»

Nesojena Twitterjeva usoda Bluesky odprta vsem

Slo-Tech - Po letu dni zaprte bete, ki je bila dostopna le s povabilom, je platforma Bluesky sedaj odprta vsem. Platforma za mikrobloganje, ki jo financira Twitterjev ustanovitelj Jack Dorsey, ima približno tri milijone prijav. Njena izvršna direktorica Jay Graber bo morala sedaj dokazati, da je decentralizacija prava pot. Konkurenca je huda.

Kljub burnemu dogajanju je X (nekdanji Twitter) še vedno vodilna platforma v svoji niši. Meta ima sicer velike načrte s Threads, ki ima že 130 milijonov aktivnih uporabnikov, a širokih ljudskih množic še ni prepričal. Še precej manj uporabnikov ima Mastodon, saj je prepričal 1,8 milijona ljudi. Ključno vprašanje je torej, ali lahko Bluesky doseže preboj.

Na prvi pogled je Bluesky podoben zgodnjemu Twitterju, saj se je dobesedno razvil iz njega. Projekt se je začel v Twitterju, ko so razvijali decentralizirano infrastrukturo AT Protocol za družbena omrežja. Koda, ki poganja Bluesky, je zato odprta, svoje izdelke ali odjemalce pa lahko piše vsakdo. To se...

25 komentarjev

Prebuja se zanimanje za Threads

Slo-Tech - Po eksplozivnem uvodu se je rast števila naročnikov Metinega konkurenta X-u z imenom Threads nekoliko upehala, a v zadnjih mesecih ponovno stopnjuje ritem. Decembra je bil Threads med desetimi največkrat prenesenimi aplikacijami v App Storu in Google Playu, kar se odraža tudi v številu uporabnikov. To je preseglo 160 milijonov.

Threads je samo decembra zbral 12 milijonov prenosov, s čimer se je uvrstil na četrto mesto v App Storu. Na Google Play Store je bilo prenosov 16 milijonov, kar je zadoščalo za osmo mesto. Spomnimo, da je Threads v tednu dni presegel milijonov uporabnikov, nato pa je navdušenje jenjalo. Sedaj se je trend obrni in število uporabnikov spet hitro raste.

Ena izmed vzpodbud je tudi vključitev v fediverse, torej skupino strežnikov, ki komunicirajo po protokolu ActivityPub in so načeloma odprti. Tipičen primer je Mastodon, integracijo pa pridobiva tudi Threads. Threads je odprl tudi vstopno točko, ki omogoča piscem tretjih aplikacij in spletnih strani uporabo...

30 komentarjev

Znanstveniki zapuščajo platformo Twitter

vir: Nature
Nature - Po Muskovem prevzemu Twitterja so se razmere na družbenem omrežju spremenile, kar se odraža tako v uporabniški izkušnji kot tudi zapuščanju platforme. V reviji Nature so anketirali več kot 9000 znanstvenikov in ugotovili, da ti čedalje manj uporabljajo Twitter. Razlogov je več, prevladujoč problem pa je poslabšanje kakovosti razprave in uporabniške izkušnje zaradi naraščanja števil trolov. Twitter je postal gojišče dezinformacij, ekstremnih stališč in nadlegovanja.

Približno polovica anketiranih raziskovalcev je odgovorila, da Twitter v zadnjih šestih mesecih uporabljajo manj. Prav toliko se jih je v tem času pridružilo tudi drugim platformah, denimo Mastodonu ali Threads, ki pa niso popolna zamenjava. Raziskovalci poudarjajo, da je imel Twitter v preteklosti izrazito pozitiven izkupiček zanje, saj je omogočal večjo vidno raziskav in gradil skupnost. A razmere so postale kaotične. Povečujeta se število trolov in lažnih računov ter količina sovražnega govora, so izpostavili...

36 komentarjev

Metino omrežje Threads z eksplozivnim začetkom

vir: Meta
Meta - Družbeno omrežje Threads, Metin tekmec Twitterja, je v zgolj petih dneh privabilo 100 milijonov uporabnikov, kar je najvišja rast uporabnikov spletne platforme doslej. Toda okolje je še močno v povojih in v Evropi še ni dosegljivo.

Akrobacije Elona Muska, ki Twitter vztrajno spreminjajo v greznico sovražnega govora in teorij zarot, skušajo konkurenčna podjetja seveda pridoma izrabiti z lansiranjem lastnih alternativ. Medtem ko je omrežje Jacka Dorseyja Bluesky v zadnjih mesecih pospešilo zaprti preizkus, pa je po desni na področje mikrobloganja sedaj pridivjala še Meta. Prejšnji teden so presenetljivo hitro lansirali Threads, ki bi ga nekdo brez jutranje kave od daleč mimogrede lahko zamenjal za modrega ptička. Podobnost ni presenetljiva, saj se je izkazalo, da so pri projektu bistveno pomagali nekateri inženirji in oblikovalci, ki jih je Musk odpustil iz Twitterja, kar je muhastega milijarderja že pripravilo do groženj s tožbami.

Ljudje so očitno takšnih alternativ lačni, kajti...

26 komentarjev

Jack Dorsey sestopil s čela Twitterja

vir: Axios
Axios - Izvršni direktor Twitterja, razvpiti Jack Dorsey, je nepreklicno odstopil s položaja in bo predvidoma prihodnje leto zapustil podjetje. Nasledil ga je Parag Agrawal.

Jack Dorsey je bil v zadnjih letih eden vidnejših obrazov ameriških informacijskih velikanov. Predvsem na račun vloge, ki jo je njegovo družbeno omrežje Twitter igralo med vladavino ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je čivkanje res učinkovito izkoriščal kot ogromen megafon. Dorsey je bil sicer pred petnajstimi leti med ustanovitelji Twitterja in krajši čas tudi na mestu direktorja, a ga je uprava leta 2008 odstavila. Vrnil se je leta 2015, najprej kot vmesni, nato kot stalni CEO, ko je zamenjal Dicka Costola. Lansko leto ga je želel eden od investitorjev že zamenjati, a se je z njim sporazumel. Sedaj odhaja sam in je danes, na presenečenje mnogih, hitropotezno sestopil s položaja izvršnega direktorja ter ga po odločitvi uprave predal Paragu Agrawalu. Sam bo član uprave še do prihodnjega maja, ko se mu izteče...

14 komentarjev