»

Nestabilnost v Jemnu preprečuje popravilo podmorskih kablov v Rdečem morju

Slo-Tech - Popravila treh podmorskih kablov v Rdečem morju, ki so bili februarja poškodovani zaradi ladje Rubymar, še vedno ni končano. Poškodbe so v jemenskih teritorialnih vodah, tamkajšnje oblasti pa so doslej izdale dovoljenja le za dostop do dveh kablov. Pri tretjem kablu spor med člani konzorcija blokira popravila. Zaradi kompleksne politične in varnostne situacije se popravila še niso začela.

Za kabla Seacom in EIG so dovolilnice za pristop in popravila jemenske oblasti že izdale. Težave pa povzroča kabel AAE-1, saj je član konzorcija, ki ima kabel v lasti, tudi TeleYemen. Slednji je državni operater, ki pa ima dve veji: tisto v kraju Aden nadzoruje jemenska vlada, tisto v kraju Sanaa pa hutiji. Jemenska vlada zavrača vsako sodelovanje z njimi, kar pomeni tudi s polovico operaterja. Vlada vztraja, da mora TeleYemen imenovati predstavnika iz prve veje, česar pa ostali člani konzorcija niso potrdili. Vlada zato ne izda dovolilnic.

Popravila bo sicer izvajalo podjetje E-Marine, ki je v...

1 komentar

Več poškodovanih podmorskih kablov na zahodni obali Afrike

Slo-Tech - Več držav na zahodni afriški obali je imelo včeraj in predvčerajšnjim težave pri dostopu do interneta, saj so bili poškodovani štirje pomembni podmorski internetni kabli, ki tečejo od Južne Afrike vzdolž obale do Francija, Španije in Portugalske. Dostop do interneta je bil močno oviran v 13 državah: Benin, Burkina Faso, Kamerun, Gambija, Gana, Gvineja, Liberija, Namibija, Niger, Nigerija, Južna Afrika, Slonokoščena obala in Togo. Medtem ko so bile ponekod prekinitve kratke, denimo manj kot uro v Gambiji in Gvineji, so drugod brez interneta ostali več ur.

Težave so se začele v četrtek
okoli 6. ure po srednjeevropskem času, nato pa so se kaskadno širile po kontinentu. Hitro je postalo jasno, da gre za okvare na podmorskih kablih, za kar vzrok še ni znan. Microsoft je sporočil, da so zabeležili okvare na štiri kablih.

Težave še vedno povzroča tudi pretrgan kabel v Rdečem morju, ki je sicer na drugi strani kontinenta. Internet je zasnovan z redundanco v mislih, a čim več različnih...

27 komentarjev

Pretrgan podmorski internetni kabel blizu Jemna bo med spopadi težko popraviti

Slo-Tech - Vsaj en podmorski internetni kabel, ki teče iz Evrope v Indijo skozi jemenske vode, je poškodovan. Pred slabim mesecem dni so Hutiji na svojem računu na Telegramu objavili zemljevid podmorskih kablov v Rdečem morju in dopisali, da je očitno Jemen na strateški lokaciji. Pod Rdečim morjem teče šestina svetovnega internetnega prometa, območje pa je trenutno tarča spopadov. Sedaj so se pojavile napake na podmorski infrastrukturi.

Pod Rdečim morjem teče skoraj dvajset kablov, ki povezujejo Evropo in Afriko ter Azijo. Med njimi je tudi strateško pomemben AAE-1, ki je dolg kar 25.000 kilometrov in teče vse od Francije do Hongkonga. Ko so Hutiji začeli groziti z napadi na kable, so jemenske oblasti in njihov operater ponovili pozive mednarodnim akterjem, naj se s Hutiji ne pogovarjajo o kablih. Nekateri izmed njih tečejo blizu obal v sorazmerno plitvih globinah, saj je takšno polaganje cenejše.

Eden izmed kablov je sedaj poškodovan. Južnoafriški Seacom, ki upravlja kabel, je napako...

35 komentarjev

Tonga po izbruhu odrezana od interneta

Slo-Tech - Po silovitem izbruhu ognjenika na Tongi minuli petek, ki je sprožil tudi manjši tsunami in prah dvignil 20 kilometrov visoko v stratosfero, je Tonga odrezana od interneta. Tonga je z mednarodnim internetnim omrežjem povezana z enim optičnim kablom, ki ga je erupcija močno poškodovala. Da ga lahko sploh začno popravljati, se mora zgoditi dvoje: prenehati mora seizmična aktivnost in na lokacijo mora pripluti servisna ladja, ki je 4000 kilometrov proč. Ocenjujejo, da bo internetni mrk trajal približno en mesec.

