»

Zbogom, ICQ

Slo-Tech - Čez mesec dni bo prenehala delovati aplikacija za hipno sporočanje ICQ, ki je leta 1996 orala ledino na tem področju. Preden so obstajali AOL Instant Messenger, Yahoo Messenger, Discord in ostale precej novejše aplikacije je ICQ že povezoval sto milijonov uporabnikov. Omogočal je zasebne pogovore in skupinske razprave. ICQ bo ukinjen 26. junija letos.

Ko je izšel ICQ ("I seek you"), je bil svet precej drugačen. Pogovarjali smo na IRC-u, datoteke smo prenašali s strežnikov FTP, iskali pa smo z Yahoojem. ICQ je konec leta 1996 izdalo izraelsko podjetje Mirabilis, ki ga je leta 1998 prevzel AOL. Dvanajst let pozneje ga je odprodal ruskemu Digital Sky Technologies (Mail.ru), ICQ pa je ostal priljubljen v tem delu sveta. Na Zahodu so ga medtem povozila druga orodja za hipno komuniciranje.

Zadnja verzija ICQ je izšla leta 2020, odtlej pa ga niti Rusi niso več vzdrževali. Zadnje popravke so sicer izdali lani, a ICQ je bil že več let na poti proti izhodu. Bistveno bolj popularna...

45 komentarjev

Ruski milijarder ustanovil in podelil nove nagrade za fiziko

Jurij Milner

Slo-Tech - Najuglednejša nagrada za fiziko že dobrih sto let ostaja Nobelova nagrada, ki poleg časti in slave prinese tudi neskromno finančno stimulacijo. Letos znaša njena višina 900 tisoč evrov, pri čemer pa je potrebno upoštevati, da se znesek med vse dobitnike (ki so lahko do trije in v zadnjih letih vsakokrat tudi so) še razdeli. Ruski milijarder Jurij Milner (zanimiv intervju z njim imajo na Wired), ki ga poznamo kot ustanovitelja...

38 komentarjev

Skupina Mail.ru največje evropsko internetno podjetje

Finance - Rusko podjetje Digital Sky Technoglogies, ki upravlja največjega ruskega ponudnika elektronskih naslovov Mail.ru, je oktobra razpisalo prvo javno ponudbo delnic (IPO). Naprodaj so postavili 17 odstotkov podjetja, zbrati pa so nameravali 876 milijonov dolarjev (27,70 dolarja na delnico). Investitorji so planili po podjetju in poslali kar 20-krat več ponudb od ponujenega deleža, najvišja ponudba pa je bila 1,1 milijarde dolarjev za 17-odstotni delež.

Delnice bodo uradno na Londonski borzi začele kotirati v četrtek, trenutno pa se z njimi trguje pogojno. Njihova vrednost je na borzi poletela vse do 39 dolarjev na delnico in se ustalila pri 35 dolarjih. To postavlja tržno kapitalizacijo podjetja na 7 milijard dolarjev, s čimer je Skupina Mail.ru največje evropsko internetno podjetje.

Zbrani denar od javne ponudbe delnic nameravajo med drugim porabiti za nakup 7,5-odstotnega deleža v podjetju Vkontakte, ki upravlja ruski družabni servis. Mail.ru že ima četrtinski delež v Vkontaktu,...

4 komentarji

Digital Sky Technologies kupil ICQ

ICQ

Slo-Tech - Digital Sky Technologies (DST) je najavil namero o prevzemu ICQ-ja, ki je od leta 1998 v lasti AOL-a. Za nakup bodo odšteli 187,5 milijona dolarjev, čeprav je AOL sprva hotel iztržiti dvakrat več. Na lanski dražbi so sodelovali še Naspers, ProfMedia in Tencent, a so ponudili premalo.

ICQ je bil eden prvih sistemov za instantno sporočanje (angl. instant messaging, IM), ki je bil sprva popularen po vsem svetu, kasneje pa ga je na Zahodu izpodrinila konkurenca. Leta 1996 predstavljeni ICQ izraelskega podjetja Mirabilis je ostal priljubljen v Rusiji in drugih vzhodnoevropskih državah, znatno število...

20 komentarjev

Nova verzija Trillian-a

Slo-Tech - Novico je prispeval Matej Spiller.

Včeraj je izšla nova verzija programa Trillian za "instant messaging", ki podpira 5 protokolov v enem samem programu (ICQ, AOL IM, MSN Messenger, Yahoo! Messenger in seveda IRC). V novi 0.70 verziji je dodana podpora za File transfering, User profiles, Proxy support, SkinXML, ... . Vsekakor dobra alternativa ICQ-ju, seveda brez reklam :) . Snamete si ga lahko tukaj.

1 komentar

Trillian - vse v enem

Overclockers Australia - Kot na marsikaterem področju računalništva, velja tudi na področju chat programov precejšnja zmeda. Imamo AOL Instant Messenger, ICQ, MSN Messenger, IRC, Yahoo! Messenger, pa še kakšnem malce manj znan program bi se našel. Največji problem je, ker ti programi niso združljivi med sabo, to pa utegne biti zelo moteče, saj preklapljanje med temi programi programi slej ko prej postane mora. Kaj če bi lahko imeli vse skupaj lepo v enem programu. Ravno to so imeli v mislih programerji, ko so pisali Trilliana. Trillian podpira vse prej naštete programčke, tako da potreba po vseh teh odpade. Kako se program obnese v praksi mi ni znano, ker ga še nisem preizkusil. Mogoče ga boste vi. Oddeskajte sem in si ga downloadajte.

1 komentar