»

Metine tegobe z označevanjem obdelanih slik

vir: Meta
Meta - Iz Mete so sporočili, da rahlo spreminjajo označevanje slik na svojih družbenih omrežjih, ki so bile obdelane z nekaterimi modernejšimi strojnimi metodami, po tem ko je oznaka "Made with AI" povzročila obilico zmede.

V začetku leta so pri Meti pognali sistematično označevanje podob na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Threads, nastalih z generativnimi algoritmi. Preko pomladi so ambicije še povečali in nameravajo tako do konca leta uvesti samodejno označevanje širše kategorije obdelanih slik, med drugim tudi deepfake starejših tipov. Toda nedavna nerodnost kaže, da imajo pred seboj nemara večji izziv, kot so si predstavljali. V preteklem mesecu je predvsem na Instagramu veliko negodovanja med profesionalnimi fotografi sprožil pojav, da se je oznaka "Made with AI" pojavila tudi ob očitno stvarnih fotografijah - če so njihovi avtorji pri obdelavi uporabljali tudi nekatera modernejša orodja za obdelavo, kot je Photoshopov Generative AI Fill.

Podjetje tako sedaj oznako vrača...

4 komentarji

Meta bo na svojih omrežjih označevala generirane slike

vir: Meta
Meta - V Meti so razgrnili načrte za soočanje z generiranimi podobami na svojih družbenih omrežjih v letošnjem letu. Pričeli bodo označevati strojno ustvarjene slike, napravljene z orodji drugih podjetij, in od uporabnikov zahtevali, da takšen material v lastnih objavah označijo.

Strojno napravljene slike so pošteno preplavile družbena omrežja in v lanskem letu so različni akterji, tako v mednarodni politiki kakor na strani razvijalcev spletnih tehnologij, pričeli z ukrepi za njihovo označevanje. V to smer gre denimo Bidnov izvršni ukaz iz lanske jeseni, medtem ko so podjetja predstavila več načinov za vdelavo podpisov v generirane podobe. Adobe je oktobra lani predstavil pečat Content Credentials, Google ima v beta preizkusu podpis SynthID, takšna funkcija pa je vgrajena tudi v metadata standard IPTC. Zbrane tehnologije nameravajo sedaj v Meti uporabiti za to, da bodo samodejno in hitro označevali strojno ustvarjene podobe na Facebooku, Instagramu in Threads. Doslej so sicer sami...

0 komentarjev

Avtonomna vozila bodo svetila turkizno

Slo-Tech - Z razmahom avtonomnih vozil se pojavlja potreba po označevanju vozil, kadar vozijo brez človeškega nadzora. Oblasti v Kaliforniji in Nevadi so Mercedes-Benzu odobrile uporabo nove barve zadnjih luči, s katerimi bodo vozila sporočala, da so v avtonomnem načinu delovanja. Zadnje luči bodo v teh primerih svetile turkizno, ko bo vključen avtopilot tretje stopnje.

Gre za sistem Drive Pilot v Mercedesovih vozilih, ki sodi v tretjo stopnjo avtonomne vožnje, kar je oznaka za pogojno avtomatizirano krmiljenje. Vozila te generacije dejansko vozijo sama, a še vedno potrebujejo človeka, ki v kritični situaciji lahko prevzame nadzor. Avtonomna vožnja je na voljo le v omejenih razmerah, pri Drive Pilotu le pri hitrostih do 65 kilometrov na uro. To je potrebno, ker le tako lahko človek dovolj hitro prevzame nadzor, kadar gre kaj narobe. Sistem sicer ni nov, saj ga v takšni ali drugačni obliki proizvajalci testirajo že šest let.

Tukrizna osvetlitev je zadnji v vrsti predlogov, kako jasno...

44 komentarjev

Nvidia še pred izidom umaknila in preimenovala RTX 4080 12 GB

Nvidia - Marketinški oddelki so nas že navadili, da so imena izdelkov včasih smiselna, pogosto pa tudi ne. Nvidia je na primer dve precej različni kartici poimenovala enako - GeForce RTX 4080 - kar je povzročilo precej zmede. A nihče ni pričakoval, da bodo to priznali in eno izmed kartic preimenovali. Nvidia 12GB RTX 4080 bo "odpredstavljena" (unlaunched), da bo izšla z novim imenom.

Čez mesec dni bi se morala začeti prodaja kartic RTX 4080 16 GB in RTX 4080 12 GB, ki so ju predstavili minuli mesec. Kot je običajno, je oznaka xx80 namenjena zmogljivim karticam posamezne generacije (zastavonoše pa so xx090), ki pa lahko izidejo v več izvedenkah. A pri GTX 4080 je bila ta razlika preveč očitna. Verzija z 12 GB je imela poleg manj pomnilnika še manj jeder CUDA (7680 namesto 9728), počasnejše 192-bitno pomnilniško vodilo (in ne 256-bitno) in nižji takt procesorja. Zaradi tega je bila znatno počasnejša od 16-GB verzije, pri čemer razlika ni bila posledica količine pomnilnika. V posameznih...

101 komentar

Letno obdelanih deset zetabajtov podatkov

The New York Times - Pisali smo že o raziskavi, ki je dognala, da smo konec leta 2007 na Zemlji hranili okoli 300 eksabajtov podatkov. Zato je tudi zanimivo pogledati, koliko podatkov obdelamo vsako leto. Na Univerzi v San Diegu so objavili poročilo, v katerem ugotavljajo, da so leta 2008 vsi strežniki na svetu obdelali 9,57 zetabajta podatkov, številka pa na leto zraste za 30 do 40 odstotkov. To pomeni, da je bilo v povprečju za vsakega človeka na Zemlji na dan obdelanih 40 GB podatkov.

Ugotovili so, da je 44 odstotkov procesiranja podatkov namenjenega obdelavi transakcij, kot so izstavitve računov, plačila čekov, bančne transakcije, borzne tečajnice in vrednosti portfeljev, pregledi stanj na različnih računih, medtem ko je...

2 komentarja

Rombyte kaznovan s 16.000 funti

The Register - Newburyjski izdelovalec pomnilnikov je bil kaznovan in obsojen na plačilo 16.000 funtov (5,4 milijone tolarjev). Na sojenju prejšnji petek so namreč njegove direktorje spoznali krive izdelovanja in prodajanja ponarejenih pomnilniških modulov. Hynix je že prejšnjega oktobra Rombyte prisilil v podpis pogodbe, da se odrekajo izdelavi modulov z lažno oznako Made by Hynix, saj bi jih v nasprotnem primeru Hynix tožil. Rombyte očitno s svojo dejavnostjo ni prenahal in je še naprej prodajal lažne Hynixove module, zaradi česar morajo sedaj plačati kazen. Klik!

0 komentarjev