»

OpenAI predstavil novi model O1

Slo-Tech - OpenAI je v četrtek predstavil nov generativni model O1, ki je trenutno na voljo v izvedenkah o1-mini in o1-preview. Ključna razlika v primerjavi s predhodnikom GPT-4o je bolj celostno razmišljanje, saj je model namenoma narejen tako, da se odziva nekoliko počasneje in da premisli o celotnem vprašanju, preden izpljune odgovor. To so dosegil tako, da so ga učili na povsem novem podatkovnem nizu, hkrati pa so uporabili nove algoritme. Za zdaj še nima večmodalnosti, zato ne more analizirati fotografij ali slikati.

Hkrati je tudi precej dražji, zato bo uporaba prek API od tri do štirikrat dražja, uporabniki plačljive spletne inačice pa bodo dobili le omejeno število poizvedb na teden. OpenAI O1 v resnici še ni povsem končan, zato ga označujejo kot preview. A kljub temu je pri vprašanjih, ki terjajo celostni premislek, denimo pri reševanju matematičnih zagonetk, presenetljivo natančen. Ker pa nima dostopa do interneta in ima drugačno vrsto znanja, je manj natančen pri odgovarjanju na...

19 komentarjev

GPT-4o mini nadomešča GPT-3.5 Turbo

Slo-Tech - OpenAI je danes predstavil GPT-4o mini, ki je manjši brat že znanega GPT-4o. Na voljo bo tudi za uporabnike brezplačnih računov, saj bo nadomeščal GPT-3.5 Turbo. Za zdaj ni nobenih informacij, da bi bila uporaba omejena, tako kot to velja za GPT-4o, kjer imajo brezplačni uporabniki na voljo le nekaj odgovorov vsakih nekaj ur.

Za uporabnike, ki imajo plačljivi strojni dostop, je bistveno cenejši od prejšnjih verzij. OpenAI pojasnjuje, da stane 15 centov za milijonov vhodnih znakov in 60 centov za milijon izhodnih znakov, kar je približno desetkrat ceneje od najzmogljivejših modelov prejšnje generacije in 60 odstotkov ceneje od GPT-3.5 Turbo. GPT-4o mini zna marsikaj, predvsem pa je večmodalen, torej razume tako besedila kakor tudi slike in podobno. Trenutno razume besedilo in vid prek API, v prihodnosti pa bo še slike, video in zvok.

OpenAI pojasnjuje še, da je tudi v novem modelu onemogočeno škodljivo delovanje, denimo ustvarjanje sovražnega govora ali spama, pa tudi...

2 komentarja

OpenAI izdal GPT-4o

Slo-Tech - OpenAI je danes izdal novo verzijo velikega jezikovnega modela GPT-4o, ki je hitrejši in zmogljivejši od predhodnikov, ko gre za obdelovanje besedil, slik in zvoka. Tehnična direktorica Mira Murati je dejala, da bo brezplačno na voljo vsem uporabnikom, bodo pa imeli naročniki plačljive verzije na razpolago do petkrat več računske moči. Nove zmožnosti bodo javnosti predajali postopoma, začenši z besedilom.

Črka o pomeni "omni", so dodali v OpenAI. Pri obdelovanju in razumevanju besedila je enako sposoben kot GPT-4 Turbo, izboljšave pa so predvsem pri tekstu v drugih jezikih poleg angleščine. Sam Altman dodaja, da sta vmesnika za zvok in video najboljša doslej, kar je seveda treba vzeti z zrnom soli. Model je multimodalen, kar pomeni, da se enako dobro znajde v kakršnikoli kombinaciji zvoka, videa in besedila. Za razvijalce bo na voljo tudi API, ki pa bo plačljiv, a pol cenejši od GPT-4 Turbo. Razumevanje zvoka pa pomeni, da se bo možno z modelom pogovarjati kot z vsakim asistentom.
...

31 komentarjev

OpenAI prenovil in pocenil GPT-3.5 Turbo in GPT-4 Turbo

Slo-Tech - OpenAI je izdal nekaj novih modelov svoje umetne inteligence in znižal cene za uporabo obstoječih. Medtem ko je ChatGPT za končnega uporabnika brezplačen, če do njega dostopi prek spletne strani, je dostop prek API za razvijalce drugih produktov plačljiv. Cene za vnos se znižujejo za polovico na 0,05 centa za 1000 žetonov, cene za izhod pa za 25 odstotkov na 0,15 centa za 1000 žetonov. To se sliši malo, a pri analizi daljših vsebin se število žetonov hitro nabere.

