»

Nesojena Twitterjeva usoda Bluesky odprta vsem

Slo-Tech - Po letu dni zaprte bete, ki je bila dostopna le s povabilom, je platforma Bluesky sedaj odprta vsem. Platforma za mikrobloganje, ki jo financira Twitterjev ustanovitelj Jack Dorsey, ima približno tri milijone prijav. Njena izvršna direktorica Jay Graber bo morala sedaj dokazati, da je decentralizacija prava pot. Konkurenca je huda.

Kljub burnemu dogajanju je X (nekdanji Twitter) še vedno vodilna platforma v svoji niši. Meta ima sicer velike načrte s Threads, ki ima že 130 milijonov aktivnih uporabnikov, a širokih ljudskih množic še ni prepričal. Še precej manj uporabnikov ima Mastodon, saj je prepričal 1,8 milijona ljudi. Ključno vprašanje je torej, ali lahko Bluesky doseže preboj.

Na prvi pogled je Bluesky podoben zgodnjemu Twitterju, saj se je dobesedno razvil iz njega. Projekt se je začel v Twitterju, ko so razvijali decentralizirano infrastrukturo AT Protocol za družbena omrežja. Koda, ki poganja Bluesky, je zato odprta, svoje izdelke ali odjemalce pa lahko piše vsakdo. To se...

25 komentarjev

Prebuja se zanimanje za Threads

Slo-Tech - Po eksplozivnem uvodu se je rast števila naročnikov Metinega konkurenta X-u z imenom Threads nekoliko upehala, a v zadnjih mesecih ponovno stopnjuje ritem. Decembra je bil Threads med desetimi največkrat prenesenimi aplikacijami v App Storu in Google Playu, kar se odraža tudi v številu uporabnikov. To je preseglo 160 milijonov.

Threads je samo decembra zbral 12 milijonov prenosov, s čimer se je uvrstil na četrto mesto v App Storu. Na Google Play Store je bilo prenosov 16 milijonov, kar je zadoščalo za osmo mesto. Spomnimo, da je Threads v tednu dni presegel milijonov uporabnikov, nato pa je navdušenje jenjalo. Sedaj se je trend obrni in število uporabnikov spet hitro raste.

Ena izmed vzpodbud je tudi vključitev v fediverse, torej skupino strežnikov, ki komunicirajo po protokolu ActivityPub in so načeloma odprti. Tipičen primer je Mastodon, integracijo pa pridobiva tudi Threads. Threads je odprl tudi vstopno točko, ki omogoča piscem tretjih aplikacij in spletnih strani uporabo...

30 komentarjev

Meta Threads prispel v EU

vir: Meta
Slo-Tech - Pol leta je trajalo, da je Mark Zuckerberg pripeljal svojo novo storitev Threads tudi v Evropo. Konkurenca nekdanjemu Twitterju, sedanjemu X-u, je bila julija ob splavitvi za kratek čas celo najhitreje rastoča aplikacija, četudi sploh ni podpirala Evrope. To je sicer dosegla s trikom, saj je Threads podaljšek Instagrama in ga lahko uporabljamo le, če imamo račun na Instagramu - a v tem primeru je registracija trivialna in zelo hitra. Ljudje so se zaradi radovednosti vpisali še v Threads, kar je pridno vrtelo števec registriranih uporabnikov.

V Evropski uniji pa je zaradi nove zakonodaje (DMA) Threads zamujal. Šele včeraj je Zuckerberg razglasil njegovo dostopnost na Stari celini, torej tudi v Sloveniji. Za uporabo ni treba nič plačati, se moramo pa registrirati s profilom. Brez tega je možno le pasivno spremljanje objav, medtem ko je za lastne objave ali tudi interakcijo z drugimi objavami potrebna prijava. Obvezna prijava prek Instagrama je bila tudi razlog, da Threads ni takoj...

16 komentarjev

Število uporabnikov Threads še vedno pada

vir: Meta
Slo-Tech - Metina alternativa Twitterju, ki so jo poimenovali Threads, je v začetku meseca eksplozivno začela in v petih dneh pridobila 100 milijonov uporabnikov, ki pa so kmalu začeli zapuščati platformo. Registracija je bila tako enostavna, zlasti za uporabnike Instagrama, da je bil velik naval radovednežev pravzaprav pričakovan. A bistveno težja naloga je vzdrževati visoko število rednih uporabnikov.

