»

Pretrgana telekomunikacijski kabel in plinovod Finska-Estonija

Slo-Tech - Podmorski telekomunikacijski kabel, ki povezuje Finsko in Estonijo, je poškodovan, so danes sporočiliP iz finske vlade. Poleg telekomunikacij je prekinjen tudi tok zemeljskega plina, ki je tekel po vzporedno položenem plinovodu, ki sestavlja povezavo Balticconnector. Razlog za okvaro še ni znan, Finci pa so javno dejali, da je verjetno šlo za namerno dejanje tretjega akterja. Popravila bi lahko trajala več mesecev, je sporočil finski Gasgrid.

Razlog in obseg poškodb še nista znana, saj preiskava še poteka. Finci in Estonci poudarjajo, da nista ogroženi niti energetska oskrba niti telekomunikacijska povezljivost obeh držav. Povezava je zagotavljala okoli pet odstotkov plina, ki ga Finska porablja, niti ni bila edina podmorska internetna povezava. Zanimivo je, da je okvara na plinovodu nastala v finskih vodah, medtem ko je telekomunikacijski kabel pretrgan v estonskih vodah. Po podatkih norveškega seizmološkega inštituta Norsar so v nedeljo zaznali šibko eksplozijo približno na...

72 komentarjev

Prvi računalniki v Sloveniji, 12c.del - porazdeljena obdelava podatkov

Oprema sodobne norveške elektronske centrale iz konca sedemdesetih. Oslo museum. (CC BY-SA 4.0)

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

V sedemdesetih so se z napredkom mikroelektronike v telekomunikacijah lahko uveljavili digitalni sistemi, v računalništvu pa revolucionarni mikroračunalniški sistemi. Bolj ekonomičen in smiseln je tako postal nov koncept porazdeljene obdelave podatkov na mestu njihovega izvora. Računalništvo je vse manj slonelo na velikih računalnikih. Pripravo, urejanje in pogosto tudi obdelavo podatkov so ob zadostnih procesnih in pomnilniških zmogljivostih začeli prevzemati mikroračunalniki. Z združljivo komunikacijsko opremo je teoretično postala možna tudi neposredna komunikacijo med posameznimi napravami. Vse te nove možnosti, ki sta jih obljubljala mikroelektronika in mikroračunalništvo so vplivale na razvoj novih mrežnih konceptov. Postalo je jasno, da investiranje v toge centralizirane računalniške mreže ne bo več smiselno. Razvoj v smeri porazdeljene obdelave podatkov je računalniško in komunikacijsko industrijo spodbudil k iskanju primernih komunikacijskih protokolov in tehnologij....

14 komentarjev

Pretrgan podmorski optični kabel od sveta odrezal pacifiško otočje

Lokalni operater se trudi odpraviti napako

Slo-Tech - Svetovne komunikacije nesorazmerno temeljijo na podmorskih optičnih kablih, za katere imamo na voljo sila malo precej ubornih alternativ. Večji kontinenti imajo več kablov, zato tudi ob prekinitvi kakšnega večjih posledic ni, povsem drugače pa je na malih otočjih. Strateško ameriško območje Severni Marianski otoki ima eno samo optično povezavo do Guama in od tam naprej svet, ki se je iz neznanih razlogov minulo sredo prekinila. Na tem pacifiškem arhipelagu imajo še danes velike težave s povezljivostjo.

Po prekinitvi povezave je otočje izgubilo vso povezljivost z internetom. Ni bil nedostopen le internet, temveč so bile nemogoče tudi transakcije s plačilnimi karticami in telefonski...

23 komentarjev

Internet za vse Fince

Optična vlakna - rešitev za visoke hitrosti

vir: BBC
BBC - Z današnjim dnem je Finska postala prva država na svetu, kjer je dostop do širokopasovnega interneta ena od univerzalnih storitev za njene prebivalce. Sicer gre za povezavo z le 1 Mbit/s prepustnosti, a so se zato obvezali, da bodo prav vsi prebivalci do leta 2015, torej čez 4 leta in pol, v svet povezani s 100 Mbit/s. Prvi del naloge, povezava vseh prebivalcev z enim megabitom na sekundo, ne bo pretirano zahteven, saj ima Finska že 96% penetracijo To pomeni, da morajo telekomunikacijska podjetja splet omogočiti še v 4000 domovih.

Finski minister za komunikacije, Suvi Linden, je povedal, da so prek raziskave dognali, da internet Fincem ne predstavlja več le zabave, zato je dostop za vse prebivalce nujen. O podobni...

41 komentarjev

Bo švedska tajna služba lahko prestrezala ves mednarodni promet?

The Register - Kot poroča The Register, ki se naslanja na sporočilo švedske Piratske stranke, švedska vlada pripravlja zakon, ki bo švedski tajni službi National Defence Radio Establishment (FRA) omogočil dostop in spremljanje vsega telekomunikacijskega prometa, ki prečka švedske meje.

Švedska tajna služba bo tako lahko spremljala ves "mednarodni promet", torej tako vse telekomunikacije, ki izvirajo iz Švedske, ki so namenjene na Švedsko ter ki prečkajo Švedsko (npr. komunikacijo med Britanci in Finci). Ukrep je še posebej problematičen zaradi narave usmerjanja prometa preko interneta, saj komunikacijski paketki med dvema točkama potujejo po glede na trenutno obremenjenost omrežja najhitrejših povezavah, ne pa po geografsko najkrajših poteh.

Prestrežene podatke bodo analizirali z iskalniki ključnih besed, dostop do analiz pa bodo poleg tajnih služb, policije in carine imeli tudi uslužbenci ministrstva za promet, uslužbenci ministrstva za kmetijstvo v nekaterih primerih pa tudi večja zasebna...

20 komentarjev

Največji podvodni robot na svetu

Slashdot - Ste se kdaj spraševali, kako v svetovnih oceanih položijo telekomunikacijske kable, brez katerih ne moremo več živeti?
Del odgovora ponuja največji podvodni robot na svetu, ki zmore poleg kablov polagati tudi naftovode. UT-1 Ultra Trencher na kopnem tehta 60 ton, meri v dolžino in širino 7,8 in v višino 5,6 metrov, kar pomeni, da ga lahko ob bok postavimo manjši hiši, le da je mnogo dražji.

Podjetja, ki se želijo na rastočem trgu polaganja podvodnih telekomunikacijskih kablov uveljaviti, morajo zanj odšteti 15 milijonov evrov. Na morskem dnu se premika s hitrostjo od 2 do 3 vozlov, polaga pa lahko različne vode, ki imajo premer do 1 metra.

13 komentarjev