»

Trenutek resnice za Amazon pred procesom desetletja

Slo-Tech - Zvezna komisija za trgovino (FTC) pili tožbo, ki jo bo v naslednjih tednih vložila zoper Amazon in v kateri bi lahko zahtevala tudi razkosanje podjetja. Podrobnosti o tožbi še niso znane, se bo pa zagotovo nanašala na več Amazonovih praks na različnih področjih. Prihodnji teden se bo FTC še zadnjikrat sestal z Amazonovimi predstavniki, preden bodo vložili tožbo. To bo zadnja priložnost, da se Amazon še izvije iz tožbe ali doseže vsaj omilitev, čeprav to ni zelo verjetno.

O vsebini tožb se je v minulih mesecih obširno špekuliralo. Agencija je v preteklosti izpostavila več problematičnih praks, med drugim Amazon Prime, omejevanje nižjih cen pri konkurenci in zahteve, da prodajalci uporabljajo Amazonovo logistiko. Ključni problem je Amazonov prevladujoč tržni položaj in vertikalna integracija, saj je hkrati velik trgovec in ponudnik prodajnega prostora svojim konkurentom. Ker so ti življenjsko odvisni od Amazonove spletne tržnice, lahko Amazon izsiljuje in postavlja nepoštene pogoje...

14 komentarjev

FTC: Amazon zavajal v naročnino na Prime, oteževal izpis

Slo-Tech - Zvezna komisija za trgovino (FTC) je vložila še tretjo tožbo zoper Amazon v zadnjih tednih. To pot podjetju očitajo zavajanje potrošnikov pri ponujanju naročnine na premium storitev Prime ter namerno oteževanje odjave. Amazon vse očitke zanika in trdi, da je veliko število naročnikov dokaz, da je storitev med uporabniki res priljubljena.

To morda res drži, a FTC Amazonu ne očita velikega števila uporabnikov, temveč uporabniški vmesnik. Ta deluje tako, da pri nakupih na Amazonu uporabniku sugerira, da je naročnina na Prime domala nujna. Seveda je možno nakup izpeljati do konca tudi brez naročnine na Prime, a ga stran resnično mnogokrat ponudi. Druga težava pa je odjavljanje od storitve, ki je mogoče, a je namenoma zapleteno in vsebuje več korakov, kot bi bilo potrebno. Na tak način Amazon stranke zavajajoče ohranja v naročniškem razmerju, trdi FTC.

Amazon meni, da je več 200 milijonov naročnikov na Primer najlepši dokaz, da je storitev koristna. Nudi hitrejšo dostavo naročenih...

8 komentarjev

Epic Games bo zaradi nepravilnosti v Fortnitu ameriškim regulatorjem plačal več kot pol milijarde dolarjev

Slo-Tech - Ameriška zvezna agencija za trgovino je Epic Games v dveh postopkih oglobila s skupno 520 milijoni dolarjev. Podjetje je v Fortnitu kršilo zasebnost in varnost otrok ter skušalo uporabnike namerno zavesti v neželeno plačevanje.

Da otroci v novodobnih free-to-play igrah dostikrat po neumnosti spraznijo kreditne kartice svojih staršev, je danes že ponarodel štos. Nova globa, s katero je ameriška Zvezna agencija za trgovino (FTC) danes udarila igričarskega velikana Epic Games, pa da takšnim anekdotam nekaj prepotrebne konkretnosti in konteksta. Natančneje, ameriški regulatorji so se Epica lotili v dveh glavnih postavkah, oziroma ločenih procesih, ki se tičeta razvpite igre Fortnite. V prvi je podjetje kršilo pravilnik COPPA (Children's Online Privacy Protection Rule), po katerem je potrebno mlajšim od 13 let na internetnih platformah zagotoviti posebne režime zasebnosti; v primeru iger to denimo pomeni, da morajo imeti njihovi starši nadzor nad komunikacijo z neznanci. FTC Epicu med...

