»

Microsoft Office 2024 bo še vedno trajna licenca

Slo-Tech - Hitro se spreminja vreme v Redmondu, zlasti ko gre za najpriljubljenejši pisarniški paket podjetja. Dasiravno so pred poldrugim letom napovedali pokop znamke Office in osredotočenje na spletno inačico Microsoft 365, so snedli besedo. Office 2024 izide letos in bo še vedno samostojni pisarniški paket, ki bo nudil trajno licenco in ne bo tekel v oblaku, torej bodo trajne tudi njegove funkcionalnosti.

To ne pomeni, da si Microsoft ne želi prehoda na Microsft 365. Naročniški paketi so velika želja vseh proizvajalcev programske opreme, v zameno za stalni in predvidljivi dotok denarja pa nudijo sprotne nadgradnje ter nove funkcionalnosti. So pa primeri, ko si tega ne želimo, in takšnim uporabnikom - morda poslovnim - bo namenjen Office 2024, ki bo del LTSC (Long-Term Servicing Channel).

Office 2024 bo na voljo za Windows in macOS. Microsoft ga namenja zlasti računalnikom, ki morajo biti bolj ali manj nespremenjeni in se zato tudi ne posodabljajo. Za Office 2024 bo sicer na voljo...

34 komentarjev

Microsoft Word dopolnil 40 let

Slo-Tech - Te teden je minilo 40 let od izida enega najbolj prepoznavnih programov, ki je spremenil način pisanja. Oktobra 1983 je izšel urejevalnik besedil Microsoft Word. Tedanji Multi-Tool Word je 25. oktobra 1983 izšel za DOS in Xenix.

Širša skupnost je novo orodje spoznala novembra 1983, ko so Multi-Tool Word priložili reviji PC World. Šele 1989 je potem izšla verzija 1.0, nato pa je bil razvoj čedalje hitrejši. Danes je Word del paketa Microsoft 365 in predstavlja dominantni urejevalnik, pa tudi celoten pisarniški paket je neuradni standard. A ni bilo vedno tako.

V 80. letih je bil Word zgolj eden izmed urejevalnikov besedil. Že od začetka je Microsoft reklamiral način WYSIWYG (kar vidiš, tudi dobiš) kot način urejanja besedila, kjer ni treba uporabniku poznati ozadja, temveč bo dokument natanko tak, kot ga ustvari na zaslonu. Svoj čas so imeli uporabniki z Wordovim vmesnikom nemalo težav, ker je bil precej drugačen od tedaj vplivnega WordStarja, a so se sčasoma navadili. Ko je leta...

17 komentarjev

Teams v EU ne bo več integriran v Microsoft 365 in Office 365

Slo-Tech - Microsoft se je na preiskavo, ki jo je konec julija sprožila Evropska komisija zaradi vključitve Teams v paketa Office 365 in Microsoft 365, odzval precej pobalinsko. Sporočili so, da bodo še pred koncem preiskave upoštevali pritožbe, zato bo Teams sedaj na voljo samostojno. Cena pisarniških paketov se bo znižala, a manj kot bo stal samostojni Teams.

Geneza zgodbe sega v leto 2020, ko je Slack vložil uradno pritožbo zaradi integracije Teams v Microsoftove pisarniške pakete. Trdil je, da je to nezakonito oviranje konkurence. Komisija je po preliminarnem zbiranju informacij začela preiskavo, ki še ni končana. V njej ugotavlja, ali gre za zlorabo prevladujočega tržnega položaja, saj zakonodaja podjetjem ne dovoljuje, da bi preprosto integrirala vse v svoje izdelke.

Microsoft sedaj sporoča, da bodo v EU in EGP na voljo izdelki, ki ne bodo imeli več integriranega Teamsa. Za velike stranke, ki uporabljajo pakete Enterprise, bodo ti odslej dva evra na mesec cenejši, a brez Teams. Ločena...

29 komentarjev

Evropska komisija začela preiskovati Microsoft

Slo-Tech - Evropska komisija je začela uradno preiskavo, v kateri ugotavlja, ali je Microsoft z vključitvijo izdelka Teams v pisarniška paketa Office 365 in Microsoft 365 kršil pravila konkurence. Začetek preiskave pomeni, da Komisija prepoznava sume, da je do kršitev prišlo, a to še ne pomeni, da bo takšen tudi končni rezultat preiskave.

Teams je programsko orodje za sodelovalno delo v oblaku, ki vključuje možnosti hipnega sporočanja, klicanja, videokonferenc, deljenja datotek in sočasnega urejanja dokumentov. Še zlasti med pandemijo covida-19 je bilo delo na daljavo prevladujoč način dela, kar je pospešilo razvoj in širjenje izdelkov, kot je Teams. Microsoft je Teams strateško vključil v Office 365 in Microsoft 365, s čimer je morda izrabil monopolni položaj in krnil konkurenco, saj so bili konkurentje v neenakovrednem položaju.

Konkurenca se je že kmalu pritožila. Slack je uradno pritožbo vložil julija 2020, v kateri je trdil, da je vključitev Teams v najbolj razširjeni pisarniški paket...

13 komentarjev

Microsoft bo pokopal blagovno znamko Office

Slo-Tech - Po več kot treh desetletjih se legendarna blagovna znamka Office poslavlja, so sporočili iz Redmonda. Priljubljeni programi Word, Excel, Outlook in sorodniki sicer ostajajo, a bodo odslej del preimenovane zbirke Microsoft 365. Da se bo to zgodilo, je bilo slutiti že pred dvema letoma, ko se je spletna zbirka Office 365 preimenovala v Microsoft 365. Sedaj pa bodo odstranili vse omembe Officea.

Office.com, mobilna aplikacija Office, programski paket Office za Windows in podobno se bodo vsi preimenovali v Microsoft 365. Dobili bodo tudi nove logotipe in ikone. Office.com bo spremenjena že prihodnji mesec, preostali programski deli pa januarja. V paketu Microsoft 365 bodo na voljo Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams, Loop, Clipchamp, Stream in Designer. Office bo ostal le kot ime starejših verzij, torej Office 2021 ali LTSC. Te bo še vedno moč kupiti s trajno licenco, ki pa bo verjetno sčasoma dobila drugačno ime. Tudi obstoječih uporabniških računov Office 365 še ne bodo...

37 komentarjev

Zbogom, Internet Explorer

Microsoft - Pred četrt stoletja je Microsoft predstavil spletni brskalnik Internet Explorer, ki je tedaj tekmoval z bistveno bolj uveljavljenim Netscape Navigatorjem. Brskalniško vojno je tudi zaradi brezplačnosti in integracije v operacijski sistem dobil Microsoft, zato je Internet Explorer z nami vztrajal leta. Čeprav ga je že zdavnaj povozil čas, tako da ima danes manj kot enoodstoten tržni delež, je še vedno aktivno vzdrževan. Zadnja verzija je izšla lani, a drugo leto bo zgodbe vendarle nepreklicno konec. S 15. junijem 2022 se bo končala podpora za Internet Explorer.

Sean Lyndersay, ki skrbi za naslednji Microsoftov brskalnik Edge, je dejal, da je prihodnost v Windows 10 brskalnik Edge. Internet Explorer 11 za Windows 10 bo prihodnje leto junija upokojen. Ostal bo le še v verzijah LTSC (Long-Term Servicing Channel), medtem ko običajne verzije Windows 10 domače uporabnike ne bodo imele več znamenitega brskalnika. Bo pa Edge imel funkcijo IE mode, v kateri bo spletne strani prikazoval...

51 komentarjev