Na Threads je bilo 7. julija 49 milijonov aktivnih uporabnikov, teden dni pozneje 24 milijonov in 23. julija le še 12,6 milijona. To težavo je priznal tudi Mark Zuckerberg, ki je včeraj zaposlenim dejal. Posvetili se bodo načinom, kako uporabnike zadržati na platformi ali celo pritegniti stare/nove. Pri tem Zuckerberg vztraja, da so rezultati še vedno nad pričakovanji, osip pa povsem normalen.

Kako bodo zagotovili, da bodo uporabniki v večji meri ostajali na platformi, še ni povsem jasno. Ena izmed možnosti je prikazovanje pomembnih debat (Threads) tudi med uporabo aplikacije Instagram, je...

17 komentarjev

Threads se je nekoliko upehal

Slo-Tech - Čeprav Metin konkurent Twitterju z imenom Threads v Evropi sploh še ni dosegljiv, je platforma 100 milijonov uporabnikov nabrala v pičlih petih dneh, s čimer je potolkla vse dotedanje rekorde. K temu je gotovo pripomogel tudi dežnik Instagrama, kar je njegovim uporabnikom omogočilo enostavno pridobitev računa še na Threads. Da je zategadelj rast morda napihnjena in ni realen pokazatelj potenciala, se že kaže.

Število dnevno aktivnih uporabnikov (na Androidu) se je v enem tednu znižalo z 49 na 23 milijonov, kar je znaten padec. Največ uporabnikov je imela platforma 7. julija. Tedaj je imel Twitter na Androidu 109 milijonov aktivnih uporabnikov, Threads pa že omenjenih 49 milijonov. Teden dni pozneje je imel Thread le še 22 odstotkov toliko uporabnikov kot Twitter. Povprečni uporabnik je na vrhuncu na spletni strani preživel 21 minut, sedaj pa le še 6 minut na dan.

Zanimivo je, da je ob splavitvi Threads promet na Twitterju padel za pet odstotkov, kasneje se je popravil, a je sedaj...

28 komentarjev

Metino omrežje Threads z eksplozivnim začetkom

vir: Meta
Meta - Družbeno omrežje Threads, Metin tekmec Twitterja, je v zgolj petih dneh privabilo 100 milijonov uporabnikov, kar je najvišja rast uporabnikov spletne platforme doslej. Toda okolje je še močno v povojih in v Evropi še ni dosegljivo.

Akrobacije Elona Muska, ki Twitter vztrajno spreminjajo v greznico sovražnega govora in teorij zarot, skušajo konkurenčna podjetja seveda pridoma izrabiti z lansiranjem lastnih alternativ. Medtem ko je omrežje Jacka Dorseyja Bluesky v zadnjih mesecih pospešilo zaprti preizkus, pa je po desni na področje mikrobloganja sedaj pridivjala še Meta. Prejšnji teden so presenetljivo hitro lansirali Threads, ki bi ga nekdo brez jutranje kave od daleč mimogrede lahko zamenjal za modrega ptička. Podobnost ni presenetljiva, saj se je izkazalo, da so pri projektu bistveno pomagali nekateri inženirji in oblikovalci, ki jih je Musk odpustil iz Twitterja, kar je muhastega milijarderja že pripravilo do groženj s tožbami.

Ljudje so očitno takšnih alternativ lačni, kajti...

26 komentarjev

Apple klonil, za male ponudnike App Stora pol nižje provizije

vir: Pixabay

vir: Reuters
Reuters - Z začetkom prihodnjega leta bo provizija, ki si jo Apple odkrhne pri nakupih v svojem App Storu za podjetja, ki na tržnici letno zaslužijo manj od milijona ameriških dolarjev, znašala le 15 odstotkov. Applov delež sicer običajno znaša 30 odstotkov od plačanega zneska.

Razvijalci bodo znižanja deležni samodejno, če seštevek njihovih zaslužkov v App Storu, lahko tudi z več aplikacijami, v zadnjem koledarskem letu ni presegel milijona. Če bodo nato tekom leta ta znesek prekoračili, se jim bo provizija od tega trenutka dalje povrnila na običajno. Novinci na tržnici bodo svoj posel prav tako lahko začeli s popustom.

Applove provizije so sporne že dlje časa, med prvimi so se uprli pri Spotifyu, letošnje poletje pa so razvijalci in založniki sprožili pravo malo vojno. Ta je dosegla vrhunec, ko je Epic z nadgradnjo v svojem Fortnitu omogočil nakupe mimo Applovih in Googlovih tržnic. Epicu je pozneje, v javni razpravi, pritegnil celo Microsoft. Prav tako letošnje poletje je preiskavo...

59 komentarjev