»

Osem potrošniških organizacij toži Meto

Slo-Tech - Potrošniške organizacije iz osmih evropskih držav, med drugim tudi slovenska Zveza potrošnikov, so pod okriljem krovne organizacije BEUC pri pristojnih organih za varstvo osebnih podatkov v EU vložile pritožbo zoper podjetje Meta. Trdijo, da Meta obsežno in nezakonito obdeluje osebne podatke uporabnikov Facebooka in Instagrama, ker da uporabniki nimajo možnosti svobodnega in informiranega soglasja. Podjetje jim namreč nudi le dve možnosti: plačilo naročnine (za uporabo brez oglasov) ali privolitev v obdelavo osebnih podatkov za oglaševalske namene.

Po mnenju pritožnikov je to v direktnem nasprotju s Splošno uredbo (GDPR) glede zakonitosti, pravičnosti in sorazmernosti uporabe osebnih podatkov. BEUC je že novembra 2023 vložil pritožbo, sedaj pa je osem organizacij vložil pritožbe še pri nacionalnih organih. Trdijo, da Meta nudi le pro forma izbiro, ki to v resnici ni in predstavlja zgolj pretvezo za problematiko nezakonite obdelave osebnih podatkov. Meta z nezakonito uporabo...

5 komentarjev

Evropska komisija od WhatsAppa terja pojasnila o varovanju podatkov

Evropska komisija - Evropska komisija je danes poslala uradno pismo WhatsAppu, v katerem terja pojasnila, kako se novi pogoji uporabe in politika zasebnosti, sprejeti lani, skladajo z evropsko zakonodajo o zaščiti potrošnikov. Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je ob tem dejal, da mora WhatsApp zagotoviti, da uporabniki razumejo, s čim soglašajo ob uporabi in kako se bodo njihovi osebni podatki obdelovali. WhatsApp se mora odzvati do konca februarja.

Zgodba se je začela zapletati pred letom dni, ko je WhatsApp razburil z novimi pogoji uporabe. V njih je zapisal, da bo s Facebookom (v njegovi lasti je) delil več podatkov svojih uporabnikov. Kdor se s tem ne bi strinjal, bi pač lahko prenehal uporabljati WhatsApp. In res sta Telegram in Signal dobila toliko novih uporabnikov, da je WhatsApp stopil korak nazaj. Sprva so trdili, da novosti veljajo le za poslovne uporabnike, potem pa so njihovo uvedbo zamaknili za tri mesece. A potem je julija sledila še tožba, ki so jo pri Evropski komisiji...

6 komentarjev

Se Microsoftu obeta nova protimonopolna preiskava v EU?

Slo-Tech - Na prelomu tisočletja je bil Microsoft tako velik in močan, da so regulatorji resno razmišljali tudi o razbitju podjetja. To se sicer ni zgodilo, si je pa zaradi integracije brskalnika Internet Explorerja in predvajalnika Windows Media Player v ZDA in EU prislužil visoke globe. Odtlej se je Microsoft podobnih postopkom izognil. Sedaj se morda obeta podoben postopek, saj je Nextcloud skupaj z več neprofitnimi organizacijami ( European DIGITAL SME Alliance, Document Foundation (LibreOffice) in Free Software Foundation Europe) vložil pritožbo zoper Microsoft pri Evropski komisiji. V njej podjetju očitajo zlorabo tržnega položaja zaradi integracije Teams, OneDriva in podobnih storitev v Windows 10 in 11.

Pritožniki trdijo, da Microsoft z agresivnim marketingom v operacijskem sistemu in vsiljevanjem vpisa uporabnikov v te storitve omejuje izbiro in si pridobi nezakonito prednost pred konkurenčnimi ponudniki sorodnih storitev. V Nextcloudu dogajanje neposredno primerjajo z integracijo...