Ladja za popravilo podmorskega kabla pluje iz pristanišča v Papui Novi Gvineji. Kabel, ki meri 827 kilometrov ter je v lasti in upravljanju državnega podjetja Tonga Cable Limited, državo povezuje s Fidžijem, od koder so vzpostavljene nadaljnje mednarodne povezave. To ni prvi primer prekinitve povezave, saj se je podobno zgodilo že pred tremi leti. Januarja 2019 je zaradi okvare na kablu prav tako zastal internetni promet s Tonge. Rezervno povezljivost so tedaj zagotavljali s satelitskimi povezavami, ki so drage in počasne, zato je bil dostop močno reguliran in omejen. Več kot 80 odstotkov internetnega prometa na Tongi predstavljajo interakcije z družbenimi omrežji, majhen preostanek pa predstavlja kritične storitve. Tedaj...

8 komentarjev

Microsoft in Facebook pod Atlantikom položila podmorski kabel

Slo-Tech - Med vzhodno obalo ZDA in Španijo so položili najzmogljivejši podmorski internetni kabel doslej, ki ima prepustnost kar 160 terabitov na sekundo. Približno 6600 kilometrov dolg kabel Marea, ki teče od Virgina Beach do Bilbaa, tehta 4650 ton in je v lasti podjetij Microsoft, Facebook ter Telxius. Gre za tehnološko najbolj dovršen podmorski kabel, ki predstavlja odgovor na čedalje večji internetni promet. V prihodnosti se bo ta še krepil, saj do leta 2025 pričakujejo, da se bo zaradi razmaha digitalnih vsebin povečal za osemkrat.

Kabel so izdelali v letu dni, redno obratovanje pa pričakujejo za prihodnje leto. Trenutno je po svetu položenih več kot 420 podmorskih internetnih kablov, ki predstavljajo hrbtenico modernega interneta in brez...

33 komentarjev

Težave s podmorskimi kabli v Egiptu: malomarni kapitani in saboterji

FOX News - Običajno pišemo o motenem dostopu do interneta na kakšnem širšem geografskem območju, ki se zgodi zaradi enega izmed treh razlogov: bodisi kakšna ladja pretrga podmorske internetne kable bodisi države uvedejo filtriranje in cenzuro bodisi je promet moten zaradi napačnih preusmeritev. Redkeje pa pišemo o sabotažah, kot jo je sedaj odkrila egiptovska mornarica. V bližini pristanišča v Aleksandriji so aretirali trojico potapljačev z neke ribiške ladje, ki se je lotila nasilne prekinitve podmorskega kabla. Internetni promet je bil precej ohromljen teden dni, ni pa znano, kdo je dejansko povzročil zastoje. Identitete aretiranih egiptovske oblasti medtem ne želijo razkriti.

Lotili so se kabla SEA-ME-WE 4, ki teče od Francije po dnu Sredozemskega morja, Rdečega...

4 komentarji

Novi podmorski in kopenski kabli za povezavo Evropa-Bližnji vzhod

The New York Times - Ko pišemo o bližnjevzhodnih državah, navadno poročamo o novih načinih vlad za omejevanje dostopa do interneta in cenzure, zato je pravo olajšanje, da kdaj pišemo o novih internetnih povezavah in celo smelih načrtih o globalnih vozliščih. Za to pot se je odločil Irak, ki se po letih diktature počasi odpira svetu in semkaj sodi seveda tudi internetna povezljivost. Začeli so s položitvijo novega podmorskega kabla, piše The New York.

V okviru pol milijarde dolarjev vrednega sistema Gulf Bridge Network so podmorski kabel, ki svojo pot začne na Siciliji in preko Sueškega prekopa nadaljuje pot po Rdečem morju, ob Arabskem polotoku, čez Hormuško ožino in po Perzijskem zalivu, potegnili do Iraka v bližini Basre. Projekt je bil tehnično zelo zahteven, saj...

6 komentarjev

Zemljevid vseh podmorskih kablov

Internetni podmorski kabli, sedanjost

Slashdot - Večina medcelinskega internetnega prometa in tudi dobršen del intrakontinentalnega (recimo v Afriki) poteka po podmorskih kablih, ki so razpredeni po svetovnih oceanih. Ker jih polagajo različna podjetja za različne naročnike, je težko dobiti točne podatke, kje vse so nameščeni. Plačljive informacije o tem seveda obstajajo - če ne drugače jih morajo imeti ladje - a niso zastonj. Na TeleGeography je tak zemljevid podmorskih kablov moč kupiti za 250 dolarjev. Če ga nujno potrebujemo, ni drago, a Greg Mahlknecht iz južnoafriškega Durbana se je odločil izdelati brezplačen zemljevid - predvsem zato, ker je mogel.

Preiskal je domala celotni internet in si sproti zapisoval lokacije in...

7 komentarjev