»

Francija bojda preiskuje Nvidio

Slo-Tech - Le vprašanje časa je bilo, kdaj bo izrazita tržna premoč Nvidia, ki jo je zacementirala umetna inteligenca, pritegnila pozornost regulatorjev. Sodeč po lanskem finančnem poročilu, ki ga je Nvidia predložila SEC-u, se Evropska unija, Francija in Kitajska že podrobneje zanimajo za poslovanje podjetja. Reuters sedaj poroča, da po neuradnih podatkih Francija že preiskuje ravnanje podjetja.

Evropska komisija za zdaj ne bo nadaljevala svoje predhodne preiskave, temveč bodo počakali na epilog postopka v Franciji. Slednjega niti francoski regulator niti Nvidia javno ne želita komentirati. Francoski regulator pa je v poročilu minuli teden zapisal, da na trgu polprevodniških čipov za umetno inteligenco obstaja nevarnost zlorabe prevladujočega tržnega položaja. Izrazili so zaskrbljenost nad dejstvom, da je sistem Nvidia CUDA edini, ki je v praksi uporaben za grafične čipe, ki poganjajo umetno inteligenco. Zlasti problematična pa je morebitna vertikalna integracija, ki se izrisuje z...

19 komentarjev

FTC začenja preiskavo Redditovih pogodb o deljenju podatkov z razvijalci AI

Slo-Tech - Ameriška zvezna komisija za trgovino (FTC) je začela preiskavo Redditovih pogodb o licenciranju svojih vsebin razvijalcem umetne inteligence. Povedno je, da so se za ta korak odločili tik pred začetkom postopka za uvrstitev Redditovih delnic na borzo, ki jo pričakujemo še pred koncem meseca. Reddit so o preiskavi obvestili v četrtek. Podjetje je v odzivu dejalo, da so pričakovali takšno potezo. Neuradno bo podobnih preiskav še več, torej ne gre le za Reddit.

Gre za nejavno preiskavo prodaje, licenciranja ali deljenja uporabniških vsebin s tretjimi strankami, ki razvijajo modele umetne inteligence. Med prvimi koraki bo sestanek FTC-ja z Redditom, kjer bo moralo podjetje izročiti tudi relevantne dokumente. Na podlagi teh informacij bo FTC odločil, ali bo začel tudi formalni postopek zaradi suma kršitev.

Reddit je pogodbe z Googlom in drugimi podjetji sklenil, da bi si zagotovil dodatne prihodke. V naslednjih letih naj bi na ta račun zaslužili približno 200 milijonov dolarjev....

0 komentarjev

V EU se obeta preiskava Microsoftovega sodelovanja z OpenAI

Slo-Tech - Odkar je Microsoft v OpenAI vložil 13 milijard dolarjev, kar mu daje dostop do tehnologije, ki jo je s pridom integriral v kopico svojih storitev, sta podjetji tesno prepleteni. V Evropski uniji se zato pripravlja podrobna preiskava. Evropska komisija je ta teden sporočila, da preučuje, ali bo sprožila polno preiskavo vlaganja. Podobno je napovedala tudi britanska agencija CMA (Competition and Markets Authority).

Komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je dejala, da se navidezni svetovi in generativna umetna inteligenca hitro razvijajo, zato je ključno, da ostanejo konkurenčni in da podjetja nimajo preprek pri rasti in ponujanju najboljši in najinovativnejših izdelkov potrošnikom. Monopolno dogovarjanje je v nasprotju s tem. Microsoft ima velikanske koristi od vložka v OpenAI, ključno vprašanje pa je integracija teh izdelkov v Microsoftove izdelke. Spomnimo se bistveno bolj benignega primera, ko je Microsoft v Windows vgradil Internet Explorer. Pri umetni inteligenci sedaj...

4 komentarji

V EU sprejet okvirni dogovor o AI Actu

Evropski svet - Korak bliže smo evropski zakonodaji o uporabi umetne inteligence, potem ko sta svet EU in Evropski parlament včeraj dosegla okvirni dogovor o aktu o umetni inteligenci (AI Act). Ta določa pravila za uporabo umetne inteligence in predstavlja prvo zakonodajo na tem področju na svetu.

Ker evropsko zakonodajo na koncu z glasovanjem potrjujejo tudi v Parlamentu, kjer so predstavniki ljudstva, kakor na Svetu, ki zastopa interese držav, je uskladitev zakonskih predlogov med obema institucijama ključna. Njuni pogajalci so včeraj zvečer dosegli dogovor, ki ga označujejo kot zgodovinskega. Intenzivna pogajanja so trajala tri dni, njihov rezultat pa je bolj ali manj končna verzija zakonodaje, ki jo je Evropska komisija prvikrat predlagala leta 2021. V nadaljevanju so do sprejema možni manjši redakcijski popravki, večjih sprememb pa ne bo. V glavnem bo šlo za tehnične, pravne in jezikovne izboljšave, medtem ko je vsebinski del sedaj zaprt. Končno verzijo bodo nato dobili na Odbor stalnih...

24 komentarjev

Retencija prometnih podatkov še vedno bolj ne

Slo-Tech - Sodišče EU je, kot že nekajkrat, spet presojalo ureditev splošne in neselektivne hrambe prometnih podatkov. Od kar je sodišče v letu 2014 presodilo, da je Direktiva o obvezni hrambi prometnih podatkov neskladna s pravnim redom EU, si države članice bolj ali manj neuspešno prizadevajo, da bi takšno hrambo podatkov ponovno vzpostavile.

Prometni podatki omogočajo, da organi, ki imajo do njih dostop, iz njih zelo natančno sklepajo na številne vidike zasebnega življenja posameznikov, na katere se podatki nanašajo. Hramba prometnih podatkov torej predstavlja resen poseg v zasebnost. Pri posameznikih lahko verjetno povzroči, da so njihova življenja pod stalnim nadzorom. Posledično je tak poseg upravičen le v primerih resnih kaznivih dejanj.

Kako pomembni so metapodatki kaže izjava nekdanjega šefa NSA, ki je ob neki priložnosti dejal, da »ubijamo ljudi na podlagi metapodatkov«.

Pred nami sta dve sodbi, ena proti Franciji in druga proti Nemčiji.

Francija

Tokrat je sodišče odločalo o...

12 komentarjev

Free po posredovanju ministrstva nehal blokirati reklame

The New York Times - Drugi največji francoski ponudnik dostopa do interneta Free je poizkusil nekaj revolucionarnega. Na nivoju modema (oziroma ADSL-vmesnika) bi blokirali vse oglase, tako da jih uporabniki v lokalnem omrežju ne bi videli. Zamisel bi uporabniki z veseljem sprejeli, oglaševalci in strani, ki od njih živijo, pa so uprizorili enega največjih spletnih revoltov. S tem se uničuje brezplačen internet, niso nič ovinkarili. Freejeva nakana je sedaj tragikomično propadla, saj je posredovala kar vlada.

Francoska ministrica za digitalno ekonomijo Fleur Pellerin je povedala, da se je pogovorila s Freejem in ga prepričala, da projekt ukinejo. Dejala je, da "noben deležnik ne more samovoljno ogroziti digitalnega ekosistema". Takšna...

44 komentarjev