»

Ozrite se v nebo, severni sij bo

Slo-Tech - Ker smo sredi zelo močnega cikla Sončeve aktivnosti, ki letos in prihodnje leto dosega vrh, je v teh mesecih severni sij pogostejši, intenzivnejši in viden dlje proti ekvatorju kot sicer. Danes ponoči je še ena priložnost, da se ozremo v nebo in ob primernem vremenu z malo sreče ugledamo spektakularno naravno predstavo. Nad nekaterimi kraji smo ga videli že včeraj, danes se predstava ponavlja, a bo po napovedih nekoliko manj intenzivna.

Zemljo je namreč dosegel najmočnejši Sončev izbruh po oktobru 2003, poroča NOAA. Trenutni geomagnetni vihar je dosegel peto stopnjo na petstopenjski lestvici, kar lahko prinese tudi težave s telekomunikacijami in satelitsko navigacijo. V Sloveniji sicer severni sij ni prav pogost, a ga sedaj vidimo že tretjič v zadnjih šestih mesecih. Za čim boljši pogled je treba iti daleč od mestne osvetlitve, saj v mestih zasije le, kadar je res močan. Za čim boljšo izkušnjo je treba poiskati področje z jasnim nebom, še bolj intenzivno pa se severni sij vidi...

11 komentarjev

V četrtek zvečer Sončev izbruh motil radijske komunikacije

Slo-Tech - Približujemo se vrhu Sončeve aktivnosti v 25. ciklu (od začetka opazovanja), ki se je začel z minimumom decembra 2019 in bo v letih 2024 in 2025 dosegel vrh. V primerjavi z izjemno šibkim ciklom 24, je aktualni cikel močan in je že poskrbel za nekaj zanimivih nebesnih pojavov, denimo severni sij nad slovenskim nebom v začetku novembra. Tovrstnih dogodkov lahko v naslednjem letu pričakujemo še več.

Podatke o vremenu v vesolju lahko spremljajo na straneh ameriške Agencije za oceane in podnebje, kjer poročajo o doslej najmočnejšem Sončevem izbruhu v tem ciklu. V noči s četrtka na petek (izbruh ob 18.02) se je zgodil močan izbruh, ki je sodil v razred X2.8. V razredu X so najmočnejši dogodki, magnituda 2,8 pa ga sicer uvršča na dno tega razreda (razred C so šibki, razred M pa srednje močni). S tem je šlo za najmočnejši dogodek po letu 2017, torej tudi v tem ciklu.

Dogodke često spremljajo tudi koronalni izbruhi mase (CME), kakor imenujemo izbruh plazme in magnetnega polja s Sonca. To...

4 komentarji

Sateliti SpaceX lani padli zaradi geomagnetne nevihte

Slo-Tech - Lani februarja je SpaceX v orbito poslal 49 satelitov za konstelacijo Starlink, ki zagotavlja internet s sateliti v nizkih orbitah. A kmalu zatem je 38 satelitov zašlo iz tirnice in sčasoma zgorelo v atmosferi, kar je inženirje sprva zbegalo. Hitro so posumili, da je krivo Sonce, kar so znanstveniki sedaj podrobno preiskali in potrdili. Satelite je z neba sklatila sončna nevihta.

Le nekaj dni pred tem, 29. januarja lani, se je zgodil koronalni izbruh snovi (CME) nižje jakosti (M1.1). S hitrostjo 690 kilometrov na sekundo se je proti Zemlji napotil oblak magnetne snovi. Ko je zadel v Zemljino magnetno polje, je povzročil geomagnetno nevihto. Tako imenujemo močna nihanja geomagnetnega polja, ki sicer ščiti naš planet pred vesoljskim vremenom. S Sonca namreč nenehno letijo nabiti delci, tako imenovani Sončev veter, ki pa ga zemeljsko magnetno polje odklanja. Ob izbruhih pa Sonce v okolico pošlje še večje količine plazme. Geomagnetne nevihte se dogajajo sorazmerno pogosto, a jih običajno vidimo le kot severni sij. Včasih imajo posledice tudi za satelite in celo elektronske naprave na Zemlji. Zelo redko pa sklatijo z neba satelite.

To se je zgodilo lani februarja. Zaradi geomagnetne nevihte se je segrel del ozračja, ki se imenuje...

8 komentarjev

Izstrelitev satelitov Starlinkov zaradi vesoljske nevihte neuspešna

Space - Novih 49 satelitov za satelitski internet Starlink, ki jih je SpaceX izstrelil 3. februarja, je večidel pogubljenih. Le dan po izstrelitvi jih je zajela geomagnetna nevihta, zaradi česar jih je SpaceX okoli 40 tudi izgubil. SpaceX je javnost o incidentu obvestil včeraj in pojasnil, da je zaradi geomagnetne nevihte nekoliko porasla gostota zraka, kar je povečalo upor in sateliti niso mogli vzdrževati svojih tirnic na poti v stabilne orbite. Sateliti niso mogli izvesti manevrov za prehod v višje orbite, zato jih bo do 40 padlo nazaj na Zemljo in v atmosferi zgorelo. Med nevihto se je zračni upor na satelitih povečal za 50 odstotkov, so zapisali pri SpaceX-u. Nekateri so prehod v varni način uspeli preživeti, večina pa ne. Nevihta ni dosegla niti 100 nT, torej se uvršča med zmerne. Močne nevihte imajo lahko posledice na satelite v orbitah in tudi elektroniko na tleh, v ekstremnih primerih pa celo na preskrbo z električno energijo.

Geomagnetne nevihte so nekakšno vesoljsko vreme....

25 komentarjev

Sedem milijard nas je

Slo-Tech - Organizacija Združenih narodov ocenjuje, da bo svetovno prebivalstvo jutri okoli 13. ure preseglo mejnik sedmih milijard. Ameriški urad za popis prebivalstva je v svoji oceni za odtenek konservativnejši in napoveduje datum marec 2012, a to ne spremeni dejstva, da nas na Zemlji živi toliko, kot še nikdar prej v zgodovini. Od tega 60 odstotkov ljudi živi v Aziji, 15 odstotkov v Afriki, 10 odstotkov v Evropi, devet odstotkov v Južni Ameriki, pet odstotkov v Severni Ameriki in slab odstotek v Avstraliji.

Moderni človek oziroma homo sapiens sapiens se je na Zemlji pojavil pred približno...

265 komentarjev

Ste se ozirali v nebo?

več strani - Kot verjetno veste, je v ponedeljek na Soncu "močno počilo". Kot so sporočili astronomi, je Sonce izkazovalo tretjo največjo aktivnost v času opazovanja, in posledica tega je bila močno izražena aurora tudi v naših krajih.

Vendar pa smo vsi, ki smo se včeraj ozirali v nebo in vsake pol ure spremljali satelitske slike Evrope, bili precej razočarani, saj se oblačnost ni razkadila. Če vas zanima, kaj ste zamudili, si lahko ogledate Nasine slike, nekaj podatkov najdete tudi tukaj, še več uporabnih povezav pa v tej temi na forumu astronomskega društa Orion.

Sodeč po tej novici pa lahko jutri zvečer, torej 31.10, pričakujemo še en polarni sij, ki naj bi spet bil viden v naših krajih. Samo upamo lahko, da bo tokrat...

18 komentarjev