»

Po ukinitvi električnega avtomobila Apple odpušča

Slo-Tech - Pred poldrugim mesecem je Apple ukinil projekt električnega avtomobila in tedaj je postalo jasno, da bodo nekatere zaposlene s projekta premestili na druge oddelke, drugim pa se bodo morali zahvaliti za sodelovanje. Sedaj so potrdili, da bodo odpustili 700 zaposlenih, večinoma iz Santa Clare, saj je podjetje prijavilo množična odpuščanja po zakonodaji WARN (Worker Adjustment and Retraining Notification). Gre za obvezno seznanitev zaposlenih, saj imajo s tem zagotovljen 60-dnevni odpovedni rok.

Električni avtomobil ni edini projekt, ki ga je Apple ukinil. Podobna usoda se obeta tudi razvoju zaslonov microLED, kar si je Apple kupil pred desetimi leti s prevzemom podjetja LuxVue. V zadnjih mesecih so bile čedalje glasnejše govorice, da Apple vendarle ne bo proizvajal lastnih zaslonov microLED za svoje pametne ure in kasneje morda telefona. V obvestilu WARN so tudi zaposleni s tega oddelka, torej lahko rečemo, da bo Apple vsaj bistveno poznejši v teh nakanah.

Druga odpuščanja so bolj...

2 komentarja

Apple ukinil projekt električnega avtomobila

Bloomberg - Apple je - vnovič - ukinil razvoj električnega avtomobila. Spogledovanje z avtomobili, električnimi ali drugačnimi, traja že desetletje, vmes pa je segalo od velikanskega navdušenja do ohladitev. Sedaj spet kaže, da električnega avtomobila iz Appla ne bo, inženirji pa se bodo raje posvetili generativni umetni inteligenci.

Bloomberg piše, da je Apple spremembo strategije zaposlenim razkril danes in jih precej presenetil. Na električnem avtomobilu naj bi delalo okrog 2000 ljudi, ki bodo sedaj počasi dobili druge zadolžitve. Projekt vodi Kevin Lynch, ki bo zaposlene počasi predal vodji oddelka za umetno inteligenco Johnu Giannandreaju. Nekaj pa jih bodo tudi odpustili, čeprav še ni jasno, koliko.

Apple je v svoja vozila, električna, pametna in drugačna, vložil več milijard dolarjev. Leta 2014 so želeli izdelati avtonomno električno vozilo, ki bi imelo glasovno navigacijo. Projekt je imel nemalo organizacijskih težav že od začetka, na koncu pa sta ga prevzela Jeff Williams in Kevin...

37 komentarjev

WSJ: Applov avtomobil do leta 2019

The Wall Street Journal - Da Apple misli zelo resno z razvojem samovozečega avtomobila, smo se letos lahko prepričali že pri iskanju lokacije za testiranje. Z načrti za nekaj let v prihodnosti je sicer tako, da se lahko uresničijo ali pa tudi ne, a če gre verjeti Wall Street Journalu, bo Apple prva tovrstna vozila predstavil leta 2019. Projekt naj bi v Cupertinu dobil zeleno luč in rok za dokončanje 2019.

Ekipa 600 ljudi, ki delajo na projektu Titan, se bo potrojila, kar nakazuje vstop na trg avtomobilov. Prva vozila sicer ne bodo povsem avtonomna, temveč nekakšni hibridi, ki bodo še vedno potrebovala človeško interakcijo. Avtonomno vozilo je malce bolj dolgoročni cilj. Tisti bolj skeptični v podjetju dvomijo, da jim bo do leta 2019 sploh uspelo pripraviti vozilo, ki bo naprodaj. Ogromni...

56 komentarjev

Apple išče lokacijo za testiranje svojega samovozečega avtomobila

Guardian - Pozimi smo se spraševali, ali tudi Apple razvija pametni samovozeči avtomobil ali morda električni avtomobil. Kaže, da navedbe držijo in da je Applov projekt precej dlje, kot smo lahko predvidevali. The Guardian je pridobil korespondenco, ki to dokazuje.

Projekt se imenuje Titan in je že v fazi preizkušanja, saj Apple v okolici San Francisca išče lokacijo za terenske preizkuse. Apple se že zelo resno pogovarja z GoMentum Station, ki je bil svoj čas vojaška baza in še danes ni odprt za vsakogar. Na 30 kilometrov dolgi serpentinasti cesti po opuščenih mostovih, tunelih, nadvozih in opuščenem mestu bi lahko Apple učinkovito preizkušal svoja vozila. Za zdaj se je za testiranje na tem področju odločila tudi Honda. V...

10 komentarjev

Apple novosti: 12-palčni MacBook, Apple Watch in kopica drugih izboljšav

Slo-Tech - Natanko pol leta po Applovem zadnjem dogodku je podjetje iz Cupertina pripravilo nov medijski spektakel. V San Franciscu so ob 18.00 uri po srednjeevropskem času v nabiti dvorani pokazali številne novosti, med katerimi je bila glavnina pozornosti usmerjena k pametni uri in novim, še tanjšim prenosnikom. Dogodek je na licu mesta spremljalo okrog 3000 novinarjev.

Izvršni direktor ni kaj dosti okolišil in je takoj skočil k številkam. V kratkem videoposnetku je Apple pokazal novo trgovino na Kitajskem, kjer se je število njihovih prodajaln povzpelo na 21, želijo pa to število do konca prihodnjega leta podvojiti. Skupno ima Apple že 453 prodajaln v 16 državah, med katerimi Slovenije ni. Mimogrede, lani je Applove uradne prodajalne obiskalo 120 milijonov strank.

...

390 komentarjev

Apple razvija električni avtomobil?

The Wall Street Journal - Špekulacije o Applovem skorajšnjem vstopu na avtomobilski trg, ki so se razširile minuli teden ob pogledu na nenavadno Applovo vozilo s številnimi kamerami, so še podžgale govorice, da Appla že nekaj mesecev zelo resno z ekipo tisoč inženirjev razvija električni avtomobilov.

Apple dejansko ima dovolj denarja in znanja, da se razvoja električnega avtomobila loti. Projekt z imenom Titan naj bi vodil Steve Zadesky, ki je bil nekdaj zaposlen pri Fordu, sedaj pa je že nekaj let Applovec in je vodil tudi razvoj iPhona. Financial Times ugotavlja , da Apple novači strokovnjake z avtomobilističnega področja, recimo nekdanjega vodja razvoja v Mercedes-Benzu Johanna Jungwirtha in oblikovalca v Fordu Marca Newsona. Reuters pravi, da želi Appli razviti samovozeči električni avtomobil,...

89 komentarjev

Flash za Android in druge pametne telefone junija

Information Week - Andy Rubin iz Googla je v intervjuju za The New York Times potrdil, da bo v naslednjih verziji operacijskega sistema Android, poimenovani Froyo, vključena podpora za Flash. Tudi Kevin Lynch iz Adoba je potrdil pričakovanja, da bo Flash kmalu podpiral Android. Junija bo Adobe izdal Flash Player 10.1, ki bo tekel na pametnih telefonih z novim Androidom in tudi BlackBerry OS, Symbian OS in Palm webOS. S tem bodo androidni telefoni dobili pomembno konkurenčno prednost pred Applovimi iPhoni, ki Flasha ne bodo videli za časa živega Steva Jobsa.

28 komentarjev