36 komentarjev

Microsoftov prevzem Activisiona bodo temeljito preverili

Bloomberg - Največji prevzem v zgodovini IT-ja bo pod drobnogled vzel ameriški regulator trga. Zveza za komisija za trg (FTC) bo natančno preverila, ali je prevzem v skladu s protimonopolno zakonodajo. Po navadi tovrstne preglede izvaja ministrstvo za pravosodje, ni pa to nujno, ker ima tudi FTC pristojnosti. Tokratni pregled je pristal v rokah FTC, ki je načeloma strožji.

Vodja FTC Lina Khan je v preteklosti že dejala, da si bo prizadevala za temeljitejše nadzore prevzemov, s katerimi si želijo tehnološki velikani še povečati moč in vpliv. FTC je pod Lino Khan že blokiral načrtovani Nvidiin prevzem ARM-ja in poizkus Lockheed Martina, da kupi Aerojet Rocketdyne Holdings. Minuli mesec pa je FTC najavil strožje presojanje prevzemov, še zlasti v tehnološkem sektorju.

Uradne potrditve iz Microsofta ali FTC-ja še ni. Po neuradnih podatkih bo FTC preiskoval, ali bo združeni portfelj Microsoftove strojne opreme za igre, denimo konzol, in Activisionovih iger izkrivljal trg. Če bi imel Microsoft...

0 komentarjev

Sodišče zavrglo obe veliki lanski ameriški tožbi proti Facebooku

vir: Axios
Axios - V zanimivem preobratu je ameriško zvezno okrožno sodišče zavrglo tako tožbo agencije FTC kot tudi tisto ameriških zveznih držav, s katerima so skušali pričeti razbitje Facebooka, oziroma ločitev Instagrama in WhatsAppa. Toda gre šele za začetek boja, kajti razplet kaže predvsem na grozno zastarelost ameriške protimonopolne zakonodaje, na kateri sta bili tožbi zgrajeni.

Zadnja leta odzvanjajo v spopadu ameriških oblasti s tehnološkimi velikani in eden najbolj konkretnih tovrstnih dogodkov se je pripetil lanskega decembra, ko sta Facebook udarili dve veliki protimonopolni tožbi. Eno je sprožil tamkajšnji Urad za trgovino (FTC), drugo pa 48 generalnih državnih tožilcev; obe sta Facebooku očitali monopolistično delovanje v obliki sovražnega prevzemanja konkurenčnih podjetij in storitev, še preden bi te lahko ogrozile Facebook. Posledično je bil glavni namen tožb sprožitev ločitve Instagrama in WhatsAppa od matičnega podjetja. Toda v ponedeljek je zvezni okrožni tožilec iz Washingtona...

2 komentarja

Ameriške zvezne države zaradi kršitev konkurence nad Facebook

vir: Needpix

vir: Reuters
Reuters - Potem, ko sta zvezno tožilstvo in Zvezna komisija za trgovino (FTC) lani začela preiskavo zoper Amazon, Apple, Google in Facebook zaradi domnevnih kršitev pravil konkurenčnosti, se bosta prva dva kot kaže sodnemu postopku izognila. Zoper Google, kot je znano, je bila obtožnica že vložena konec oktobra, prihodnji teden pa naj bi končno doletela še Facebook.

Tožbi newyorškega državne tožilke Letitie James se bo po navajanju medijev pridružilo še več kot 40 ameriških zveznih držav, svojo tožbo pa naj bi vložili tudi komisarji FTC, ki so se na to temo sestali včeraj.

Natančna vsebina tožb še ni znana, doslej se je v zvezi s tem najpogosteje pojavljal očitek, da je Facebook potencialne konkurente odstranjeval s prevzemi, za katere je običajno plačeval visoke prevzemne premije. Najbolj znana sta prevzema Instagrama leta 2012 in WhatsAppa dve leti pozneje.

Facebook je te obtožbe že nekajkrat zavrnil, med drugim tudi med kongresnim zaslišanjem, rekoč, da ima njegovo podjetje veliko...

5 komentarjev