem Windows, kjer jre nameščen.

Težave so se začele širiti v Avstraliji in daljnem vzhodu, kjer so se prvi zbudili v nov dan. Sedaj se širijo proti zahodu, ko se delovni dan začenja v preostalih delih sveta. CrowdStrike je že priznal težavo in dejal, da njegovi inženirji že odpravljajo težavo. Medtem so težave prizadela ogromne kose internetne infrastrukture. Težave so tudi v velikih oblačnih storitvah, kot je Microsoft 365, v fizični svet pa pronicajo kot motnje pri oddajanju televizijskih kanalov, odpovedani leti na letališčih, nedelovanje...

128 komentarjev

Nemške železnice iskale administratorja za Windows 3.11 for Workgroups

Slo-Tech - Na nemških zaposlitvenih portalih se je pojavil nenavaden oglas, s katerim je Deutsche Bahn iskal administratorje z znanjem operacijskega sistema Windows 3.11 for Workgroups. Gre za 30 let star sistem, ki je izšel konec leta 1993 in je že zdavnaj zastarel. Četrtletje pozneje, torej februarja 1994, je izšel še Windows 3.11, katerega poznavanje takisto zahtevajo v oglasu. Kandidati morajo poznati tudi DOS in druge stare Microsoftove sisteme. Danes okrog 11.30 je oglas skrivnostno izginil, kar je še podžgalo špekulacije o razlogih zanj. Delovno mesto so oglaševali kot delo na daljavo, opis pa je vključeval posodabljanje gonilnikov in vzdrževanje sistema.

Uporaba starejših operacijskih sistemov v industriji in na produkcijskih sistemih ni tako zelo neobičajna, saj se delujočih strojev in sistemov pogosto ne menja, še zlasti če niso priključeni v internet ali kako drugače ogroženi. Na jedrskih podmornicah britanske mornarice še vedno teče Windows XP, če omenimo le najbolj ekstremen...

15 komentarjev

Windows je star 40 let, Windows Update pa pol toliko

Slo-Tech - Pred štirimi desetletji, 10. novembra 1983, je Microsoft napovedal i zid Windows 1.0. Tedaj je bil Microsoft še precej manj poznano podjetje kot danes, operacijski sistem DOS pa je bil še vedno sorazmerna novost. Navsezadnje je Microsoft DOS šele dve leti pred tem našel pot do prvega računalnika IBM PC. Miške so se šele uveljavljale.

Microsoft je na novinarski konferenci v New Yorku napovedal revolucijo pri uporabi računalnika. Grafični vmesnik Windows 1.0, ki bo tekel nad DOS-om, so seveda začeli pripravljati zaradi pritiska konkurence. Applov Lisa PC je bil eden prvih osebnih računalnikov z grafičnim vmesnikom, ki ga za IBM PC še ni bilo v tej obliki. Pri tem je treba vedeti, da DOS sploh ni bil Microsoftov otrok, temveč ga je podjetje kupilo od Tima Patersona in njegovega SCP (Seattle Computper Products). Nakup 64-DOS, ki je kmalu postal Microsoft DOS, je bila ena najboljših potez, a je še vedno manjkal grafični vmesnik.

Leta 1982 je VisiCorp na sejmu COMDEX predstavil...

41 komentarjev

Windows star 25 let!

Windows 1.0

Slo-Tech - Pred četrt stoletja, 20. novembra 1985, je izdal Microsoft prvo verzijo svojega 16-bitnega grafičnega okolja, s katerim je poizkusil na osebne računalnike na platformi PC prinesti večopravilni grafični vmesnik. Takrat je namreč že bilo jasno, da prihodnost ne leži v ukazni vrstici, koder bi si morali uporabniki zapomniti vsak ukaz, ampak v grafičnem okolju, koder bo mogoče premikanje s tipkovnico in miško. Windows 1.0, ki so mu sledile podverzije vse do 1.04, tudi s podporo za druge velike evropske jezike poleg angleščine, ni bil dih jemajoč uspeh.

Tudi Windows 2.0, ki je izšel dve leti pozneje, še ni osvojil širokih ljudskih množic, čeprav smo na njem lahko poganjali prve verzije Worda in Excela, prvikrat imeli okna prekrita eno nad drugim ter uporabljali...

79 komentarjev

Windows 3.x na smetišče zgodovine

BBC - Serija Windows 3.x, kamor sodijo verzije 3.0, 3.1, 3.11 in taiste omrežne različice z oznakami for Workgroups, je bila prelomnica v Microsoftovi zgodovini, saj velja za njihov prvi grafični vmesnik, ki je dosegel svetovni uspeh. Z izboljšano grafiko, več barvami, podporo za multimedijo je postal resni konkurent Applu in tlakoval pot za enormni uspeh Windows 95.

Čeprav Windows 3.x, ki so izšli v zgodnjih 90. letih, Microsoft ne podpira od leta 2002, pa se takrat še niso povsem poslovili. Še vedno so bili v uporabi kot embedded sistem, kar pomeni, da so poganjali blagajne in recimo zabavne sisteme na nekateri letalih. Od začetka tega meseca pa se je Microsoft dokončno odločil narediti...

49 komentarjev