6 komentarjev

Potrošniške organizacije nad WhatsApp zaradi že znanih sprememb pogojev zasebnosti

vir: Pxfuel

Slo-Tech - Evropska potrošniška organizacija BEUC in še osmerica njenih članskih organizacij je pri Evropski komisiji vložila tožbo zoper Facebook oz. njegovo hčerinsko podjetje WhatsApp. WhatsApp je namreč januarja precej kontroverzno spremenil svojo politiko zasebnosti in ta naj bi mu po zatrjevanju BEUC dala bolj odprte roke za deljenje podatkov s Facebookom in drugimi podjetji v njihovi skupini. Problematično je, da je WhatsApp uporabnike v sprejem silil na precej neobičajne načine, denimo, da bo v nasprotnem primeru aplikacija 15. maja prenehala delovati. Incident zaradi spremembe pogojev zasebnosti je že v začetku leta sprožil postopke pri pooblaščencih za varstvo osebnih podatkov Italije in Nemčije.

Uporabniki so prejemali sporočila, ki so po mnenju BEUC po svoji naravi, času pošiljanja in vztrajnemu ponavljanju pomenila pritisk na posameznika in omejevanje njegove pravice do izbire. Kot so še dodali, gre pri tem za kršitev Direktive EU o nepoštenih poslovnih praksah. Dalje, WhatsApp...

10 komentarjev

Schrems Googlu očita nezakonito sledenje uporabnikom

Slo-Tech - Aktivist Max Schrems, ki ga poznamo kot ustanovitelja skupine europe-v-facebook.org in ostrega kritika Facebookove politike glede uporabe osebnih podatkov, proti kateremu je vložil že več tožb, je v Franciji vložil pritožbo zoper Google. V njej trdi, da Google nezakonito sledi uporabnikom androidnih telefonov.

Ključna težava so unikatne oglaševalske kode, ki se generirajo za vsak telefon posebej in omogočajo Googlu spremljanje brskalnih navad uporabnikov, da lažje streže personalizirane oglase. Schremsova skupina Noyb trdi, da Google s tem, ko te kode ustvari brez soglasja uporabnika ter jih hrani, krši evropsko zakonodajo. Nujno bi bilo uporabnikovo privoljenje, trdijo. Zato od francoskega informacijskega pooblaščenca (CNIL) pričakujejo, da bo začel preiskavo Googlovih sledilnih praks. Pritožbo so vložili v Franciji zato, ker je CNIL dobro usposobljen za tovrstne postopke, ki vključujejo sklicevanje na direktivo ePrivacy.

Google se na pritožbo še ni uradno odzval. Pričakovati pa...

5 komentarjev

Sodišče potrdilo globo v primeru 'Washingtonska depeša'

Informacijski pooblaščenec - Informacijska pooblaščenka lansko leto zaradi kršitve Zakona o varstvu osebnih podatkov oglobila zunanjega ministra Dimitrija Rupla in generalnega sekretarja na MZZ. Omenjena sta namreč storila dva prekrška, saj sta naročila nezakonito pregledovanje telefonskih izpiskov vseh zaposlenih na ministrstvu.

Minister in njegov državni sekretar sta odredila posebno komisijo, ki je od operaterja pridobila podatke o klicih zaposlenih in med vsemi klici zaposlenih iskala tiste, ki so po telefonu komunicirali s časopisno hišo Dnevnik. Del obdelave osebnih podatkov je opravil operater, brez sklenjene pogodbe o pogodbeni obdelavi osebnih podatkov. Z obdelovanjem podatkov o klicih kar vseh zaposlenih sta omenjena grobo posegla v zasebnost zaposlenih na MZZ. Zaradi ugotovljene kršitve v inšpekcijskem postopku je Pooblaščenec obema odgovornima osebama izrekel globo v višini 1660 €.

Omenjena kršilca Zakona o varstvu osebnih podatkov sta se na odločbo Pooblaščenca pritožila, prejšnji teden pa je...

14 komentarjev