Druga novost pa sta dva nova modela. GPT-3.5 Turbo, ki ga poznamo v ChatGPT-ju, je dobil novo verzijo 0125 (25. januar), ki nadgrajuje že nekoliko starejšo 0613 (13. junij). Kaj dosti o spremembah niso povedali, razen da je verzija boljša in da ima odpravljenih nekaj hroščev, denimo težave pri vnosu besedil v nelatiničnih abecedah. Uporabniki bodo dostop do nadgrajene inačice dobili v naslednjih dveh tednih.

Še en novi model pa je GPT-4 Turbo verzije 0125, ki je za zdaj na voljo še v predogledni verziji. OpenAI je...

13 komentarjev

OpenAI odprl API za GPT-4 vsem naročnikom

Slo-Tech - Čeprav GPT-4 obstaja že nekaj časa in ga naročniki ChatGPT tudi že lahko uporabljajo, je OpenAI šele sedaj najavil splošno dostopnost tega jezikovnega modela. To v praksi pomeni, da ni treba več čakati na vabilo, temveč imajo dostop vse stranke, ki naročijo plačljiv dostop. Na enak način so dostopni tudi GPT-3.5 Turbo, DALL·E in Whisper API.

GPT-4 je izšel marca, odtlej pa je prošnjo za vabilo oddalo več kot milijon strank. Do danes ga uporabljajo že številni izdelki, ki imajo dostop do modela prek API. Sedaj je GPT-4 na voljo strankam z zgodovino plačil, torej obstoječim naročnikom, medtem ko bodo vsi novi naročniki dostop pridobili najpozneje konec meseca. V trenutno dostopni verziji lahko model na enkrat ustvari do 13 strani besedila (8K). Sčasoma bodo te omejitve višje, so dodali.

Predhodnik, GPT-3, pa se bo počasi upokojil. OpenAI je dejal, da ga bodo aktivno podpirali do januarja prihodnje leto, nato pa bodo model ugasniti, da bi lahko računsko moč koristneje uporabili za...

17 komentarjev

OpenAI naznanil GPT-4

openai.com - Kot smo že nekaj časa pričakovali, so v OpenAI naposled najavili veliki jezikovni model GPT-4. Za rahlo presenečenje pa so obenem poskrbeli v Microsoftu, s priznanjem, da novi Bing Chat v bistvu na njem sloni že od začetka testiranja.

Skoraj 3 leta nas že ločijo od prvih vnašanj ukazov generativnemu jezikovnemu algoritmu, oziroma velikemu jezikovnemu modelu (LLM) GPT-3. Umotvor laboratorija OpenAI je postal eden od sinonimov za eksplozijo generativne strojne inteligence, ki je lani dosegla nove nivoje z generatorji slik in jesenskim lansiranjem pogovornega bota ChatGPT, letos pa z nebrzdano naglico poganja novo tekmo med tehnološkimi velikani. Posledica norije je bilo seveda mrzlično čakanje na novo različico GPTja, ki so ga sicer inženirji medtem iterativno nadgrajevali, tako da je bila lani v bistvu aktualna različica 3.5. Tudi šef OpenAIja, Sam Altman, je večkrat opozoril, da so pričakovanja bržkone prevelika in da bo GPT-4 nova evolucijska stopnja ter še daleč od kakšne...

27 komentarjev

OpenAIjev pisalni algoritem GPT-3 je v beta testiranju

vir: Axios
Axios - Strojni algoritem za pisanje besedil GPT-3 - naslednik razvpitega GPT-2, ki si ga laboratorij OpenAI sprva menda ni upal spustiti v divjino - je prešel v fazo polodprtega javnega testiranja. Preizkuševalci so večjidel navdušeni, a zadeva še vedno kaže jasne omejitve trenutne generacije takšnih algoritmov.

Lanskega februarja je ena najbolj izpostavljenih razvojnih hiš za strojno učene algoritme, OpenAI, pokazala GPT-2, strojno inteligenco za pisanje prepričljivih besedil. Inženirji so takrat populistično dejali, da bi bilo program "tvegano ga kar tako spustiti iz laboratorijskih soban", zainteresirana javnost pa je seveda ugibala, ali gre za marketinško puhlico ali realne nevarnosti. GPT-2 je bil nedvomno korak naprej, saj je v nekaterih primerih izpisal srhljivo prepričljive skupke teksta, obenem pa je bila OpenAI takrat zares še neprofitna firma. Toda tekom lanskega leta se je situacija spremenila: družba se je usmerila v komercialne vode in v ta namen ustanovila tržno podružnico...

17 komentarjev