»

Švica ukinja davčne odpustke za električne avtomobile

Bloomberg - Švicarska vlada je ukinila davčne olajšave za električne avtomobile, ki so veljale vse od leta 1997. Doslej so bila električna vozila, ki so bila proizvedena v Švici ali uvožena, oproščena 4-odstotnega davka. S 1. januarjem prihodnje leto bo ta ugodnost prenehala veljati.

Razlog za spremembo je naraščajoče število električnih avtomobilov, kar je povzročilo znatne primanjkljaje pri davčnem zajemu. V letu 2022 so ocenili, da zaradi te ugodnosti niso pobrali 78 milijonov frankov davka, letos pa naj bi znesek dosegel 150 milijonov frankov. Če bi ugodnost ostala, bi se do konca desetletja zneski približali milijardam, so ocenili. Hkrati je ugodnost dosegla svoj namen in ni več potrebna, saj je število električnih avtomobilov že visoko.

Od leta 2018 do leta 2022 se je število uvoženih električnih avtomobilov pošesterilo z 8.000 na 45.000. V prvi polovici letošnjega leta jih je bilo registriranih še 30.000, kar je 66 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Od vseh uvoženih avtomobilov...

35 komentarjev

Tesla z rekordnimi rezultati

Slika: Statista.com, CC

NPR - Tesla je včeraj zvečer objavila poslovne rezultate za zadnje četrtletje in minulo leto, s katerimi so navdušili investitorje. V zadnjih treh mesecih je podjetje ustvarilo 24,3 milijarde prihodkov, kar je 37 odstotkov več kot leto pred tem. Čisti dobiček po računovodskih standardih (GAAP) je presegel 3,7 milijarde dolarjev, kar je 59 odstotkov več kot v primerljivem obdobju leta 2021. V celotnem letu 2022 je prodaja Teslinih avtomobilov zrasla za 51 odstotkov na 71,5 milijarde dolarjev, celotni prihodki pa na 81,4 milijarde dolarjev. Čisti dobiček je znašal 12,6 milijarde evrov, denarni tok pa se je razpolovil na 1,4 milijarde dolarjev. Investitorji so bili nad izkazi navdušeni, zato je delnica poletela za 10 odstotkov. A še vedno je 60 odstotkov pod vrhom izpred poldrugega leta.

V letu 2022 je Tesla izdelala 1,37 milijona vozil. Od teh je bilo 1,299 milijona modelov 3 ali Y, kar predstavlja 43-odstotno rast. Prodali so 1,31 milijona avtomobil, trenutne neprodane zaloge pa znašajo...

37 komentarjev

Na Norveškem lani 80 odstotkov prodanih avtomobilov že električnih

Reuters - Norveška ostaja vodilna država na svetu pri prehodu na električna vozila. Lanski tržni delež električnih avtomobilov je znašal 80 odstotkov, sledi pa jim le Islandija z dobrimi 70 odstotki. Tudi preostala mesta pri vrhu zasedajo severnoevropske države, a delež nikjer ne presega polovičnega.

Najpopularnejša znamka na Norveškem je Tesla, ki je z 12,2 odstotka tik pred Volkswagnom z 11,6 odstotka. Poleg 80-odstotnega tržnega deleža električnih vozil na Norveškem prodajo še 8,5 odstotka priključnih hibridov in 5,4 odstotka navadnih hibridov. Preobrat je bil res hiter, saj so pred desetimi leti na Norveškem prodali manj kot desetino električnih vozil, a je država s subvencijami, davčnimi oprostitvami in gradnjo infrastrukture spremenila navade javnosti. Tovrstni ukrepi pa seveda niso poceni - strošek za proračun v letu 2022 ocenjujejo na štiri milijarde evrov -, zato jih je Norveška z začetkom tega leta močno pristrigla. Lastniki električnih avtomobilov so zato besni.

Napovedali so...

125 komentarjev

Inštitut Ifo: električni avtomobili za okolje slabši od konvencionalnih

Slo-Tech - Nemški ekonomski inštitut Ifo je danes razkril rezultate študije o bilanci izpustov ogljikovega dioksida električnih avtomobilov. Primerjali so električno Teslo Model 3 in dizelski Mercedes C 220d. Ugotovili so, da so izpusti ogljikovega dioksida na prevožen kilometer pri električnem avtomobilu višji, če upoštevamo tudi proizvodnjo baterij, njihovo življenjsko dobo ter trenutne nemške vire električne energije. Študijo je izvedel profesor fizike z Univerze v Kölnu Christoph Buchal in zaslužni profesor ekonomije na münchenski univerzi Hans-Werner Sinn.

Posebej problematično je pridobivanje litija, kobalta in mangana, ki so ključni sestavni deli baterij. Njihovo pridobivanje je energetsko izjemno potratno, saj so ocenili,...

183 komentarjev

Slovenija po letu 2030 brez novih avtomobilov na nafto in bencin

Slo-Tech - V številnih državah se pripravljajo na prihodnost, ko bodo na cestah le še električni avtomobili, in očitno gre po tej poti tudi Slovenija. Vlada je danes potrdila strategijo o alternativnih gorivih, ki med drugim določa, da po letu 2030 de facto ne bo več dovoljena prva registracija vozil z motorjem z notranjim izgorevanjem. Konkretna formulacija prepoveduje registracijo vozil, katerih izpusti ogljikovega dioksida presegajo 50 gramov na prevožen kilometer. V praksi tako nizkih vrednosti avtomobili z motorjem z notranjim izgorevanjem ne morejo doseči, konkurenčni so le hibridi. Mimogrede, evropska uredba 443/2009, ki trenutno velja, od leta 2020 določa cilj za osebna vozila pri 95 g CO2/km.

Slovenija si bo prizadevala...

277 komentarjev

Nizozemska se spogleduje s prepovedjo prodaje bencinskih in dizelskih avtomobilov

Slo-Tech - Medtem ko želi Elon Musk ljudi prepričati v nakup električnega avtomobila s samimi prednostmi, ki jih bodo električna vozila imela, na Nizozemskem zelo resno razmišljajo o zakonski prisili. Spodnji dom nizozemskega parlamenta je potrdil predlog zakona, po katerem bi smeli od leta 2025 prodajati le osebne avtomobile brez emisij. Obstoječ vozni park bi seveda ostal legalen, dokler bi pač deloval. Nova vozila pa bi morala biti na električni pogon ali vodikove gorivne celice, prepovedani pa bi bili poleg avtomobilov z bencinskimi in dizelskimi motorji tudi hibridi.

Preden bi osnutek postal zakon, ga mora podpreti še zgornji dom nizozemskega parlamenta, kar je daleč od gotovosti. Po vsej verjetnosti se...

255 komentarjev